Lisiciansk, ultimul oraș important deținut de Ucraina în provincia estică Luhansk, a căzut duminică, oferind Moscovei o victorie de etapă în campania sa de cucerire a Donbasului, regiunea bogată în minerale aflată la granița cu Rusia, de mult în vizorul lui Vladimir Putin.

Orașul industrial situat lângă râul Severski Doneț rezistase timp de o săptămână după ce Rusia a preluat controlul asupra localității Severodonețk. În ciuda eforturilor, luptătorii ucraineni au fost totuși nevoiți să se retragă din calea focului neîncetat al artileriei ruse, care a devastat practic ambele orașe.

Duminică, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a negat inițial că orașul se află în totalitate în mâinile Rusiei. La o conferință de presă cu prim-ministrul Australiei, care se afla în vizită la Kiev, Zelenski a declarat că luptele au loc la periferia orașului.

Dar videoclipurile postate pe rețele sociale arătau trupele ruse în centrul orașului. În fața primăriei, soldații ruși au scandat „Lisiciansk este al nostru” și au fluturat steagul Republicii Populare Donețk – statul separatist sprijinit de Moscova.

Iar locuitorii care au fugit din regiune în ultimele zile declaraseră deja că cea mai mare parte a forțelor ucrainene din Lisiciansk au plecat încă de vineri.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

La câteva ore după ce Moscova a revendicat victoria în oraș, armata ucraineană a recunoscut și ea că și-a retras forțele de acolo. „Continuarea apărării orașului ar duce la consecințe fatale”, au transmis forțele Kievului într-o declarație pe Facebook. „Pentru a cruța viețile apărătorilor ucraineni a fost luată decizia de a ne retrage”, a adăugat declarația.

Decizia retragerii a fost „foarte dificilă”, dar corectă, având în vedere pierderile pe care le-ar fi suferit forțele ucrainene dacă ar fi încercat să reziste mai mult timp, a explicat luni șeful administrației militare din regiunea Luhansk, Serhii Haidai.

După capturarea totală a Luhanskului, Rusia controlează mai bine de o cincime din Ucraina. Ce urmează pe frontul de est
Frontul de est din Ucraina. Cu roșu, teritoriile controlate de Rusia. Cu galben, zonele recucerite de Kiev

„Exista posibilitatea de a menține controlul în Lisiciansk mai mult timp, dar cu ce preț? Să reziste acolo încă două săptămâni? Atunci, forțele rusești ar fi înaintat dinspre Bilohorivka, Popasna și Komișuvaha și ar fi încercuit trupele noastre, iar noi am fi pierdut întregul grup”, a declarat Haidai pentru CNN.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

„Este clar că este foarte dureros, foarte dificil, dar acum băieții sunt în viață, echipamentul este intact, toată lumea este capabilă să continue lupta”, a adăugat el.

Haidai a cerut în același timp mai mult sprijin din partea Occidentului, observând că Rusia a avut un avantaj la capitolul armament. „Au mobilizat o cantitate incredibilă de echipament militar pentru asalt, au existat bombardamente zilnice de dimineața până seara”, a spus el.

„Apărătorii noștri vor continua să lupte și vom aștepta până când vom primi un număr suficient de arme pentru a putea opri inamicul, pentru că, din păcate, în acest moment, avantajul în materie de artilerie este pur și simplu enorm de partea rușilor”, a adăugat oficialul.

Lovituri în Bahmut și Sloviansk

Analiștii militari occidentali au avertizat din timp că forțele ruse vor prelua în cele din urmă controlul asupra orașelor gemene Severodonețk și Lisiciansk.

Însă pierderea lor sporește presiunea asupra Statelor Unite și a aliaților săi, care se văd nevoiți acum să trimită pe front mai multe arme grele din cele promise Ucrainei. Pentru aliații occidentali, scrie New York Times, următoarea fază a războiului va fi un test atât din punct de vedere al logisticii militare, cât și al solidarității.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Rusia se confruntă și ea cu propriile provocări. Moscova controlează acum mai mult de o cincime din Ucraina. În multe cazuri este vorba despre rămășițe ale unor orașe, golite de oameni și devastate de bombardamente. Rusia va trebui să își refacă forțele pentru ceea ce se anunță a fi un război de durată.

