Procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au clasat, în data de 12 decembrie 2022, dosarul Rodipet. Asta după 16 ani de cercetări și după ce statul român a pierdut un proces internațional în fața milionarului libanez Hassan Awdi, investitorul care a cumpărat compania de la statul român, în 2003.

Hassan Awdi a fost acuzat în 2006 de delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani și alcătuirea unui grup infracțional organizat.

Prejudiciul a fost estimat la 35,5 milioane de euro, conform acuzațiilor inițiale formulate de procurori.

Motivele clasării

Potrivit DIICOT, au fost clasate 36 de cauze în dosar și s-a procedat la restituirea bunurilor persoanelor de la care au fost ridicate.

Motivul clasării? În răspunsul trimis de instituție se arată că „a intervenit prescripția răspunderii penale”, iar la unele fapte fie nu s-au confirmat acuzațiile, fie nu erau prevăzute de legea penală.

Menționăm faptul că la adoptarea soluției au fost analizate inclusiv deciziile Curții Constituționale în materia prescipției răspunderii penale.

Răspunsul DIICOT pentru Libertatea:

Dosarul penal Rodipet este diferit de dosarul civil de insolvență al companiei, rebotezată între timp Network Press Concept SA.

Foștii angajați, furioși pe procurori

Constantin Rădulescu, cel care reprezintă angajații în insolvența Rodipet, este nemulțumit de decizia de oprire a cercetărilor.

„De la început nu s-a dorit să se facă nimic. A fost ordin politic să nu se facă nimic. Dacă acest om (Hassan Awdi – n.r.) încăpea pe mâna justiției din România, ar fi avut multe de spus despre mulți oameni politici din țara noastră”, acuză Rădulescu.

Acesta susține că dosarul trebuia înaintat în justiție încă de acum 10 ani.

„În 2013 se făcuse expertiza financiară în dosarul penal. Aveau peste 300 de volume pregătite, tot ce trebuia era să trimită dosarul în instanță”, spune acesta.

Fiscul vrea în dosarul insolvenței 223 milioane de lei (45 milioane de euro), iar foștii angajați ai Rodipet trebuie să primească 11,5 milioane de lei din drepturi salariale neachitate.

Epopeea Rodipet

Societatea de distribuție a presei Rodipet a fost privatizată de stat în anul 2003, în timpul guvernului Adrian Năstase.

Cercetările privind devalizarea Rodipet au început în anul 2006.

Investitorul nu și-a îndeplinit obligațiile asumate, astfel că în 2009, compania a revenit la stat. Între timp, a intrat în insolvență din cauza situației financiare proaste.

Omul de afaceri Hassan Awdi a dat în judecată România la tribunalul internațional de la Washington (ICSID), instituție care decide în cazuri privind investițiile. Tribunalul a respins majoritatea pretențiilor lui Awdi, dar a câștigat într-o speță daune de 48,7 milioane de lei. Investitorul ceruse la acel moment daune de 447 milioane de euro.

Ulterior, în 2020, România a pierdut un alt proces internațional, de data aceasta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Conform Hotnews, țara noastră a pierdut procesul pe motiv că DIICOT a instituit sechestru pe bunuri care nu aparțineau Rodipet, ci erau ale Credit Europe Leasing.

Conform Ziare.com, Awdi vrea să dea din nou în judecată România.

Hassan Awdi a fost condamnat definitiv în anul 2014 la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul CFR Mesagerie. Acesta este dat în urmărire generală de Poliția Română. Nu a făcut nicio zi de închisoare, fiind refugiat în Liban.

Redăm mai jos răspunsul DIICOT privind clasarea cazului.

Urmărește-ne pe Google News