Cuprins:
„Nu ți se poate întâmpla ție”
„Mereu te gândești că asta li se poate întâmpla numai altora. Că nu ți se poate întâmpla ție. Auzi zilnic despre accidente cu morți și îți spui că e la alții. Și când ți se întâmplă ție, te lovește ca trăsnetul”.
În ziua când Daniel n-a mai răspuns la telefon, fratele lui mai mare, Costel, a plecat pe urmele lui, să refacă traseul. Să afle ce s-a întâmplat. Când a ajuns la locul accidentului, a găsit TIR-ul arzând și mașina lui Daniel trasă pe câmp, distrusă. Costel a fost cel care a făcut recunoașterea trupului la morgă și cel care le-a dat părinților vestea cea neagră.
„Totul se schimbă. Nimic n-a mai fost la fel de atunci”, spune Fănica Novac, mama lui Daniel. Împreună cu soțul ei, Ștefan Constantin, locuiește într-un apartament cu două camere, pe o stradă aproape de centrul Brăilei. Fiul lor Costel s-a învoit de la serviciu ca să stea de vorbă cu noi.
„Înainte, de Sfântul Ștefan, a treia zi de Crăciun, făceam petrecere, ne adunam toată familia. Acum nu mai… Ne-am mai adunat, dar n-a fost la fel. De câte ori râd sau ascult muzică, mă simt vinovată”, povestește doamna Novac. În mâini ține poze cu fiul ei cel mic, scoase pe hârtie fotografică.
„Dacă le ai salvate pe stick sau în calculator, nu te uiți la ele. Știi că sunt acolo. Așa, pe hârtie, le poți vedea mai des”, spune Costel.
Poza pe hârtie e un obiect care poate fi atins, mângâiat, sărutat. Mama lui Daniel netezește fotografiile, cu aceeași tandrețe cu care ar aranja gulerul de la cămașa mezinului dispărut.
„Îi luasem costum de mire, să-i facem nuntă, și l-am îmbrăcat cu el ca să-l băgăm în pământ. Știți, mama mea a murit acum doi ani. Dar parcă nu mă mai doare așa. Era în vârstă mama, își trăise viața. Pe când băiatul meu abia începea să trăiască. Și de câte ori mă gândesc la el plâng, chiar dacă au trecut 12 ani”, adaugă Fănica Novac.
JGV&Asociații sosesc la priveghi
Ca orice familie în astfel de situații despre care crezi că li se întâmplă doar altora, și familia Novac a trebuit să se confrunte cu industria morții. Să dea „atenții” la portari și infirmieri, pe lângă plățile oficiale, pentru ca trupul lui Daniel să fie scos de la morgă, îmbălsămat, pregătit pentru înmormântare.
Apoi, la priveghi, au venit să prezinte condoleanțe avocații de daune.
„Cei de la JGV (Jercan, Gheorghe, Vlad)&Asociații au venit și la priveghi, și după înmormântare. Le-am răspuns că nu se cuvine, că nu e momentul să discutăm despre asta”, spune Costel Novac.
„Dar, după câteva zile, am acceptat să stăm de vorbă. Reprezentantul lor ne-a spus că sunt o firmă mare, serioasă. Că au obținut despăgubiri în multe cazuri. Mi-amintesc că ne-au zis de accidentul de microbuz de la Scânteia. Am acceptat să semnăm cu ei”.
La zece zile de la accidentul din Limpeziș, cei trei membri ai familiei Novac au încheiat cu JGV&Asociații un contract de asistență juridică. Această înțelegere prevedea „obținerea de daune morale și materiale”. Onorariul fix era de 10 lei, la care se adăuga onorariul de succes de 10 la sută din daunele materiale (cheltuielile de înmormântare, de parastas) și de 30 la sută din daunele morale. Contractul se încheia în momentul reținerii acestor procente și virarea sumelor din despăgubiri în conturile celor trei membri ai familiei Novac.
