„În baza articolului 348 raportat la art. 207 alineat 4 Cod procedură penală, verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv, luat faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, în prezent aflat în Penitenciarul Vaslui. Menţine măsura arestului preventiv luat faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, care urmează să fie verificată periodic în termenul de 30 de zile”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui.
În cazul expertului Radu Judele, cercetat în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă, judecătorul a decis prelungirea arestului la domiciliu, a notat Agerpres.
Prins în flagrant delict cu 1,25 de milioane de lei
Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant delict și filmat pe 22 septembrie 2023, de procurorii DNA, în timp ce primea o mită de 1,25 de milioane de lei, echivalentul a 250.000 de euro, de la omul de afaceri Emil Savin, zis Farmazon, pentru acordarea unui contract.
Totul s-a petrecut după o partidă de pescuit, când Dumitru Buzatu a fost oprit de ofițerii anticorupție.
Dumitru Buzatu a negat în fața procurorilor că a primit mită. „Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus el, doar că banii erau marcați de DNA pentru realizarea flagrantului delict. Ulterior, Buzatu le-a spus procurorilor că de fapt i-a cerut lui Savin un împrumut de 125.000 de lei și a susținut că este surprins să vadă că de fapt suma este de 1,25 de milioane de lei.
Suma de bani reprezenta un procent de 10% din valoarea unui contract pe care denunțătorul îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții, iar CJ Vaslui să plătească facturile, potrivit DNA.
Pe 14 decembrie, procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a președintelui suspendat al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru fapte de corupție. Măsura arestului preventiv a fost luată prima dată pe 23 septembrie 2023.
A vrut să plece în Ecuador dacă era eliberat, au susținut procurorii DNA
Dumitru Buzatu este acum în Penitenciarul Vaslui, dar, potrivit rechizitoriului pentru trimiterea în judecată consultat de Libertatea, atunci când era în arestul IPJ Iași, se comporta ca și cum conducea în continuare județul Vaslui și i-a contactat pe unii martori. „Martorii audiați manifestă un puternic sentiment de temere față de inculpat, fiindu-le teamă să-i rostească numele și preferând să-l individualizeze sub diferite funcții pe care le-a ocupat (președintele CJ Vaslui, ordonatorul principal de credite)”, se arată în document.
Din interceptările existente la dosar, anchetatorii au avut informația că fostul baron PSD de Vaslui plănuia din închisoare să plece în Ecuador, dacă va fi eliberat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro