La doi ani după ce pontonul creat de Ivan Patzaichin pe Dâmbovița a fost eliminat, asociația sa va organiza un nou eveniment în care va putea folosi luciul de apă.
E vorba de Dâmbovița Delivery, care se va desfășura între 17 și 19 septembrie în zona fostei fabrici Industria Bumbacului din apropierea cartierului Timpuri Noi.
Au fost doi ani în care campionul și apropiații săi au continuat demersurile pentru a folosi râul care traversează Bucureștiul.
A avut ponton până în 2019
În 2019, Libertatea arăta că Ivan Patzaichin a rămas fără ponton pe Dâmbovița după construirea a 5 restaurante între podul de la Piața Unirii și Biblioteca Națională.
Asta după ce, cu șase ani în urmă, fostul canoist reușise să convingă Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 3 și Apele Române că poate reda apa bucureștenilor prin vâslirea canotcilor, combinația canoe-lotcă inventată de Patzaichin.
Și asta s-a întâmplat. Lângă pontonul de la cotul Dâmboviței au apărut o terasă rustică și o insulă plutitoare din stuf unde trăgeau și stăteau bărcile.
Până în 2019 însă, când zona a primit 5 restaurante, fiecare cu propriul ponton. Au fost primele 5 dintr-un proiect mai larg al Primăriei Sector 3, care ar fi vrut să extindă zona de cafenele și spre podul de la Mărășești.
Acolo, în august, s-a întâmplat tragedia în urma căreia două persoane au murit din cauza unei alunecări de teren.
Pontoanele au ajuns la alții
Din 2019, Patzaichin și asociația sa au rămas fără ponton. Întrebat de Libertatea de ce s-a întâmplat asta, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a lăsat de înțeles că pontonul nu se potrivea cu zona.
„Aveau niște chestiuni care nu reprezintă o capitală europeană. Să vină să vorbească cu noi”, spunea edilul. Primarul spunea că poate oferi, la schimb, o altă zonă din sector în care să fie mutat pontonul.
Asociația și apropiații canoistului s-au adresat Apelor Române, fiindcă în 2019 expirase și contractul de închiriere al luciului de apă.
„Ni s-a spus că fusese prelungit deja o dată și nu se poate și a doua oară, așa că ne-au spus că ne putem înscrie la licitația pentru ponton”, spun prietenii lui Ivan pentru Libertatea.
Pontoanele au fost scoase la licitație, însă au fost câștigate de alte companii și persoane.
„Când folosește apa, omul e mai responsabil”
Ivan și apropiații nu s-au lăsat. Și anul trecut, au obținut, tot de la Apele Române, dreptul de a folosi luciul de apă. Din acest drept s-a născut și Dâmbovița Delivery, un eveniment ce va avea loc între 17 și 19 septembrie. Locația, râul Dâmbovița, în dreptul fostei fabrici Industria Bumbacului.
După dispariția marelui campion, prietenii săi îi continuă proiectele.
Contactat de Libertatea, arhitectul Doru Frolu, bun prieten cu Ivan Patzaichin, a povestit de unde a pornit ideea.
„Ivan Patzaichin ne-a povestit că a organizat o Regată pe Dâmbovița, o Regată la care s-au strâns extrem de mulți oameni și i-a plăcut foarte mult.
Acum, folosim canotca și evenimentul pentru o apropiere a omului de apă ca resursă. Când omul folosește apa în acest sens, pentru vâslit, își dă seama că ea are un rost și e mai responsabil, mai atent la protejarea ei”, povestește Frolu.
Filosofia e inspirată și de vâslașii din Delta Dunării, care, de decenii bune, „și-au dat seama că, protejând apa, nepoluând-o, o vor avea pentru folosință mulți ani”.
5 pontoane, atelier cu marangoz
Evenimentul începe peste o săptămână, iar în zona din apropierea fostei mahalale a Cărămidarilor vor apărea primele pontoane.
E vorba de 5 pontoane plutitoare, de unde vor veni și unde vor trage canotcile de la eveniment.
„Ne dorim transformarea râului într-un spațiu public vibrant, în care oamenii se bucură de apă, de faună și floră și de comunitatea din jurul lui”, spun organizatorii.
În cadrul evenimentului, meșterul marangoz Viorel Gheorghe va ține un atelier de construcție machete bărci, iar sâmbătă și duminică se vor organiza plimbări cu barca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro