Acum poți prepara cea mai bună dulceață de cireșe, motiv pentru care ți-am pregătit 10 rețete de dulceață pentru toate gusturile. Rezultatul va fi de-a dreptul delicios, așa că merită să încerci. Iată cum să faci cea mai bună dulceață de cireșe vara asta!
Cuprins:
Dulceața de cireșe
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 kg de cireșe;
- 1,5 kg de zahăr;
- Zeama de la două lămâi.
Mod de preparare
Pentru început, spală bine cireșele și curăță-le de sâmburi. După ce ai respectat primul pas, pune toate cireșele într-un vas mare (un vas pe care ulterior să îl poți pune la fiert) și adaugă zahărul peste el. Poți lăsa cireșele cu zahărul să stea o noapte pentru a prinde mai multă dulceață și pentru a-și lăsa mai multă zeamă ori le poți pune direct la fiert.
Când se pun la fiert, cireșele se amestecă în prealabil cu zeama de la cele două lămâi și se lasă pe foc pentru o oră. Lasă-le la un foc potrivit și asigură-te că mesteci din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Când la suprafața vasului se adună spuma, înlătură cu o paletă, iar în felul acesta vei elimina toxinele din zahăr.
După ce ai luat dulceața de cireșe de pe foc, las-o să se răcească și verifică dacă aceasta s-a legat bine, după care pune dulceața în borcane curate, uscate și sterilizate în prealabil.
Imediat cum ai pus dulceața de cireșe în borcane, răstoarnă-le cu susul în jos, pentru a se crea în vid. Imediat cum s-au răcit în totalitate, depozitează dulceața în cămară și păstrează borcanele până la iarnă ori până când vei pregăti un desert delicios cu dulceață de cireșe.
Rețetă dulceața de cireșe fără zahăr
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de cireșe;
- 600 ml de suc proaspăt de mere;
- Jumătate de lămâie tăiată cubulețe cu tot cu coajă.
Mod de preparare
Pentru început, spală bine cireșele și curăță-le de sâmburi. Pune într-un vas sucul de mere la fiert, adaugă lămâia și lasă totul la fiert pentru aproximativ 30 de minute, la foc mic. Amestecă din când în când.
După cele 30 de minute, adaugă cireșele și lasă totul la fiert pentru încă 20 de minute. Ia toată compoziția de dulceață de pe foc și păstrează într-un loc răcoros până a doua zi. A doua zi pune din nou la fiert dulceața de cireșe pentru încă 20-30 de minte.
Amestecă din când în când pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului. Când ai luat-o de pe foc, las-o să se răcească, după care pune-o în borcane curate și uscate.
Amestecă din când în când pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului. Când ai luat-o de pe foc, las-o să se răcească, după care pune-o în borcane curate și uscate.
Dulceață de cireșe amare
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1,2 kg cireșe amare (negre și fără sâmburi);
- 1,6 kg zahăr tos;
- zeama de la o lămâie;
- 3 gr de vanilie ori zahăr vanilinat.
Mod de preparare
Spală bine cireșele și asigură-te că nu mai au sâmburi. Amestecă toate cireșele cu cantitatea de zahăr într-un vas și pune-le la foc mediu. Ai grijă să amesteci în mod regulat compoziția pentru a nu se prinde de vas. Imediat cum compoziția de cireșe amare s-a prins, da drumul la foc mai tare și amestecă foarte des în vas pentru a nu se arde dulceața. Când dulceața este bine legată, adaugă zeama de lămâie și mai lasă compoziția pe foc pentru câteva clocote.
Ia dulceața de pe foc și las-o să se răcească foarte bine, după care pune-o în borcane curate și uscate.
Șerbet de cireșe amare
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 300 ml de suc de cireșe (suc ce a fost în prealabil strecurat printr-o sită rară și o sită mai deasă);
- 1 lingură de zeamă de lămâie;
- 1,299 kg zahăr pudră cernut;
- 3 gr vanilie.
