Pe cei trei adolescenți i-am cunoscut în Magic Camp, tabăra pentru copiii bolnavi de cancer. Fiecare este pentru a doua sau chiar pentru a treia oară aici. Dacă în primele dăți au venit pentru a beneficia de suport din partea unor specialiști, de multă joacă și de toate lucrurile minunate care se întâmplă în tabară, anul acesta scopul lor a fost de a învăța cât mai multe despre voluntariat tocmai pentru a putea face și ei, începând de anul viitor, acest lucru. Poveștile lor au un început trist, însă prin ambiția și dorința lor de a trăi au reușit să le transforme într-o experiență de viață cu final fericit.
Adina are 16 ani, este extrem de atrăgătoare, iar marea ei pasiune este Hula hoop (dansul cu cercuri). În anul 2009, pe când avea doar 9 ani și se afla în vacanță, în Turcia, cu părinții și fratele ei, a fost diagnosticată cu leucemie.
„Aveam foarte multe vânătăi pe picioare – din cauza trombocitelor scăzute – și o stare de oboseală permanentă. Părinții mei au decis să-mi facă un set de analize la o clinică de acolo. După câteva ore am aflat că am leucemie limfo blastică acută, iar medicii mi-au spus că mai am doar 11 luni de trăit indiferent de tratamentul pe care îl voi face”, își amintește frumoasa adolescentă.
De comun acord, Adina și familia ei au hotărât să se întoarcă în țară.
Au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, pe mâna doctorului Anca Colită care a asigurat-o că atâta timp cât va reacționa la tratament, totul va fi bine. Și după aproximativ 11 luni de spitalizare, timp în care a făcut tot atâtea cure de citostatice, urmate de doi ani de tratament pe cale orală, Adina a intrat în remisie totală fără a mai avea nevoie de transplant medular.
“De atunci viața mea s-a schimbat radical. Fac voluntariat foarte des, merg la spital și ajut copiii bolnavi de cancer, plec în tabere cu ei. Așa am ajuns și aici, în Magic Camp. La început am terorizat pe toată lumea, însă ulterior mi-am revenit. Pot spune că experiența din această tabără a fost super frumoasă, iar când fetele mi-au propus să devin voluntar am acceptat pe loc. În această vară m-am reîntors aici să învăț cât mai mult, iar anul viitor sper să fac parte din echipa voluntarilor ”, povestește adolescenta.
Magic Camp, o tabără perfectă pentru copiii aflați în suferință
Alexandru Mitrache este un alt tânăr pe care viața la pus la grea încercare. Inițial a venit în tabără ca participant după ce a fost diagnosticat cu cancer limfatic în stadiul IV. Se întâmpla în aprilie 2013. A fost o lovitură destul de grea pentru întreaga familie, Alex fiind singur la părinți. A urmat un an greu în care tânărul a făcut nu mai puțin de 13 cure de citostatice.
“Curele durau cam 4-5 zile cu pauză de trei săptămâni între ele. După prima lună de tratament am rămas paralizat din cauza unui nodul limfatic care s-a inflamat foarte tare și mi-a ștrangulat măduva. În cele din urmă am fost operat. Apoi am continuat curele de chimioterapie, iar la finalul lor, am făcut transplant de celule stem. Și asta a fost! Acum sunt în remisie totală, sunt sănătos tun”, spune Alex, râzând.
După această experiență, tănărul este mai hotărât ca niciodată să devină medic. Până atunci însă, face voluntariat în tabăra copiilor bolnavi de cancer. “Magic Camp este o tabără perfectă, mai ales pentru acești copii aflați în suferință și chiar și pentru cei care au reușit să înfrunte boală. E o escapadă pentru ei, dincolo de lume, de spital, de tot. Eu ador liniștea de aici și tot ceea ce se întâmplă aici”, completează viitorul medic.
Boala a recidivat după doi ani
Ca și Alexandru, Lili – în vârstă de 17 ani- se află pentru a treia oară în Magic Camp. Este locul în care se simte extrem de bine și în care și-ar dori să se întoarcă în fiecare an. A ajuns aici tot din cauza cancerului. În 2008 a fost diagnosticată cu o tumoare malignă la ochi. Avea doar 8 anișori. Față de Adina și Alex, Lili a fost mai întâi operată pentru extirparea tumorii, apoi a urmat tratamentul cu citostatice. O bună perioadă de timp totul a fost bine, însă după doi ani boala a recidivat, de data aceasta un pic mai agresiv. Tumoarea nu era mai mare – ceea ce a fost foarte bine pentru că nu a mai fost nevoie de operație – însă era ceva mai agresivă.
A urmat alte 12 sedințe de citostatice plus radioterapie. ”Boala asta nu este un capăt de țară pentru nimeni. Multă lume crede că atunci când ești diagnosticat cu cancer totul s-a terminat. Însă eu o vedeam ca pe o boală oarecare pe care trebuie pur și simplu să o tratezi. Și cel mai important lucru este să fii optimist și să nu renunți nici o clipă la luptă”, spune Lili. La fel ca și Adina, Lili își dorește foarte tare să devină stewardesă. Însă înainte de toate, tânăra de 17 ani vrea să să alăture voluntarilor din tabăra Magic Camp.
O săptămână de vis cu ”joacă la greu”
Tabăra copiilor bolnavi de cancer este un proiect de suflet al actualului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu și al jurnalistei Melania Medeleanu. Este un loc în care micuții greu încercați de soartă sunt ajutați să treacă peste suferință prin ”joacă la greu” și multe alte activități și programe de recreere. Anul acesta, tabară și-a deschis porțile pentru a treia oară. În primul an au fost puțin peste 30 de copii, în al doilea număr s-a dublat, iar anul acesta au fost în jur de 180 de copii.
Pe parcursul celor trei luni, cât a durat tabăra, primele 6 săptămâni au fost dedicate copiilor bolnavi de cancer, dar au fost și serii pentru micuții care au pierdut pe cineva apropiat- mamă, tată, frate sau soră, dar și o serie pentru cei care au suferit arsuri grave. Anul acesta, pentru seria micuților cu arsuri, voluntarilor li s-au alăturat și cinci răniți din Colectiv, care au încercat să-i încurajeze pe cei mici.
Toți participanții din tabăra situată în comuna dâmbovițeană Brănești, s-au distrat de minune și anul acesta. Au făcut cățărări, au zburat cu tiroliana, au călărit, au tras cu arcul – în parcul de aventură amenajat pe deal, au pictat, au cântat, s-au bălăcit în piscina și s-au bucurat de focul de tabară. Toate acestea sub atenta supraveghere a unor medici pediatrii, oncologi, psihologi şi voluntari.