Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată de DNA pe 14 decembrie anul trecut, fiind acuzat că a primit o mită de 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin pentru a-i debloca finanțările la lucrările pe care societatea acestuia le-a efectuat la un drum strategic din Vaslui.
Suma reprezenta 10% din valoarea investiției finanțate de Consiliul Județean Vaslui, instituție pe care Buzatu o conducea.
A doua zi după înregistrarea dosarului, judecătorul Tribunalului Vaslui desemnat să-l soluționeze a formulat cerere de abținere. Magistratul Cornelia Vezeteu a invocat că, în trecut, pe când activa în cadrul secției civile a instanței, a soluționat un dosar în care Dumitru Buzatu – în calitate de reprezentant al organizației județene PSD – a avut calitate de parte. Dosarul respectiv viza o anulare a unei hotărâri a Consiliului Local Vaslui.
Cererea de abținere a fost respinsă de tribunal, care a considerat că magistratul Cornelia Vezeteu nu se află în incompatibilitate pentru a soluționa cauza.
Potrivit procedurii, timp de o lună, dosarul s-a aflat în camera preliminară, unde avocații lui Dumitru Buzatu au ridicat mai multe excepții, contestând ancheta DNA. Judecătorul a stabilit termen pentru judecarea acestora pe 16 februarie.
În paralel însă, avocații lui Dumitru Buzatu au înregistrat pe 14 februarie o cerere de strămutare a dosarului de la Tribunalul Vaslui la o altă instanță. Cererea va fi soluționată de Curtea de Apel Iași pe 18 martie.
În cererea de strămutare avocații au invocat mediatizarea excesivă și presiunea publică din județul inculpatului.
Teama avocaților: presiunea publică
Surse judiciare au declarat pentru Libertatea că avocații lui Dumitru Buzatu se tem că judecătorul de la Tribunalul Vaslui ar putea pronunța o hotărâre influențată de presiunea publică și mediatizarea intensă, așa cum s-a întâmplat în „dosarul celor șapte violatori din Vaslui”, pe care același magistrat l-a soluționat.
Pe atunci, magistratul activa în cadrul Judecătoriei Vaslui. Odată cu pronunțarea sentinței pe fond, pe lângă condamnare, judecătoarea Cornelia Vezeteu a decis rearestarea de îndată a celor 7 inculpați, care fuseseră anterior puși în libertate de un alt magistrat.
În motivarea deciziei, a indicat indignarea publică fără precedent înregistrată la acel caz. De altfel, chiar în ziua în care era așteptată sentința, sute de persoane au protestat în fața Judecătoriei Vaslui.
Buzatu și mita la portbagaj
Dumitru Buzatu a fost prins de procurorii DNA în flagrant pe 22 septembrie 2023, în timp ce se întorcea de la o partidă de pescuit organizată pe domeniul deținut de Emil Savin pe Valea Prutului.
După ce a fost oprit de procurorii anticorupție, la percheziția mașinii, în portbagaj a fost găsită o geantă în care se aflau 1,25 de milioane de lei, echivalentul a 250.000 de euro.
„Această geantă și suma de bani din interior îmi aparțin, sunt bani din economiile mele”, i-a spus Buzatu ofițerului care l-a întrebat ce reprezintă suma din geantă. Buzatu nu știa că întreaga operațiune, inclusiv momentul în care Savin i-a dat geanta cu bani, a fost filmat de DNA, iar banii erau marcați.
Ulterior, la audierile de la sediul DNA, Buzatu le-a spus procurorilor că i-a cerut lui Savin un împrumut de 125.000 de lei și a susținut că este surprins să vadă că de fapt suma este de 1,25 de milioane de lei.
După flagrant, Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv, măsura fiind prelungită până în prezent.
foto: Hepta