Mod de preparare
Pune într-un vas sucul de cireșe amare, zahărul, vanilia și lasă-le să se topească la foc mic. Când s-au topit foarte bine, dă focul mai tare și amestecă foarte repede pentru a se lega șerbetul. În timp ce amesteci în compoziție, adaugă și zeama de lămâie și mai lasă totul pe foc pentru câteva clocote.
Ia compoziția de șerbet de cireșe amare de pe foc, lasă să se răcească, după care adaugă în borcane.
Dulceața ecologică de cireșe amare
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1,200 kg cireșe ;
- 1 kg zahăr;
- un pahar cu apă
Mod de preparare
Spală bine cireșele și scoate-le sâmburii. Pune toate ingredientele într-un vas și las-le la foc iute pentru 10 minute, până când observi că încep să fiarbă, apoi lasă focul mediu. Amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului și ori de câte ori se formează spumă deasupra vasului, înlătur-o cu o paletă.
Lasă să fiarbă la foc potrivit pentru aproximativ o oră, verifică să vezi dacă dulceața s-a legat bine, iar la final, adaugă și zeama de lămâie.
Dulceață de cireșe albe
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg cireșe albe;
- 1 kg de zahăr;
- o lămâie.
Mod de preparare
Spală cireșele și înlătură toți sâmburii. Asigură-te că după ce le-ai scos sâmburii, cantitatea de cireșe este de 1 kg, cantitate egală cu zahărul. Taie lămâia în jumătate, stoarce prima jumătate și adaugă zeama peste cireșe. Cealaltă jumătate de lămâie, tai-o bucățele mici și subțiri și adaug-le peste cireșe.
Pune 200 de ml de apă într-un vas, iar când începe să fiarbă apa adaugă și zahărul. Lasă zahărul să fiarbă pentru a se topi. Nu mai mult de 10 minute la foc mediu spre mic. După ce zahărul s-a topit, adaugă și cireșele și amestecă. Lasă totul să fiarbă pentru 10-20 de minute, după care oprește focul și lasă vasul cu dulceață să se răcească până a doua zi. Asigură-te ca vasul este acoperit cu un tifon, material care să îi permită compoziției să “respire”.
A doua zi, fierbe din nou dulceața pentru 10-20 de minute și las-o să se păstreze în aceeași formulă până următoarea zi. Dulceața de cireșe albe se fierbe și a treia zi, încă 10 maxim 20 de minute.
Ține minte, dulceața de cireșe amare se fierbe în trei runde, cu pauze de 24 de ori între ele, respectiv 2 zile.
După a treia fierbere, după ce s-a răcit foarte bine, toarnă dulceața în borcane curate și uscate.
Rețetă dulceață de cireșe dulci
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 kg de cireșe;
- 1,5 kg de zahăr;
- zeama de la o lămâie.
Mod de preparare
Spală bine cireșele și înlătură sâmburii. Adaugă zahărul peste cireșe și lasă compoziția acoperită până a doua zi. Zahărul se va topi și își va lăsa zeamă.
A doua zi, amestecă dulceața și pune vasul pe foc, la foc iute, să fiarbă.
Amestecă din când în când cu o lingură de lemn pentru a nu se prinde de fundul vasului. Când observi că se formează spumă la suprafața vasului, înlătură cu o paletă. Lasă dulceața să fiarbă până când observi că aceasta se leagă.
Pentru a verifica dacă este gat, poți lua cu o lingură puțin sirop din dulceață și îl adaugi într-un pahar cu apă rece. Dacă siropul nu se desface, atunci înseamnă că dulceața este gata.
Gem de cireșe
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de cireșe;
- 600 gr de zahăr;
- coaja de la o lămâie.
Mod de preparare
Spală bine cireșele și aruncă sâmburii. Pune într-un vas toate cireșele și adaugă zahărul deasupra. Amestecă foarte bine și lasă vasul acoperit pentru 3 ore. În acest timp, cireșele își lasă zeamă.
Pune compoziția de cireșe pe foc, la foc mic și lasă să fiarbă pentru 40 de minute, timp în care amesteci des pentru a nu se lipi de vas. Adaugă între timp și coaja de la o lămâie și amestecă.
