Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Iași au finalizat ancheta în cazul lui Dumitru Buzatu în mai puțin de trei luni de la organizarea flagrantului delict. Alături de fostul lider PSD de la Vaslui a fost trimis în judecată și expertul ieșean Radu Judele. Dosarul se va judeca la Tribunalul Vaslui.
Dumitru Buzatu, cel care a condus județul Vaslui, vreme de 30 de ani, în diverse funcții publice, este acuzat că a primit o mită de 1,25 de milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin, ale cărui societăți de-a lungul anilor au fost considerate firme de case ale Consiliului Județean Vaslui. Zeci de contracte publice au derulat firmele controlate Savin în județul Vaslui, acesta fiind supranumit, pe plan local, regele asfaltului.
Ruptura dintre Buzatu și Savin s-a produs la ultimul contract privind construcția unui drum strategic care străbătea vestul județului Vaslui.
Nemulțumit că finanțarea lucrărilor efectuate este blocată de doi ani, Savin a depus o plângere la DNA. Inițial denunțul său îl viza pe expertul Radu Judele. Acesta a stabilit într-o primă expertiză că drumul construit de societatea controlată de Savin nu este conform. Pentru o contra expertiză care să infirme concluziile inițiale, Judele a solicitat 700.000 de lei.
Comisionul, de 10%
Ulterior, în timpul derulării anchetei, Savin avea să-l reclame și pe Dumitru Buzatu. A susținut că acesta întârzia deblocarea plăților pentru că aștepta din partea sa un comision de 10% din valoarea contractului.
Emil Savin a declarat la DNA că în rândul constructorilor practica comisionului de 10% către Dumitru Buzatu, atunci când se câștiga un contract derulat prin CJ, era de notorietate.
În fața procurorilor, Savin a mai afirmat că CJ Vaslui a întârziat plata lucrărilor efectuate la drumul strategic fără nicio justificare, suma fiind „una mare, iar faptul că CJ Vaslui nu a decontat această sumă a pus o mare presiune pe mine și societățile mele, fiind foarte aproape de a declara falimentul”.
Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori „în perioada mai-septembrie 2023”, fie la „CJ Vaslui”, fie la Primăria Ștefan cel Mare, „unde acesta mi-a spus că mai întâi trebuie «să mă rezolve cu banii» și apoi vom mai vorbi și «că va veni ulterior la baltă, la un pescuit, la un pahar de vin». Prin acțiunile sale numitul Buzatu Dumitru mi-a dat de înțeles că acesta pretinde un procent de minim 10% din suma pe care CJ Vaslui urmează să o deconteze către SC Soragmin SRL ca urmare a intervențiilor sale, urmând să vină la ferma mea din localitatea Cârja, unde dețin și un lac de agrement”, a mai susținut Emil Savin în fața procurorului DNA.
Cum a fost prins Buzatu
Partida de pescuit a fost organizată pe 22 septembrie. La plecarea de la baza Cârja, Dumitru Buzatu a fost oprit de ofițerii anticorupție.
În portbagajul mașinii a fost găsită o geantă cu 1,25 de milioane de lei. Inițial, Buzatu a declarat că banii reprezintă economiile sale. Ulterior, la audierile de la sediul DNA a susținut că de fapt în geantă se afla o sumă de bani pe care o solicitase cu titlu de împrumut de la Emil Savin. Dumitru Buzatu a susținut că de fapt în solicitase lui Savin 125.000 de lei și nu 1.250.000 cât s-a găsit în geantă.
„Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”, I-a spus Buzatu lui Savin după ce a luat geanta, potrivit stenogramelor.
Arestat preventiv, Buzatu a fost exclus din PSD și a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Vaslui. El neagă acuzațiile DNA.
Cine a preluat conducerea PSD Vaslui
După excluderea din partid, la conducerea PSD Vaslui a fost numit interimar europarlamentarul Dragoș Benea, din Bacău.
Luni, 11 decembrie, PSD a anunțat numirea în funcție ca președinte interimar al organizației județene PSD Vaslui a deputatului Adrian Solomon, președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților.
Solomon este nașul de cununie al deputatului Eduard Popica, ginerele omului de afaceri Emil Savin.
Popica a susținut, după arestarea lui Buzatu, că nu a știut nimic despre demersul socrului său și că Dumitru Buzatu a fost pentru el „un al doilea tată”.