„După proces, avocații n-au mai luat legătura cu noi”
Ancheta privind accidentul a durat peste patru ani. „Nouă ni s-a părut că avocații ăștia sunt prea puțin interesați de mersul cercetărilor. Pentru ei, era vorba doar de bani. Nu prea se agitau cu dovezile”, afirmă fratele victimei.
Familia a cerut expertize suplimentare, în momentul în care investigația se îndrepta spre concluzia că și Daniel a avut o parte din vină pentru accident. Până la urmă, ipoteza s-a dovedit nefondată, după cum consemnează și hotărârea judecătorească arhivată de rejust.ro. Daniel a avut doar ghinionul să treacă prin zonă când șoferul TIR-ului a pierdut controlul mașinii.
În dosarul nr. 47128/3/2016, de la Tribunalul București, instanța de fond a dispus plata unor despăgubiri către familiile celor trei victime. Curtea de Apel a menținut dispoziția (decizia civilă nr. 125 din 21 ianuarie 2019). La șapte ani după accident, părinții și fratele lui Daniel au încasat de la asigurător 134.000 de lei – tatăl, sumă care include și daunele materiale, 100.000 de lei – mama și 50.000 de lei – fratele.
„Cei de la JGV&Asociații și-au oprit comisionul, ne-au virat banii și asta a fost. N-au mai luat legătura cu noi de atunci”, spune Costel Novac.
32.000 de euro ceruți în numele familiei Novac
La câteva luni după încheierea procesului, JGV&Asociații a înaintat o acțiune civilă împotriva asigurătorului din dosar, SC Asigurare Românească Asirom Vienna Insurance Group SA. Această acțiune, depusă în numele foștilor clienți, avea drept obiect plata unor daune moratorii, adică daune de întârziere, și anume: dobânda legală penalizatoare, care se calculează de la data producerii prejudiciului, în acest caz, de la data producerii accidentului, și indexarea despăgubirilor cu rata inflației.
Pentru această acțiune, societatea de avocatură avea nevoie să încheie noi contracte cu foștii clienți. Or, nu numai că n-a încheiat noi contracte, dar nici nu i-a anunțat pe aceștia despre acțiune. Violeta Falcă, văduva unui bărbat decedat în accidentul de la Limpeziș, a aflat de noul proces deschis de JGV&Asociații de la un avocat. Familia Novac a aflat de la ziarul Libertatea.
„Nu ne-au spus nimic, n-am știut că cer bani în numele nostru. Credeam că s-a terminat de mult treaba asta”, afirmă Ștefan Novac.
În numele membrilor familiei Novac, JGV&Asociații a cerut și a obținut în instanță plata unor daune moratorii în valoare totală de 161.600 de lei (în jur de 32.000 de euro). Dosarul nr. 35349/3/2020 a fost deschis la Judecătoria Sectorului 2. Apelul s-a judecat la Tribunalul București și s-a încheiat pe 13 noiembrie 2023 (Hotărârea nr. 6058/2023).
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2Banii, virați cu peste un an întârziere
Potrivit documentelor consultate de ziar, asigurătorul a virat sumele în contul JGV&Asociații pe data de 23 noiembrie 2023. După ce a notificat societatea de avocați, în aprilie anul acesta, Violeta Falcă a primit doar 70 la sută din daunele moratorii cerute în numele ei și al copiilor. A notificat din nou JGV&Asociații pentru plata integrală a sumei, adică și a comisionului reținut în baza vechiului contract. Deocamdată, doamna Falcă nu a primit răspuns.
Familia Novac s-a trezit, pur și simplu, cu bani în conturi. La două zile după apariția în Libertatea a cazului Violetei Falcă, pe 12 decembrie, „am primit în cont 19.904 lei, tata a primit 53.388 de lei, iar mama, suma de 39.818 lei”, afirmă Costel Novac, adăugând, oarecum amuzat: „Miracol de Crăciun!”.
Explicația trecută de JGV&Asociații pentru tranzacția care a întârziat un an și ceva este „despăgubire RCA”.
În total, membrii familiei Novac au primit în jur de 113.000 de lei, adică JGV&Asociații a reținut comision de 30 la sută și din daunele moratorii dictate de instanță în numele lor.