După ce s-a fiert, pune gemul fierbinte de cireșe în borcane curate, pune-le capacul și lasă-le cu capul în jos pentru 15 minute. Pune borcanele de gem în cămară și lasă-le învelite într-o pătură pentru 48 de ore.
Dulceață de cireșe cu rom
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de cireșe;
- 350 gr de zahăr;
- 1 pliculeț de îndulcitor;
- 25 ml de esență de rom
Mod de preparare
Spală bine cireșele și scoate-le sâmburii. Cântărește-le după ce le-ai scos sâmburii pentru a te asigura că ai 1 kg de cireșe. Amestecă cireșele cu zahărul și cu pliculețul de îndulcitor pune totul pe foc, la foc mediu. Lasă dulceața pe foc până dă în clocot, după care adaugă esența de rom și mai fierbe până mai dă într-un clocot. Când observi că s-a format spuma la suprafața vasului, ia totul cu o paletă.
După ce s-a fiert, ia dulceața de pe foc și toarnă în borcane curate și uscate. Strânge bine borcanele și lasă-le cu capacul în jos pentru 15 minute. Dulceața este gata!
Rețetă dulceață de cireșe și vișine
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1,5 kg de cireșe;
- 0,5 kg de vișine;
- 1 kg de zahăr;
- 2 plicuri îndulcitor;
- 1 plic sare de lămâie
Mod de preparare
Spală bine fructele și scoate-le sâmburii. Cântărește-le pentru a te asigura că își rămân fix 2 kg de fructe. Pune fructele în robotul de bucătărie și mărunțește-le perfect. După ce s-au mărunțit, adaugă zahărul, sarea de lămâie și îndulcitorul și omogenizează compoziția.
Pune totul într-un vas și lasă pe foc, la foc mediu, pentru 15-20 de minute de când începe să fiarbă dulceața.
Ia dulceața de pe foc și pune-o fierbinte în borcane curate și uscate. Pune-le capac și lasă borcanele învelite într-o pătură până a doua zi.
Rețetă de dulceață de cireșe, căpșuni și zmeura
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 600 g căpşuni
- 600 g zmeură
- 600 g cireşe
- 2 kg zahăr
- 400 ml apă
Mod de preparare
Speli fructele, le scurgi bine de apă, apoi scoți sâmburii și curăți căpșunele de codițe. Cântăreşti fiecare fel de fructe, lăsându-le pe fiecare în câte un vas separat. Cântăreşti o cantitate de zahăr egală cu greutatea totală a fructelor pregătite.
Din apă şi zahăr pregăteşti un sirop pe care îl laşi să fiarbă până încep să se ridice bule, apoi pui mai întâi să fiarbă cireşele timp de 20 de minute. La sfârşitul acestui timp, adaugi căpşunele care vor fierbe timp de 20 de minute împreună cu cireşele.
În acelaşi moment, adaugi zmeura care cere 15 minute de fierbere. lei spuma cu grijă, de fiecare dată când e nevoie.
Apoi torni dulceața în borcanele sterilizate, înfiletezi capacele și răstorni borcanele cu capacul în jos, timp de 15 minute, apoi le aduci în poziția normală, le acoperi cu o pătură groasă și le lasi să se răcească lent.
Cum sterilizezi borcanele pentru dulceața de cireșe
Pentru a te asigura că borcanele sunt perfect curate și sterilizate, umple-le până la jumătate cu apă și pune-le într-un vas cu apă, până când apa din interiorul borcanelor începe să fiarbă. Scoate borcanele, clătește-le și lasă-le să se usuce.
Poți steriliza borcanele și dacă le pui pe o tavă de la cuptor cu gura în sus și le lași în cuptor la 150 de grade pentru 15-20 de minute. Imediat cum le scoți din cuptor, poți adăuga dulceața de cireșe.
Din fericire, dulceața de cireșe poate fi consumată într-o mulțime de rețete de deserturi. Poți încerca să faci tort cu cireșe amare, clătite cu cireșe, înghețată cu dulceață de cireșe. În doar câțiva pași simpli poți face cea mai bună dulceață de cireșe.
Vezi traditionalele rețete de gem de cireșe!
Sursă foto: 123rf.com