Clujeanul Marius Balo a petrecut mai bine de cinci ani în închisorile din China, după ce a fost arestat și condamnat pentru o infracțiune de fraudă contractuală, al cărei prejudiciu era de 80 de dolari.
În ianuarie, autoritățile române au anunțat că au obținut transferarea lui Balo într-o închisoare din România. Dar epidemia izbucnită în China a amânat acest transfer.
”Coronavirusul este de vină”, a declarat avocatul lui Balo, Eugen Constantin Iordăchescu.
”Din cauza acestuia, autoritatile chineze au amanat predarea. Procedura se va relua pe 9 februarie sau după data de 9 februarie”, a spus avocatul.
Vestea aducerii în țară a românului venise inițial pe 9 ianuarie.
„Meritele aparțin autorităților române, care – în baza relațiilor dintre cele două state – au ajuns la această înțelegere”, declara la momentul respectiv, la emisiunea Adrianei Nedelea, avocatul lui Marius Balo, Eugen Iordăchescu.
Cât privește detaliile transferului, avocatul lui Marius Balo afirma că „din datele pe care le deține, probabil în 2-3 săptămâni va fi adus în țară și va fi încarcerat la Penitecniarul Rahova”. Ulterior, se va încerca eliberarea sa condiționată.
„Nu se pune problema de o micșorare a pedepsei, pentru că decizia este definitivă”, preciza avocatul.
”El își dorea foarte mult să ajungă în țară, să își continue pedeapsa în România. Pentru el, era cel mai important obiectiv să își vadă țara”, declara Iordăchescu, pe 9 ianuarie.
Ani de închisoare în condiții extreme
Clujeanul Marius Balo, acum în vârstă de 38 de ani, s-a stabilit în China în 2010 și a lucrat ca expert străin și ca profesor de engleză, în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang, Beijing.
Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.
În 2014, pe 28 martie, profesorul a fost arestat, după ce ar fi primit de la un cetăţean chinez 80 de dolari dintr-o infracţiune.
Potrivit propriilor relatări, Marius Balo a petrecut următorii ani în închisoare, în condiții de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză, uneori legat și dus la interogatorii, și forțat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-și câștiga dreptul la mâncare
În 2016, el a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta, și a fost închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro