În povestea Ionelei se vor regăsi, cel mai probabil, multe persoane care şi-au pierdut un membru al familiei într-un accident de muncă. Tragedia care i-a întors viaţa cu susul în jos s-a întâmplat în septembrie 2012. Ca în fiecare dimineaţă, Valentin Ivan a plecat la muncă. Lucra de ani buni ca electrician în cadrul S.C Servicii Energetice Muntenia S.A. Era însurat cu Ionela de 12 ani şi aveau împreună doi băieţi pe care îi iubea mai mult decât orice pe lume. I se lumina ziua când feciorii lui, Ionuţ şi Vladimir, îi spuneau ”Bună dimineaţa, tată!” şi îi săreau de gât pentru a-l săruta de rămas bun înainte ca acesta să plece la lucru.

Locul de muncă i-a fost fatal

În dimineaţa zilei de 26 septembrie 2012 lucrurile au decurs normal în familia Ivan. Era o zi ca oricare alta. Nimeni nu avea să ştie că acea zi le va schimba radical vieţile, dar nu într-un mod pozitiv. După ce şi-a luat la revedere de la familie, Valentin a plecat spre serviciu. Avea o lucrare în Străuleşti, împreună cu alţi 7 colegi. Ajunsă la locul cu pricina, echipa s-a pus pe treabă, însă nu înainte ca doi admitenţi de la ENEL, aceasta fiind beneficiară direct a lucrărilor şi, desemenea, proprietar asupra instalaţiei aeriene de distribuţie de electricitate ce deserveşte cartierul cu pricina, să întrerupă tensiunea şi să izoleze circuitele pentru ca muncitorii să poată lucra. Când aceştia au dat undă verde, echipa s-a pus pe treabă. În primă fază, în nacela care îi ridica pe muncitori pe stâlp s-a urcat un coleg de-al lui Valentin. Ulterior, când acesta a coborât pentru a se aproviziona cu mai multe materiale, Vali a urcat în nacelă şi a cerut să fie ridicat. Însă când a ajuns în vârful stâlpului care trebuia să fie deconectat de la reţeaua de tensiune, bărbatul s-a electrocutat şi a căzut secerat.

Aflând că în zona Străuleşti s-a produs un accident de muncă, una dintre cumnatele Ionelei a sunat-o repede şi a întrebat-o ce ştie despre soţul ei. Aceasta a rămas fără grai şi a refuzat să se gândească la ce-i mai rău. Îi tremurau mâinile atât de tare, încât nu mai putea să se controleze. I-a fost frică să sune pe telefonul soţului şi l-a rugat pe fratele ei, care locuieşte în zona în care se afla echipa lui Vali, să meargă la locul cu pricina să vadă ce s-a întâmplat. În prima fază, acesta a minţit-o, spunându-i că omul ei nu a păţit nimic. Ulterior însă, a mers şi a luat-o de la locul de muncă şi i-a spus adevărul.

Au cerut ajutorul psihologului

Vestea a căzut ca un fulger peste biata femeie, dar şi peste cei doi copii. Vladimir, băiatul cel mic, avea doar trei ani pe atunci şi nu a conştientizat foarte tare ce s-a întâmplat cu părintele său, însă Ionuţ a fost foarte afectat. A refuzat să meargă la înmormântare, s-a închis în el, nu a mai avut rezultate bune la şcoală… Ba mai mult, la un moment dat, atât el, cât şi mama lui, au avut nevoie de consiliere de specialitate pentru că nu-şi mai putea reveni din şoc.

”A fost extrem de greu şi ne este la fel în continuare. Dacă Vladimir încă aşteaptă să intre tati pe uşă, Ionuţ nici acum nu poate să meargă la mormântul soţului meu. Este tot timpul abătut, reticent şi nu prea vorbeşte cu nimeni”, ne poveşteşte femeia.

Greutăţile sunt multe, bănuţii – un singur salariu pentru trei persoane – sunt insuficienţi pentru familia Ivan. Băieţii au nevoie mai mereu de câte ceva, ba de haine, ba de lucruri necesare pentru şcoală. De concedii nici nu se mai pune problema pentru că nu prea au de unde. Cu alte cuvinte, o dată cu dispariţia stâlpului familiei, vieţile lor au fost distruse din toate punctele de vedere. Şi ce o doare cel mai tare pe Ionela este faptul că nimeni nu este tras la răspundere pentru toate aceste destine rupte, femei văduve şi copii care cresc fără tată.

”Soţul meu nu este singurul care a sfârşit aşa. Anual, se înregistrează, câte 4,5 sau chiar mai multe astfel de cazuri. Ştiu pentru că am cerut statistici şi, odată cu acest lucru, am aflat că există contradicţii între statisticile autorităţilor competente privind numărul deceselor prin electrocutare”, povesteşte femeia îndurerată.

A fost şocată când a aflat că ”vinovat” pentru producerea accidentului a fost practic soţul ei. A fost pusă în temă, chiar de oameni care au trecut prin asta, că analizele de sânge vor arăta că victima consumase băuturi alcoolice. Şi aşa a fost, în condiţiile în care colegii de echipă au declarat, la momentul respectiv, că nimeni nu a băut. Însă după trei ani şi-au schimbat declaraţiile. A cerut, prin intermediul avocatului, expertiza medico-legală de la IML, însă i-a fost înmânată abia în urmă cu o săptămână, pe motiv că nu a fost terminată. Şi asta în condiţiile în care legea spune că expertiza trebuie făcută în 7 zile de la producerea accidentului. Ionela este de părere că întreg cazul a fost muşamalizat de cei de la Inspecţia Muncii care au încheiat dosarul de cercetare cu mult, dar mult timp înainte de a primi raportul medico- legal.

”Iar acest lucru este ilegal… şi, din păcate, se comit multe ilegalităţi în aceste cazuri de accidente de muncă”, spune Ionela.

 
 

Urmărește-ne pe Google News