Reuniunea Consiliului European, desfasurata in zilele de 14 si 15 decembrie a.c. in localitatea belgiana Laeken, a fost ca un dus rece pentru romani si vecinii lor de la sud de Dunare.
Liderii europeni, dupa ce au salutat progresele palpabile ale Romaniei in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana, ne-au spus franc in fata ca atat noi, cat si Bulgaria suntem singurele tari care nu sunt pregatite sa adere in 2004. Presedintele Ion Iliescu, prezent la acest summit impreuna cu premierul Adrian Nastase, a declarat in fata „Celor 15” ca Romania isi propune sa termine negocierile de aderare la jumatatea anului 2003. Seful statului roman le-a mai spus omologilor sai europeni ca autoritatile romane sunt constiente de faptul ca o aderare prematura la Uniunea Europeana ar putea crea dificultati pentru Romania, daca economia romaneasca nu poate face fata concurentei libere.
Pana in prezent, data-tinta de aderare stabilita de guvernul Romaniei a fost 2006-2007. Discursul sustinut de presedintele Ion Iliescu indica o schimbare a strategiei de aderare la Uniune. Daca Bucurestiul va incheia negocierile de aderare la jumatatea anului 2003, in timpul presedintiei Greciei, Romania ar putea adera la Uniune in 2004. Cu aceeasi conditie drastica: sa fie pregatita din punct de vedere economic.
Fin cunoscator al realitatilor de acasa, Iliescu a precizat, pentru Mediafax: „Sa vrem sa aderam mai repede nu ajunge; trebuie sa si putem”. De altfel, presedintele Iliescu a mai precizat ca Bucurestiul intentioneaza sa-si accelereze pregatirile de aderare, pentru a se putea alatura UE „poate in 2006, poate in 2005”. In acest context a picat „ca o manusa” promisiunea sefilor de stat ai tarilor Uniunii de a acorda o atentie speciala Romaniei si Bulgariei, pentru ca aceste doua tari sa poata deschide toate capitolele de negociere anul viitor. Bulgaria a anuntat deja, saptamana trecuta, ca isi modifica politica de aderare si intentioneaza sa adere la UE in 2004, o data cu celelalte state candidate. Argumentele vecinilor nostri sunt progresele obtinute si sustinerea politica a unor tari UE pentru o asemenea modificare de politica, referindu-se la avertismentul ministrului francez de externe, Hubert Vedrine, privind riscurile ce pot aparea prin eliminarea Romaniei si Bulgariei din primul val. Oficialii europeni au calificat insa drept „nerealista” schimbarea politica a Bulgariei.