UPDATE ora 14:44: „Respinge contestația inculpatului Buzatu. La inculpatul Judele se înlătură infracțiunea de luare de mită ca temei al arestării, dar rămâne arestarea preventivă pentru trafic de influență”, au transmis reprezentanții Curții de Apel Iași, la solicitarea Libertatea.
Radu Judele este expertul acuzat de luare de mită și trafic de influență.
Știrea inițială: Magistrații de la Curtea de Apel Iaşi urmează să anunțe dacă măsura arestului preventiv în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, se menține sau îl vor pune în libertate.
Ieri, 28 septembrie, Curtea de Apel Iași a judecat contestația lui Dumitru Buzatu față de arestul preventiv, iar judecătorii au rămas în pronunțare până astăzi.
Inițial, decizia trebuia luată miercuri, însă avocații lui Buzatu au cerut o amânare pentru a putea avea acces la dosar și a pregăti apărarea.
Cum vor avocații să-l scape din arest pe Buzatu
Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant și filmat vineri seară, 22 septembrie, de procurorii DNA, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei, echivalentul a 250.000 de euro, de la Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și Regele asfaltului, pentru acordarea unui contract.
Sâmbătă, 23 septembrie, Tribunalul Vaslui a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu. În aceeași zi, el a fost exclus din PSD, împreună cu fosta soție. Totodată, fiul său, Tudor Buzatu, a demisionat din funcția de secretar de stat la Guvern.
Tot sâmbătă, a mai fost reținut un suspect, în persoana lui Radu Judele, expert acuzat de luare de mită și trafic de influență, ulterior arestat preventiv. El a făcut expertiza tehnică a lucrărilor la „drumul strategic Bârlad-Laza-Codaeşti”.
Avocații lui Dumitru Buzatu au susținut în fața instanței de fond că banii primiți de acesta de la omul de afaceri Emil Savin erau un împrumut, nu mită. „Suma aceea care a fost găsită în borsetă, spune domnul Buzatu în declarația dată, e altceva decât domnia-sa discutase cu domnul Savin; îl rugase să-i împrumute o sumă de 1.250.000 de lei. Nu a luat acea borsetă în ideea că erau 1.250.000 de lei, ci bănuia că e suma pe care o solicitase”, a spus unul dintre cei trei avocați ai lui Buzatu.
De asemenea, apărătorii acestuia au afirmat că Buzatu nu reprezintă un pericol social, astfel că măsura arestării preventive în cazul său este una excesivă.
Totodată, unul dintre avocați a invocat problemele de sănătate ale lui Buzatu, care suferă de diabet, și a spus că nu a văzut în ochii lui nici „cea mai mică, să zicem, dorință de a părăsi județul, țara”.
Pe 25 septembrie, Buzatu a contestat măsura arestului preventiv dispusă de Tribunalul Vaslui, iar Direcția Națională Anticorupție verifică acum toată averea lui Dumitru Buzatu. Dacă în urma verificărilor vor fi găsite averi nedeclarate, care nu pot fi justificate, anchetatorii vor cere confiscarea acestora.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
DyaKosta • 30.09.2023, 12:01
Logic că va scăpa ... în ziua de astăzi, banii conduc lumea. În alte timpuri ... ți se tăia mâna cu care furai.
Frumosul1 • 30.09.2023, 09:48
O sa l elibereze la un moment dat din arest nu a comis fapte de violența și probabil procesul se va prelungi ani