Despre o vizită în România a lui Aleksander Dughin s-a scris prima dată în 2013, când ideologul rus s-a întâlnit cu fostul premier al României Adrian Năstase. Întrevederea a avut loc la Fundaţia Europeană Titulescu, fondată și condusă de Năstase. 

Năstase: „Dughin e un personaj interesant”

Pe blogul său, Năstase și-a împărtășit impresiile acelei întâlniri, descriindu-l pe filosoful rus drept „un personaj interesant”.

„Mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti. Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geostrategică a lumii”, nota Năstase pe 17 septembrie 2013, ziua în care a avut loc întâlnirea. 

Tot atunci, Dughin s-a întâlnit şi cu Mircea Dogaru, istoric și colonel în rezervă, şi cu Eugen Mihăescu, fost membru PRM şi ambasador UNESCO.

Eurasianismul, visul lui Putin promovat și în România

Înainte de prima vizită oficială în țara noastră, Dughin a vorbit despre includerea României în spațiul eurasiatic. 

„Cred că integrarea României în spațiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identității culturale ortodoxe. În cadrul Comunității Eurasiatice această țară își va putea rezolva problemele economice și teritoriale”, spunea Dughin într-un interviu pentru Vocea Rusiei, organ de presă al Kremlinului. 

Alianța eurasiatică – menită să lupte cu Occidentul cu orice mijloace – este considerată un vis al președintelui Vladimir Putin

România se află la periferia UE”

Într-un alt interviu, tot din 2013, citat de HotNews, Aleksander Dughin avansa ipoteza unirii României cu Republica Moldova și includerea lor în alianța eurasiatică. „Veți vedea că a treia verigă a lanțului regional al apropierii de noua alianță va fi România. Mai mult, intrând în aceasta uniune, România s-ar putea uni cu Moldova în care s-ar reintegra și Transnistria. Toată lumea ar avea de câștigat!”.

Ideologul rus a încercat să inducă și ideea că România nu este tratată de la egal la egal în cadrul Uniunii Europene:

„România se află la periferia UE, este un oaspete nepoftit, tratat mai rău decât țările care se află în dificultate, precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. În Uniunea Europeană, aceste țări sunt catalogate peiorativ drept «Grupul PIIGS», adică «grupul porcilor». Înseamnă că în acest context România este o țară de mâna a zecea? În Europa există o percepție negativă și injustă a românilor”.

Rusia și România au prea multe în comun! Pe noi ne așteaptă o reîntâlnire și o redescoperire reciprocă în contextul unei civilizații comune. Deja se fac primii pași în această direcție.

Aleksander Dughin:

Întâlniri cu fețe bisericești

La mai puțin de un an de la prima vizită, în vara lui 2014, Dughin a revenit în România, dar discret. Timp de patru zile, a avut întâlniri cu stareți de mănăstiri din zonele Neamț și Suceava, după cum a relatat ulterior HotNews

„S-a întâlnit cu mai multe fețe bisericești, pentru că are proiectul eurasiatic, deci pe dânsul îl interesează foarte mult fețele bisericești”, declara pentru sursa citată scriitorul Mircea Popa, secretar general al Fundației România-Rusia.

Patriarhia Română a negat categoric că vreun reprezentant al său s-a întâlnit cu Dughin. 

De la stânga la dreapta: Eugen Mihăescu (fost ambasador UNESCO), soția lui Eugen Mihăescu, publicistul Mircea Popa, Aleksander Dughin și Călin Mihăescu, editor și inițiatorul Mișcării Eurasia în Romania. Foto: Blogul lui Robert Turcescu

Ion Iliescu și Dan Puric, pe lista „prietenilor Rusiei”

La finalul anului 2014, după mitingurile proeuropene din Ucraina, cunoscute sub numele de EuroMaidan, jurnaliștii site-ului de investigații ucrainean Texy au făcut publice mai multe documente ce ar fi aparținut lui George Gavrisha, asistentul personal al lui Aleksander Dughin. 

Printre documente era și o listă cu „prieteni ai Rusiei”. Cei mai mulţi oameni care apăreau ca fiind în sfera de influenţă a Kremlinului erau din România, Polonia şi Turcia.

24 de români din diverse domenii,

profesori, scriitori, politicieni, chiar preoţi, se regăseau pe acea listă. Cele mai sonore nume: Ion Iliescu, Adrian Năstase și Dan Puric. 

Unii au negat veridicitatea informațiilor, în timp ce alții s-au abținut de la comentarii. Adrian Năstase a dat vina pe „jocurile dintre serviciile de informații ruso-ucrainene” și a comentat ironic situația: „Fiind cunoscut faptul că am încheiat operaţiunile de influenţă în NATO, UE şi China, se ştie că am pornit o acţiune de influenţă şi în Rusia“.

Năstase a revenit asupra subiectului și în 2020, când a precizat că la întâlnirea din 2013 cu Dughin nu a avut loc „o discuție punctuală privind strategii/planuri concrete de acțiune și au existat divergențe de opinie în anumite chestiuni”. 

„O discuție civilizată nu înseamnă prietenie. Înseamnă doar înțelepciunea de a menține un dialog de bună-vecinătate”, a scris fostul premier pe blog

Dan Puric, un cunoscut promotor al valorilor ortodoxe, care nu s-a ferit să-și declare public simpatia față de Kremlin, a transmis că „a citit amuzat speculațiile presei”.

Și scriitorul şi publicistul Vasile Ernu, precum și Marius Văcărelu, profesor la SNSPA, au negat legăturile cu Rusia și cu Dughin, potrivit site-ului Adevărul

„E clar că Ucraina e manipulată de occidentali, dar noi ne-am purtat brutal cu ucrainenii”

Ultima vizită a lui Aleksander Dughin în România consemnată de presă a avut loc în aprilie 2017, cu ocazia lansării la București a volumului „Destin eurasianist” – o antologie de texte traduse în română de Iurie Roșca, fost vicepremier al Republicii Moldova. 

Lansarea de carte a fost, de fapt, o conferință de trei ore, în cadrul căreia Dughin și-a prezentat viziunea politică și a vorbit despre relația dintre România și Federația Rusă, potrivit reporterilor PressOne prezenți la eveniment.

În amfiteatrul Universității Populare „Ioan Dalles”, ideologul rus i-a criticat pe liderii europeni care promovează o globalizare agresivă, care „va nimici religia, popoarele, statele”. 

În ce privește trecutul comun al Rusiei și României, Dughin a afirmat: „În anumite cazuri, eram de aceeași parte a baricadei, în alte cazuri eram pe baricade diferite. Am comis multe greșeli noi, rușii, am comis multe nedreptăți în raport cu România”.

Întrebat ce părere are despre conflictele din trecutul relației româno-ruse, Dughin aduce în discuție Ucraina: „Rusia, trebuie să recunoaștem, dispune de o anumită forță. Suntem deseori prea brutali, acționăm ca în colonialism cu propriii frați. Asta ține de toți, inclusiv de Ucraina. 

E clar că Ucraina e manipulată de occidentali, dar noi am comis atâtea greșeli, atât de brutal ne-am purtat cu ucrainenii.

Aleksander Dughin, în România:

Nu e vorba de economie, avem o atitudine arogantă și disprețuitoare față de identitatea lor. E vorba de o crimă colosală în raport cu acele popoare și cu noi înșine. Ce se întâmplă în Ucraina e în mare măsură consecința faptelor noastre”. 

Urmărește-ne pe Google News