Măsura vine după ce Libertatea a întrebat oficial instituțiile responsabile, ca urmare a fotografiilor cu gunoaiele adunate în zona Trecere Bac.

Dunărea este plină de gunoaie la Galați. Oamenii semnalează, cu imagini, că „plânge Dunărea”, dar autoritățile susțin că problema a fost rezolvată!

Libertatea a scris sâmbătă, 8 iunie, despre tone de gunoaie care plutesc pe Dunăre, în sectorul Orșova – Drobeta-Turnu Severin – Insula Șimian. Cititorii Libertatea au transmis fotografii și filmulețe cu mii de sticle de plastic, lemne, ba chiar și electrocasnice vechi care s-au adunat în anumite zone sau care curgeau liber pe firul apei.

În urma articolului, alți cititori au transmis fotografii cu gunoaie, adunate în zona Galați.

”Plânge Dunărea”, spune unul dintre aceștia în timp ce arată o fotografie făcută în zona Trecere Bac, în dimineața zilei de 10 iunie.

Libertatea a contactat instituțiile implicate pentru a vedea ce măsuri s-au luat și când.

Mobilizare la Galați

Garda de Mediu spune că în dreptul orașului s-au adunat mari cantități de gunoaie, iar pe 6 iunie a dispus măsuri de curățare a zonei până în data de 10 iunie, atât pentru operatorii economici, cât și pentru Administrația Națională ” Apele Române” (ANAR) și Primăria Galați – care administrează malul stâng al Dunării.

Numai că fotografia trimisă ziarului este din 10 iunie, iar deșeurile erau încă acolo.

Administrația ”Apele Române” a transmis că zona trecerii de bac a fost curățată în data de 11 iunie.

”(…) reprezentanții SGA Galați prin Inspecția Teritorială a Apelor (ITA) au transmis adrese către unitățile care desfășoară activități pe malul drept al fluviului Dunărea, acolo unde s-au constatat deșeuri, fiind impuse termene scurte cu privire la colectarea deșeurilor din zona punctelor de lucru. Menționăm că acțiunile de colectare au fost organizate în termenul stabilit prin adresele înaintate. În data de 11.06.2019 au fost finalizate lucrările de colectare a deșeurilor în zona Trecere Bac”, se arată în răspunsul Administrației ”Apele Române”, semnat de directorul general Victor Sandu.

Garda de Mediu susține că la verificările din 11 iunie, deșeurile nu mai erau în dreptul orașului Galați, zona trecerii de bac.

Cine trebuie să strângă

Conform legislației în vigoare, agenții economici au obligația să curețe albiile și malurile cursurilor de apă din zona unde își desfășoară activitatea.

În caz contrar, pot primi amenzi între 35.000 și 40.000 de lei, potrivit ”Apele Române”.

ANAR mai arată că numai în bazinul hidrografic Prut-Bârlad au fost adunați până acum 450 de metri cubi de deșeuri.

Gunoaie umflate de ape

Instituția susține că în ultima perioadă s-au produs cantități însemnate de precipitații în țară, de peste 40 de litri pe metrul pătrat, iar acestea au antrenat gunoaiele în Dunăre.

În zona Drobeta-Turnu Severin este vorba, în principal, de râurile Cerna, Bahna, Jidoștita și Topolnița.

Mai mult, în acest an foarte multe deșeuri au venit din Serbia, după inundațiile din statul vecin, potrivit ANAR.

”Din cauza creșterilor de nivel și de debite, pe majoritatea afluenților fluviului Dunărea, cantitățile de deșeuri acumulate sunt semnificativ mai mari”, arată instituția.

Război cu Hidroelectrica

Administrația ”Apele Române” susține că Hidroelectrica ”are responsabilitatea de a colecta deșeurile strânse la acumulările de apă aflate în administrarea sa”, adică la Porțile de Fier 1 și 2, în cazul Dunării.

Compania de stat arată, însă, într-un răspuns pentru Libertatea, că trebuie să strângă deșeurile doar în zona barajelor, dar că, în fapt, este nevoită să cheltuiască ”sume însemnate” pentru poluarea din amonte, despre care spune că nu este responsabilă și asupra căreia nu are niciun control.

Poluare din Serbia

”Hidroelectrica a semnalat insistent faptul că, în acest caz, nu este respectat principiul conform căruia poluatorul plăteşte”, a transmis compania.

Și Administrația ”Apele Române” recunoaște, indirect, acest lucru în răspunsul transmis:

”În plus, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu au observat că, la intrarea în țară, în dreptul localității Baziaș, Dunărea a adus din Serbia cantități mari de corpuri plutitoare, respectiv deșeuri, care au fost transportate în lacul de acumulare Porțile de Fier 1, iar o parte dintre acestea au fost transportate pe mal”.

Garda de Mediu nu a găsit nimic

Totuși, Garda de Mediu susține că pe segmentul Orșova – Drobeta-Turnu Serverin ”nu au fost semnalate deșeuri plutitoare în zona respectivă”, iar în urma unui control realizat de către comisari nu au fost detectate gunoaie.


Vezi şi care sunt afluenții Dunării!

Citește și:

VIDEO | Tone de gunoaie plutesc pe Dunăre între Orșova, Drobeta-Turnu Severin și Insula Șimian

GALERIE FOTO&VIDEO/ Frigidere, butelii și monitoare de calculator, aruncate în Dunăre. Delta, înecată în gunoaie, salvată de voluntari. Libertatea a fost la Sfântu Gheorghe, unde fluviul se varsă-n mare

   

Google News Urmărește-ne pe Google News