Legislația urmărește să extindă legile actuale care incriminează „discreditarea” forțelor armate ruse astfel încât să-i includă pe listă pe mercenarii care servesc în rândurile numărului tot mai mare de companii militare private din Rusia, cum ar fi Grupul Wagner.

Proiectul de lege a fost introdus în mod neașteptat de către deputații Dumei de Stat miercuri, sub forma unor amendamente la două proiecte de lege care nu au nicio legătură între ele și care trebuiau deja să fie votate în camera inferioară a parlamentului rus.

Dacă vor fi promulgate, amendamentele vor introduce pedepse de până la șapte ani de închisoare pentru „acte publice menite să discrediteze formațiunile, organizațiile sau persoanele voluntare” care ajută activitatea forțelor armate ruse.

De asemenea, amendamentele propuse măresc pedeapsa maximă pentru încălcarea legii existente împotriva răspândirii de informații „false” despre armată.

Cei care vor fi găsiți vinovați de „răspândirea de informații false” despre armată sau despre o formațiune militară „de voluntari” ar urma să facă până la cinci ani de închisoare, în loc de trei ani, prevăzuți de legea actuală.

Totodată, noua lege va crește amenda maximă de la 700.000 de ruble (aproximativ 9.250 de dolari) la 1,5 milioane de ruble (19.830 de dolari).

În cazurile în care se consideră că difuzarea de „informații false” a avut „consecințe grave”, cei care încalcă legea ar putea fi condamnați la 15 ani de închisoare, conform noii legislații.

Proiectul de lege trebuie să treacă acum de a treia lectură în Duma de Stat, pe data de 14 martie, înainte de a ajunge la camera superioară a parlamentului rus pentru aprobare și apoi, în cele din urmă, la președintele Vladimir Putin pentru a fi semnat și promulgat.

Fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, i-a cerut în luna ianuarie parlamentului rus să amendeze legea actuală astfel încât aceasta să interzică relatările media negative despre membrii organizației paramilitare, o idee susţinută rapid de Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, notează agenția Reuters, potrivit Agerpres.

Procurorii ruşi au deschis deja peste 5.800 de dosare pentru “discreditarea” armatei, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului OVD-Info, în timp ce autorităţile ruse au folosit actuala legislație, adoptată după invadarea Ucrainei, privind răspândirea informaţiilor false pentru a înăspri pedepsele cu închisoarea împotriva unor opozanţi ai Kremlinului.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News