Dentiștii din România au început să aibă încă din lunile august – septembrie probleme în a-și procura anestezice, însă în ultima perioadă situația a devenit dramatică. Sunt cabinete medicale care nu pot face intervenții, precum scoaterea nervului într-o singură ședință, ori extracții, din cauza lipsei acestor substanțe.
Ce anume s-a întâmplat de s-a ajuns în această situație? Specialiștii susțin că două dintre cele mai utilizate anestezice, Ubistesin și Mepivastesin, au dispărut treptat de pe piața românească după ce firma care le distribuia și care deținea aproximativ 80% din această piață a sistat distribuția. Neoficial, dentiștii români au aflat că firma ar face operațiuni de relocare a unor depozite din România în Polonia, iar acest lucru ar fi dus la o sistare parțială a producției. Pe site-ul producătorului, destinat pieței românești, ultimele noutăți datează de mai bine de cinci ani. Nici pe pagina de web a companiei-mamă sunt date despre situația din România.
În condițiile în care cele două anestezice s-au găsit din ce în ce mai greu, medicii s-au îndreptat către produsele altor două companii, care dețineau restul de aproximativ 20% din piața românească: Artidental, Septanest și Scandonest. În scurt timp și stocurile din aceste produse s-au epuizat.
Ca să poată lucra în continuare, dentiștii români au făcut tot posibilul să cumpere fiecare de unde a putut.
”Unii au cumpărat din Bulgaria, este acolo un producător de anestezic. Alții au luat din Germania sau chiar de pe marile site-uri de comerț online. Însă nici acolo nu se mai găsește”, spune, sub protecția anonimatului, un medic dentist.
Altul povestește că soluțiile găsite nu sunt cele mai fericite, căci nu pot cumpăra cantități mari de anestezic.
”Produsele de acest tip au regim special, se dau numai pe bază de CNP, pe baza codului de cabinet. Nu poți merge într-o țară străină, să te duci la farmacie, să-ți umpli portbagajul cu anestezic și să vii în țară” povestește un alt medic.
Criza, sufletul comerțului la suprapreț
Ca în orice situație de criză, de pe urma lipsei produsului apar profitorii. Medicii dentiști povestesc că prețul anestezicelor s-a triplat în ultima perioadă. Unul dintre ei a dat, pentru Libertatea, un exemplu: anestezicul Ubistesin Forte, care pe un outlet online costa în vară 101 lei se găsește acum de vânzare, pe o comunitate de Facebook închisă și destinată exclusiv dentiștilor, la prețul de 300 de lei. Anestezicul a ajuns o raritate și pe site-urile românești pe care se vând de toate, iar prețul este, de asemenea, triplu față de acum câteva luni.
Ce înseamnă această creștere de 300%? Evident, majorarea tarifelor acelor intervenții care necesită anestezie.
În acest context, unele cabinete stomatologice au găsit în criza anestezicelor o minunată oportunitate de a-și face reclamă și de a atrage către ei pacienții altor cabinete. Deja, singurul argument a devenit acela că ”avem anestezic”.
”Am prevăzut criza și am făcut un stoc foarte mare de anestezice, stoc pe care îl completăm constant cu anestezice importate din Austria. Prin urmare la l nu este criză. Vă așteptăm!” scriu pe Facebook cei de la un cabinet medical.
În alte cazuri, reclama e soră cu cinismul. ”Problema colegilor mei! Cabinetul (…) vă așteaptă cu stocul de anestezice neafectat”, scrie un alt dentist.
Dentiștii și pacienții, revoltați
Specialiștii din domeniu acuză autoritățile de lipsă de implicare.
::placeholdeR–>
Ce este de făcut?
Iar vocile care spun că această criză riscă să se prelungească până în primăvara anului viitor sunt tot mai multe. Ce de făcut, în aceste condiții?
Președintele Colegiului Medicilor Dentiști – filiala Prahova, doctorul Imelda Dinu, a declarat, pentru Libertatea, că în acest context s-a întrunit Consiliul Național al Colegiului Medicilor Dentiști, din care fac parte președinții tuturor filialelor județene, iar acest for a decis să anunțe Ministerul Sănătății cu privire la criza anestezicelor.
Singura rezolvare la nivel local ar fi aceea ca medicii să se sprijine între ei și să-și împrumute anestezic.
”Este inadmisibil ca într-o țară europeană în anul 2017 să apară o criză națională de anestezic. Nimănui nu dă de gândit această situație? Nu realizează nimeni implicațiile unei asemenea situații? Noi, la clinica noastră mai avem anestezic, probabil că și alții mai au, dar după ultimele informații criza nu se va rezolva decât undeva prin luna martie 2018. Până atunci, rezervele poate că se vor termina. După acest moment tratamentele nu se vor mai putea efectua fără dureri!!! VĂ DAȚI SEAMA? LA NIVEL NAȚIONAL? ACEASTA ESTE O SITUAȚIE EXTREM DE GRAVĂ, iar explicațiile pentru crearea acestei crize, primite până acum, sună cel puțin ciudat. Nu interesează pe nimeni? Nu face nimeni nimic? Ministerul Sănătății, importatorii…NIMIC? Cum se rezolvă asta? Care sunt adevăratele cauze? Sunt o grămadă de producători de anestezice în această lume! CUM E POSIBIL SĂ APARĂ O CRIZĂ DE ANESTEZICE LA NIVELUL UNEI ÎNTREGI ȚĂRI? DE CE NU SE ADUC SUFICIENTE VARIANTE DE ANESTEZICE ASTFEL ÎNCÂT, CÂND UN ANESTEZIC POATE CREA PROBLEME DE ACEST GEN, SĂ SE POATĂ FOLOSI ALTE ANESTEZICE?”, scrie un alt dentist pe pagina sa de Facebook.
ȘI dacă cei care au stocuri nu vor să le împartă? Pentru unele intervenții se pot găsi alternative, susțin specialiștii. În alte cazuri însă, lipsa anestezicului poate duce la complicații extrem de urâte și nu ar fi exclus să revenim la vremurile în care unii oameni mureau ”de la măsea”.
Până una alta, unii dintre medicii dentiști s-au întors, ori se pregătesc să se întoarcă, la xilina folosită acum trei, patru decenii. Între timp, autoritățile române tac. Nici Ministerul Sănătății, nici Agenția Națională a Medicamentului nu au scos o vorbă despre ce s-ar putea face pentru rezolvarea crizei.