„Vom căuta un avocat și vom cere să ne fie virat și restul de bani. Trebuie să dea socoteală. Cum să faci așa ceva, să mergi la tribunal, să deschizi proces fără să-ți anunți clienții?”, declară Costel Novac.
Părinții și fratele nu-și doreau bani. Își doreau să-l aibă pe Daniel înapoi.
„Știți cum e, să ai grijă ce-ți dorești. Mi-a dat Dumnezeu doi băieți. Și unul dintre ei seamănă leit cu el. Leit. Și are și frică de mașini”, mărturisește Costel.
Libertatea a solicitat firmei de avocatură JGV&Asociații un punct de vedere referitor la cazul familiei Novac. Mai precis, să răspundă la două întrebări: În baza cărui contract semnat cu familia Novac au depus în instanță solicitarea de daune moratorii și de ce a fost nevoie de mai mult de un an pentru a face plata sumelor câștigate în instanță în acest dosar?
JGV&Asociații nu a răspuns la solicitarea Libertatea până la publicarea articolului.
Ce se întâmplă când judecătorii au bănuieli
În situația familiei Novac se află, potrivit surselor Libertatea, peste jumătate dintre clienții JGV&Asociații. După încheierea proceselor și plata daunelor materiale și morale, sunt deschise, fără știrea foștilor clienți, alte procese, pentru daune moratorii sau pentru cheltuieli de judecată. Procese despre care cei în numele cărora sunt solicitate acest tip de daune nu sunt anunțați și riscă să nu afle niciodată. JGV&Asociații solicită ca judecata să fie făcută și în lipsa părților.
Foarte rar, unii judecători solicită copii după contractele cu clienții sau prezența părților în sală. Iar atunci când sunt emise astfel de solicitări, JGV&Asociații renunță la proces. Nu mai apar la tribunal, cum s-a întâmplat în cazul dosarului nr. 23589/4/2022, deschis la Judecătoria Sectorului 4.
Potrivit rejust.ro, reclamanții au domiciliul ales la sediul din București al JGV&Asociații. În apelul de la Tribunalul București, instanța a solicitat, la primul termen, ca reclamanții „să prezinte în original la termenul de judecată acordat contractul de asistență juridică în baza căruia se solicită pretențiile, cu lăsarea unei copii xerox conforme cu originalul pentru instanță și partea adversă”.
După două termene, Tribunalul București a decis suspendarea cauzei, „pentru neîndeplinirea de către reclamanți a obligațiilor stabilite prin încheierea de la termenul anterior”.
Așadar, șansa unor „miracole de Crăciun” nu s-a epuizat cu familia Novac din Brăila. Sau cu familia Falcă, din Lipia, Buzău. Foștii clienți ai JGV&Asociații pot să verifice, pe portalul instanțelor, portal.just.ro, sau contactând asigurătorul din dosarul de daună, dacă în numele lor au fost deschise aceste procese de după proces. Să stabilească dacă în numele lor, dar fără știrea lor, au fost virate sume de bani în conturile JGV&Asociații. Cei care au pierdut pe cineva drag în accidente rutiere au cel puțin acest drept: să fie anunțați când cineva decide să profite de pe urma pierderii lor și a aglomerației din instanțele românești.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gheorghe_2 • 23.12.2024, 11:32
Lăsând la o parte escrocheria penală a firmei de avocatură, o mare parte din vină o au judecătorii din cadrul instanțelor respective. Solicitarea contractelor de asistență juridică este un demers elementar, în cadrul procedurii în fața instanțelor de judecată, atât în civil, cât și în penal. Nici măcar nu poate fi luată în seamă cererea de chemare în judecată, dacă nu este însoțită de contractul respectiv. Este o problemă atât de elementară, încât se poate pune problema dacă magistrații, care judecă în lipsa contractului în cauză, nu sunt cumva complici ai firmei respective. Încă o dată, problema descrisă este de natură penală, nu o simplă poveste tristă a unor nefericiți loviți de soartă.