Concret, primul și singurul român care a ajuns în spațiul cosmic a fost concomitent și director al unei agenții care finanța proiecte de cercetare din fonduri publice, și președinte al unei asociații care a beneficiat de astfel de fonduri. Decizia a venit în urma unei sesizări pe care Consiliul de Etică a primit-o din partea Serviciului Corp Control și Strategie Anticorupție din cadrul Ministerului Digitalizării.
Drept urmare, lui Prunariu i s-a interzis timp de trei ani accesul la finanțare din fonduri publice destinate cercetării-dezvoltării și i s-a suspendat, pentru aceeași perioadă, dreptul de a se înscrie la un concurs de ocupare a unei funcții superioare ori a uneia de conducere, îndrumare, control sau ca membru în comisii de concurs.
Prunariu a susținut pentru g4media.ro că este vorba despre „o situație abuzivă și neconformă cu realitatea” și a adăugat că a depus „o contestație bine argumentată către acest Consiliu de etică” prin intermediul unei case de avocatură. „Nici decizia nu mi-a fost comunicată, așa cum prevăd reglementările legale”, a mai spus el.
Dumitru-Dorin Prunariu este primul cosmonaut român care a realizat, în mai 1981, un zbor spațial de 8 zile la bordul navei spațiale Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6, devenind al 103-lea om în spațiul cosmic. În cadrul misiunii cosmice a efectuat numeroase experimente științifice, se arată pe site-ul Academiei Române.