Cu provincia Luhansk capturată, forțele rusești pot ținti direct acum spre sud-vest spre teritoriile rămase în mâinile ucrainenilor în provincia vecină Donețk, celălalt teritoriu care formează Donbasul. Controlul asupra Donbasului, centrul industrial al Ucrainei, a devenit principala țintă a Moscovei, după ce forțele ruse au eșuat în tentativa de a cuceri Kievul în această primăvară.

Donbasul este de două ori important: este un teritoriu care ar oferi Rusiei nu doar resurse minerale, ci și un coridor terestru către Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care a anexat-o în 2014.

După opt ani de război între separatiștii susținuți de Moscova și forțele ucrainene în estul țării, Rusia controlează deja între jumătate și două treimi din provincia Donețk.

Acum, este de așteptat ca Rusia să folosească Lisiciansk pentru a extinde ofensiva asupra orașelor Sloviansk, Kramatorsk și Bahmut, spre sud-vest, un nou episod probabil la fel de sângeros al conflictului.

Deja, liniile de apărare ucrainene începuseră să se deplaseze spre vest, către Bahmut, un centru de aprovizionare cheie, lovit de artileria și de rachetele Rusiei în ultimele zile.

Mai la vest, în Sloviansk, primarul Vadim Liah a raportat duminică cel mai puternic bombardament rusesc de până acum asupra orașului. Șase persoane au fost ucise și 15 rănite, a scris el pe Facebook, iar cel puțin 15 clădiri au fost incendiate.

Speranța Kievului

În bătălia pentru Severodonețk și Lisiciansk, Moscova a folosit o strategie de succes, în orice caz diferită față de cea aplicată în faza inițială a invaziei, când analiștii și-a împrăștiat prea mult forțele.

Rusia și-a masat puterea de foc – inclusiv artileria cu rază lungă de acțiune, care a copleșit forțele ucrainene – împotriva unor ținte restrânse. A lovit astfel orașele, apoi a trimis trupe și tancuri care au făcut mici progrese, luptând pentru fiecare stradă.

Barajele de artilerie au costat scump Kievul. La un moment dat, în timpul ofensivei din Donbas, oficialii ucraineni au declarat că până la 200 de soldați pe zi mureau pe frontul de est.

Iar Severodonețk și Lisiciansk sunt acum „orașe moarte”, a spus Zelenski. Primul dintre ele, spre exemplu, este în proporție de 90% în ruine și cu o populație redusă de la 160.000 de locuitori înainte de război la 7.000-8.000 acum.

Analiștii militari spun că Rusia a suferit, de asemenea, pierderi serioase, deoarece armata ucraineană a rezistat totuși eroic în zonă, forțând Moscova să aloce mai multe trupe și arme și să consume obuze de artilerie într-un ritm extraordinar de rapid.

Forțele ucrainene au deturnat, de asemenea, resursele rusești, obținând mici câștiguri tactice în ultima lună în jurul orașelor Harkov, în est, și Herson, în sud, deși Rusia menține încă un punct de sprijin semnificativ în ambele regiuni.

Toate acestea au slăbit forțele Rusiei în alte locuri și este posibil să fi câștigat timp pentru ca Ucraina să înceapă să mobilizeze acum arme mai puternice, cu rază de acțiune mai mare, furnizate de Occident, spun unii analiști.

Având în vedere timpul necesar pentru instruirea trupelor ucrainene este neclar deocamdată dacă aceste arme vor ajunge la timp pentru a face o diferență apreciabilă în apărarea Donețk-ului.

Deocamdată, ucrainenii speră că pierderile grele suferite de Rusia în Donbas se vor dovedi nesustenabile, așa cum au prezis unii oficiali și analiști occidentali.

Dar Vladimir Putin s-a declarat încrezător. El a transmis că-i va decora pe toţi cei care s-au remarcat în luptele pentru cucerirea regiunii Lugansk, promiţând să semneze luni un decret prezidenţial privind conferirea titlului de „Erou al Rusie” generalului-colonel Aleksandr Lapin şi comandantului adjunct al Armatei a 8-a din cadrul Districtului federal Sud, Esedull Abacev, pentru rolul lor în luptele din estul Ucrainei, fără alte precizări.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul apărării Serghei Şoigu, Putin a mai declarat că trupele implicate în operaţiunea de capturare a regiunii Luhansk trebuie să se odihnească, pentru a-şi reface capacităţile de luptă, şi că alte unităţi militare trebuie să le înlocuiască pentru a continua lupta.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI