Datele de sănătate publică, teste Covid și vaccinare, care s-au plasat de câteva zile în epicentrul unei aprinse dezbateri publice fuseseră lansate acum câteva zile pe site-ul data.gov.ro, locul unde toate ministerele își postează informațiile pentru public.
Ele apăruseră printr-o acțiune comună a SGG și MS, conform declarațiilor lui Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului sănătății.
În același interviu pentru ziar, Voinea a dezvăluit că, de atunci, Ministerul Sănătății nu mai are acces la site-ul data.gov.ro, oamenii din subordinea Secretariatului General al Guvernului motivând asta prin apariția „unei probleme tehnice”.
Consecința nu era că Ministerul Sănătății nu mai avea acces la date, care oricum erau în baza deținută de MS și lucrată de STS, ci faptul că nu mai putea actualiza pentru public datele de pe data.gov.ro.
Adică, MS nu mai putea face gestul de acum câteva zile, când autoritățile au furnizat pentru prima oară numărul de teste Covid defalcate pe județe și alte elemente statistice ale vaccinării.
Libertatea a sunat la SGG și a discutat cu o persoană din cadrul echipei data.gov.ro care a confirmat că nu mai există acces al niciunui minister „din cauze tehnice”. Întrebat de când s-a întâmplat căderea tehnică, angajatul a spus că „nu vă pot spune, nu știu exact”.
Ziarul a cerut și în scris la SGG lămuriri oficiale, precum și de la secretarul general Tiberiu Horațiu Gorun. La scurt timp, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost înștiințați de la Guvern că pot accesa din nou platforma, „problemele fiind remediate”.
Ministerul Sănătății a pus noile date, reactualizate, miercuri, în jurul orei 15:20.
Conflictul public a început în momentul în care premierul Cîțu a anunțat că trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății, după ce acesta a publicat pe data.gov.ro date detaliate referitoare la epidemie. Șeful campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a recunoscut că el a fost cel care a trimis „o informare” premierului Florin Cîțu, pentru că printre datele publicate ar fi fost unele secrete, care lezau unele instituții ale statului.
Și ministrul de interne Lucian Bode a acuzat că au fost furnizate adrese unde s-ar vaccina angajații instituțiilor secrete.
În replică, Ministerul Sănătății a spus că datele sunt informații publice, „dacă erau secrete, ele nu apăreau într-o bază de date nesecretă, a INSP”, pe care, de altfel, le-a postat, încă o dată, azi, actualizate. MS a mai spus că nici SRI, nici STS, nici alte servicii nu au reclamat nici o încălcare a „unor presupuse secrete”. Contactat de Libertatea prin purtătorul de cuvânt, SRI nu a comentat subiectul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro