Acuzațiile care i-au trimis la pușcărie pe cei doi au fost abuz în serviciu, trădare prin transmitere de secrete și aderare la un grup infracțional în legătură cu furnizarea de informații sensibile către trei consultanți străini: Stamen Stanchev, Vadim Benyatov și Michal Susak.

Codruț Sereș, Zolt Nagy și alți oficiali din ministerele Economiei și Comunicațiilor au fost acuzați că au acționat împotriva intereselor statului român în privatizări din domeniul energiei și al comunicațiilor.

Condamnări cu executare

Pe data de 27 ianuarie 2015, completul de 5 judecători de la ÎCCJ a pronunțat decizia definitivă în dosarul privatizărilor strategice: 

  1. Codruţ Sereş (fost ministru al economiei) – 4 ani şi 8 luni de închisoare
  2. Zsolt Nagy (fost ministru al comunicațiilor) – 4 ani de închisoare
  3. Vadim Benyatov (fost bancher la Credit Suisse) – 4 ani şi 6 luni de închisoare
  4. Stamen Stanchev (consultant bancar) – 5 ani şi două luni de închisoare
  5. Mihai Radu Donciu (consilier la Ministerul Comunicațiilor) – 5 ani de închisoare
  6. Mihai Dorinel Mucea (funcționar, Oficiul pentru Privatizări) – 4 ani şi 5 luni de închisoare
  7. Michal Susak (om de afaceri, investitor ceh) – 4 ani şi 8 luni de închisoare
  8. Mircea Călin Flore (director CSFB Europe Ltd. Londra) – 4 ani şi 6 luni de închisoare
  9. Gabor Kerekeș (fost politician UDMR) – 4 ani de închisoare
  10. Mustafa Oral (cetățean turc) – 3 ani de închisoare. 
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Doar românii au mers la pușcărie, deoarece Vadim Benyatov, Stamen Stanchev și Michal Susak au reușit să fugă din țară înainte de condamnarea definitivă, iar de atunci, autoritățile române nu i-au găsit.

Acuzațiile DIICOT se refereau la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, la procesele de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova sau la consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA.

Codruț Sereș, condamnat și în dosarul Hidroelectrica

Pe data de 29 februarie 2016, în timp ce se afla în executarea pedepsei din dosarul privatizărilor strategice, Codruț Sereș a mai primit o condamnare definitivă, de 4 ani de închisoare, în dosarul Hidroelectrica.

Tot în acest dosar, trei membri din fosta conducere a Hidroelectrica au fost condamnaţi la câte 7 ani de închisoare: Eugen Pena (director general), Traian Oprea (director general) şi George Asan (director Direcţia furnizare).

Codruț Sereș a fost găsit vinovat pentru că, în calitate de ministru, a sprijinit gruparea infracțională constituită la nivelul conducerii Hidroelectrica SA. Directorii companiei s-ar fi implicat în „afaceri” cu energie păguboase atât pentru societatea pe acțiuni, cât și pentru stat, dar și în încheierea unor contracte ilegale. 

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
După ce și-au ispășit pedepsele, condamnații din „Dosarul privatizărilor strategice” prosperă în afaceri. În ce firme sunt acționari și cu cine fac afaceri foștii miniștri Codruț Sereș și Zsolt Nagy
Codruț Sereș. Foto: Agerpres

Zsolt Nagy, găsit vinovat alături de Tudor Chiuariu

Pe data de 24 ianuarie 2014, fostul ministru al comunicațiilor, Zsolt Nagy, a primit și el o condamnare de 4 ani cu suspendare într-un dosar distinct de cel al „privatizărilor strategice”, respectiv cel al prejudicierii Poștei Române cu 8,6 milioane de euro.

Alături de Zsolt Nagy, în dosar a mai fost condamnat, la 3 ani și 6 luni cu suspendare, și fostul ministru al justiției, Tudor Chiuariu. Inițial, acesta din urmă fusese achitat în 2012, însă completul de 5 judecători de la Înalta Curte l-a găsit vinovat.

Procurorii l-au acuzat pe Zsolt Nagy că în perioada 2005-2007 a inițiat o hotărâre de guvern prin care un imobil al Poștei Române a trecut din proprietatea statului în proprietatea unei firme, act pe care Tudor Chiuariu l-a confirmat prin semnătură.

Înainte de condamnare, Zsolt Nagy a fost un politician cu o ascensiune foarte rapidă. În anii ’90, la doar 30 și ceva de ani, el ocupa deja funcții importante în UDMR. În perioada 2004-2007, Nagy a fost ministru al comunicațiilor și societății informaționale în primul guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu. Tot rapid a avut și probleme cu legea, fiind condamnat de două ori.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Codruț Sereș a avut și el vânt puternic în pânzele politicii românești. El a fost senator din partea PUR și ulterior a fost numit, în 2005, ministru al economiei și comerțului în guvernul condus tot de Călin Popescu Tăriceanu. 

