Pentru ca salariații să nu aibă lefurile reduse cu 20% odată cu trecerea contribuțiilor la angajat, companiile trebuiau să mărească salariile brute cu 22%. Dar nu toate au făcut acest lucru.
Deja de săptămâna trecută mai multe categorii de angajați la stat acuză că vor primi mai puțini bani.
Aproape 40.000 de bugetari vor fi afectați
Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a anunțat deja că 4% din bugetari vor avea pierderi între 10% și 40% la salariu, însă a anunțat că sunt cei cu salarii foarte mari. Astfel, vor fi afectați 40.000 de angajaí la stat.
Cauza o constituie aplicarea concomitentă atât a legii salarizaării unitare, cât și a trecerii contribuțiilor la angajat.
Polițiștii au anunțat deja că un spor dispare, iar sindicaliștii din administrație acuză că mulți angajați din administrația de stat vor avea lefurile scăzute.
Angajații part-time vin cu bani de acasă pentru taxe
O altă problemă o constuie contractele part-time din domeniul educațional. Sindicatele au dat ca exemple cazuri în care angajații cu două sau patru ore pe zi vor ajunge să aducă bani de acasă pentru a plăti taxe statului.
Programatorii au rămas cu ochii în soare
O altă problemă o constituie salariile din IT. Programatorii sunt scutiți de impozitul pe venit, astfel că reducerea acestuia de la 16% la 10% nu compensează trecerea contribuțiilor la angajat.
Guvernul Tudose anunțase la finele anului trecut un memorandum prin care companiile din IT urmau să primească ajutoare de la stat, astfel încât să fie compensate salariile. Dar Guvernul Tudose a fost schimbat, iar schema ar rămas în aer.
Alături de IT-iști, în aceeași situație se află și cercetătorii, dar și persoanele cu dizabilități.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!