Avertismentele vin după demsia în bloc a cercetătorilor care lucrau în Direcţia de Cercetare de la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD), în semn de solidaritate faţă de revocarea lui Andrei Ursu din funcţia de director ştiinţific al Institutului.
Andrei Ursu a fost înlăturat din IRRD, pe 25 noiembrie, printr-o decizie semnată de Emilian Cutean, membru în Colegiul Național – care e forul de conducere al IRRD – și secretar general al IRRD. El conducea o echipă de cercetători care analiza Dosarul Revoluției.
Ursu spune că demiterea sa reprezintă un abuz al secretarului general al IRRD. În replică, Emilian Cutean spune că Andrei Ursu nu poate să ocupe o funcţie de conducere, pentru că nu are doctorat.
Pentru a se solidariza cu Andrei Ursu, istoricii Andreea Bădilă, Luciana Jinga, Dumitru Lăcătușu și Adrian Stoica şi-au înaintat demisiile marţi, 6 decembrie. Plecarea istoricilor a lăsat IRDD fără niciun angajat în Direcţia de cercetare, dar şi fără directorul ştiinţific, deşi, potrivit legii de înfiinţare, activitatea institutului este aceea de cercetare.
Membrii Consiliului Ştiinţific al IRRD ameninţă că vor demisiona şi ei, vineri, în semn de solidaritate cu colegii lor şi cu Andrei Ursu, dacă până atunci secretarul general Emilian Cutean nu va pleca din Institut.
De ce protestează asociaţiile de revoluţionari
În plus, Asociaţia Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989 şi Asociaţiile răniţilor Revoluției din Decembrie 1989 anunţă că vor protesta vineri, de la ora 10.00, în faţa Institutului, în semn de solidaritate cu demisionarii IRRD. Potrivit organizatorilor, la protest vor fi prezente 50 de victime ale Revoluţiei.
„Dorim ca domnul Emilian Cutean (Secretar General) să părăsească această funcție întrucât nu reprezintă o garanție de echilibru moral și științific prin faptul că, acest om are o condamnare definitivă de trei ani, și continua să pună o piedică în aflarea adevărului”, spun reprezentanţii asociaţiilor într-un comunicat de presă comun.
Prin demiterea domnului Andrei Ursu și a echipei de cercetători considerăm că se încearcă blocarea cercetării în cadrul Institutului Revoluției, o instituție a statului român înființată pentru aflarea adevărului din decembrie 1989.
Comunicat al Asociaţiei Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989 şi al Asociaţiilor răniţilor Revoluţiei din Decembrie 1989:
Cine este Andrei Ursu
De profesie inginer, cu o carieră de 30 de ani în domeniul informaticii în Statele Unite, Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Rusu, s-a stabilit în România la scurt timp după numirea la Institutul Revoluției, unde a fost adus de Petre Roman, directorul general al Institutului.
În perioada petrecută la IRRD, Andrei Ursu a adus noi membri în Consiliul Științific al institutului și a pus bazele unei noi echipe de cercetători. Studiile acestora au fost reunite în volumul „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989” (Polirom, 2022). Această carte ar fi supărat conducerea și ar fi dus la demiterea sa, potrivit acestuia.
Cu ce se ocupă Institutul Revoluţiei
IRRD a fost înființat în 2004, cu scopul de a analiza evenimentele din decembrie 1989 și efectele acestora. Conform legii, este o „instituție publică de specialitate, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică”. Finanțarea IRRD este asigurată de la stat prin bugetul Senatului României și din venituri proprii.
Institutul este condus de un Colegiu Național, ai cărui membri sunt numiți de președintele României. La înființare, Ion Iliescu i-a numit în acest organism pe primii 25 de membri, care au acest statut pe viață. Printre ei se numără și Emilian Cutean, Cazimir Ionescu, Petre Roman, Răzvan Theodorescu și Gelu Voican Voiculescu.
Primul președinte al IRRD a fost chiar Ion Iliescu. A păstrat această funcție până în 2021, când și-a dat demisia. În locul său a venit Alexandru Mironov, care l-a înlăturat din funcția de director general pe Gelu Voican Voiculescu – înlocuit de Petre Roman. Atât Iliescu, cât și Voican Voiculescu au fost inculpați în Dosarul Revoluției, fiind acuzați de crime împotriva umanității.