Acum, după ce și-au plătit datoria față de societate prin detenție, cei doi foști miniștri par să fi trecut peste acest hop care i-a scos din viața politică orientându-se spre afaceri.

După ce și-au ispășit pedepsele, condamnații din „Dosarul privatizărilor strategice” prosperă în afaceri. În ce firme sunt acționari și cu cine fac afaceri foștii miniștri Codruț Sereș și Zsolt Nagy
Zsolt Nagy. Foto: Agerpres

Partener cu un fost ministru al lui Victor Orbán

În prezent, Zolt Nagy este asociat în mai multe societăți comerciale. Două dintre acestea se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management și reprezintă, de fapt, interesele unor firme din Ungaria.

În prima, fondată în 2022, Euroatlantic Consulting and Investment Romania SRL, Nagy împarte în mod egal părțile cu compania Euroatlantic Tanacsado es Befektetesi Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag din Budapesta.

Firma maghiară este controlată de Tamás Fellegi, fost ministru al dezvoltării naționale în guvernul lui Viktor Orbán I, ministru fără portofoliu în Cabinetul Orbán II și fost negociator cu FMI. 

Ca ministru în guvernul Orbán, între 2010 și 2012, Tamás Fellegi a fost responsabil cu protecția infrastructurii critice, gestionarea activelor statului, fondurile UE, politica energetică și climatică, transporturi etc. În calitatea sa ministerială, el a ocupat, de asemenea, funcția de comisar special al Guvernului pentru relațiile economice maghiaro-chineze, maghiaro-ruse și maghiaro-ucrainene.

Fellegi este fondatorul și acționarul principal al companiilor EuroAtlantic Holding GmbH (Austria), EuroAtlantic Consulting & Investment Ltd. (Ungaria), EuroAtlantic Capital plc (Ungaria) și EAC Technologies Corp. (SUA). Grupul său de firme menține o prezență permanentă în Tel Aviv și Washington, DC. În prezent, Fellegi este și directorul executiv al EAC Technologies Corp. care lucrează cu companii cibernetice și de apărare din Ungaria, Israel și SUA cu scopul de a facilita transferul de tehnologie. 

După ce și-au ispășit pedepsele, condamnații din „Dosarul privatizărilor strategice” prosperă în afaceri. În ce firme sunt acționari și cu cine fac afaceri foștii miniștri Codruț Sereș și Zsolt Nagy
Tamás Fellegi

Firmele lui Fellegi sunt cunoscute ca abonate la contracte de consultanță de zeci de milioane de forinți oferite de guvernul Orbán. Cele mai recente contracte ale firmei de consultanță maghiare cu guvernul  Orbán au avut ca obiect relația Ungariei cu UE.

Euroatlantic Tanacsado es Befektetesi Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag, prezentă în România ca asociată în Euroatlantic Consulting and Investment Romania SRL alături de Nagy, este cea mai mare companie de consultanță din Ungaria. 

Cea de-a doua firmă, Euroatlantic Solutions Romania SRL, a fost fondată în anul 2013 de firma Euroatlantic Solutions Beteilingungs GmbH din Austria (controlată tot de Fellegi) și de firma românească Resonance Consulting SRL și administrată de Zsolt Nagy.

În prezent, societarea comercială este deținută de Resonance Partners SRL (cu 30%) și compania maghiară Mallbeck Consulting Kommunikációs és Űzleti Tanácsadó Korlátolt Felelősségű  Társaság (cunoscută sub denumirea de Mallbeck Consulting Kft), iar administrator este tot Zsolt Nagy.

Mallbeck Consulting este o companie fondată tot de fostul ministru din guvernul Orban  Tamás Fellegi care la început avea denumirea de EuroAtlantic Solutions Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó. Aceasta a devenit asociată în firma românească după ce, anul trecut, Mallbeck Consulting a cumpărat firma austriacă Euroatlantic Solutions Beteiligungs GmbH (fondată în 2012 tot de Fellegi).

Euroatlantic Solutions Beteiligungs GmbH din Viena, controlată de Fellegi, era folosită ca și companie centrală. Aceasta era compania-mamă a grupului Euroatlantic prin care Fellegi activa pe piața internațională de consultanță și care operează filiale în Ungaria, România și SUA și deținea un birou în Roma.  

Resonance Consulting  se numește acum Resonance Partners SRL și a fost înființată în 2008 de Dana Maria Andrei, devenită, între timp, Dana Maria Andrei-Nagy după căsătoria cu Zsolt Nagy. În prezent,  Dana Maria Andrei-Nagy este unic asociat în firmă, ea fiind și administrator alături de Zsolt Nagy. 

Firmă deschisă din pușcărie

Fostul ministru Codruț Sereș își câștigă existența prin două firme în care este asociat unic: Smart Big Data SRL și Medilis Technical Solution SRL.

Ciudat este că cererea de înființare a Smart Big Data a fost depusă de Codruț Sereș în 26 iunie 2017 când era în detenție la Jilava. Firma, care se ocupă cu activități de realizare a softului la comandă, a început destul de rău, raportând pierderi pe anul 2018, dar anul trecut a avut un profit de peste 112 mii de lei.

Cea de-a doua, Medilis Technical Solution SRL, se ocupă cu comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice și a fost fondată în anul 2013, împreună cu George Mădălin Borș (fost consilier al ministrului Sereș, membru în mai multe CA-uri, membru PSD), sub denumirea de ICS Administrare SRL. Inițial, firma se ocupa cu activități de servicii privind tehnologia informației.

În 2014, când deja se preconiza o condamnare, în firmă este cooptată și Mădălina Păcuraru (persoană care apare des în afacerile familiei Sereș), apoi Codruț Sereș îi cedează părțile lui din ICS Administrare.

În 2018, după ce Sereș a fost eliberat condiționat, în firmă intră ca asociat juridic Medical Gazplus SRL. Ca doi ani mai târziu, denumirea să fie schimbată în Medilis Technical Solution SRL, iar Codruț Sereș să preia firma și să devină asociat unic.

Afaceri cu vărul lui Coldea și cu nașul Sebastian Ghiță

Medical Gazplus SRL, care i-a făcut reintrarea fostului ministru în Medilis Technical Solution SRL, a fost fondată în 2014 de Codruț Sereș și firma soției sale, Ginza Invest SRL. 

În același an, Sereș își cedează părțile din Medical Gazplus SRL lui George Tudor Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea.  

În 2016, Coldea iese din firmă în favoarea soției lui Sereș, Lorina Ioana.

Începând cu anul 2019, Medical Gazplus a câștigat peste o sută de contracte cu statul în valoare de multe milioane. 

Codruț și Lorina Ioana Sereș s-au căsătorit în 2006 și au fost cununați de fostul deputat și om de afaceri Sebastian Ghiță și de soția acestuia, Mădălina.

Un an mai târziu, cei doi soți fondează Ginza Invest SRL, care pare a fi cel mai important vehicul în afacerile familiei, aceasta asociindu-se în mai multe firme.

Cea mai interesantă este preluarea de către Codruț Sereș și Ginza Invest a Eastsoft IT SRL (cu denumiri anterioare de Centru Pilot de Calificare și Consultanță Profesională SRL și  Servicii Integrare Software SRL, lichidată în anul 2020), firmă din grupul GRIVCO, fondat de Dan Voiculescu, șeful politic al lui Codruț Sereș.

Firma soților Sereș, Ginza Invest, a mai fondat, în 2014, Medical Gazplus SRL (descrisă mai sus) și Azay Design SRL (care se ocupă cu fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine, cu contracte în SEAP de aproape un milion de lei).

Soția lui Sereș, Lorina Ioana, mai este asociată în alte trei societăți comerciale, însă doar una pare să producă ceva.

Fotografii: Agerpres

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (10)

HOPAHPO   •   26.06.2024, 12:35

Eu vreu sa stiu, pe judecatorii din Romania cine ii judeca ? Pedepsele au fost ridicule din punct de vedere infractional si nu au fost executate in totalitate. La fel si sumele de bani nu fost recuperate si acum acesti hoti duc o viata de huzur. Dupa revolutie s au format o multime de institutii care zic ca franeaza sau controleaza activitatea infractionala ( DICOT , SRI , ANAF , ETC. ) dar adunate sunt Seguritatea de altadata . Dar este imposibil de micsorat infractiunile, deoarece parte din aceste institutii ***. Si atunci ce mai ne ramane : sa activam alta institutie care sa ii controleze pe primii ? Este un lant care nu poate sa fie rupt ,lant care ii leaga pe cei care zic ca controleaza ,pe cei care judeca si pe partidele politice. Mi sa pare ca acest lant este mai periculos decat proprii infractori , deoarece ei pot modifica probe ,anular decizii si" ierta de pacate "marii hoti din Romania care au vandut o la kg.

Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.

TZTZ   •   26.06.2024, 09:57

Daca au cazier pot sa adminstreze companii sau sunt numai "actionari"

Sofa_King   •   26.06.2024, 01:19

Romania nu mai are nici o sansa. Fura astia sute de milioane in timp ce 90 % au salariul de sub 1500. Ce sa faci. Ies inainte de termen si apoi sunt reabilitati. Te doare mintea si te apuca plansul. Rusii nu au plecat niciodata din RO.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
FANATIK.RO
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI