Cuprins:
Ultima dată când racla cu moaștele Sfintei Parascheva a ieșit pe poarta Mitropoliei Moldovei și Bucovinei întreaga țara trăia cu frica începutului pandemiei. Era aprilie 2020, iar conducerea Bisericii a luat o măsură contestată de public: a organizat o procesiune în județele din Moldova cele mai lovite de pandemie, pentru a le oferi oamenilor speranță. De atunci, racla a mai fost scoasă doar în curtea interioară, de două ori: în 2020 și 2021, în preajma hramului din data de 14 octombrie.
Anul acesta, după ridicarea tuturor restricțiilor, procesiunea a fost organizată în ziua de duminică, 9 octombrie, de la ora 19.00, iar Sfânta Parascheva a părăsit din nou poarta Catedralei Mitropolitane. Peste 400 de preoți, călugări și maici au format un alai în fața raclelor cu moaștele celor doi sfinți, la Iași fiind adus și Sfântul Paisie de la Neamț, un sfânt român cu origini ucrainene.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 18„Vin în fiecare an doar pentru procesiune: îmi dă o stare de liniște”
Ceremonia a început cu o amenințare a ploii, cu stropi răzleți și un vânt care venea în rafale și stingea lumânările celor câteva mii de ieșeni aflați chiar la ieșirea din curtea Catedralei Mitropolitane. Însuși Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, s-a uitat către soborul de preoți care-l aștepta la ieșirea din reședința mitropolitană și a spus, îngândurat, că „poate părinților le-ar fi fost bune umbrele”.
Norii însă s-au răsfirat pe cer odată cu începerea procesiunii, iar miile de oameni s-au împărțit în două mulțimi: o jumătate s-a așezat pe drum, cu lumânări aprinse, așteptând procesiunea de-o parte și de alta a drumului, în timp ce restul au ales să urmeze încă de la început racla cu moaștele purtată de preoți. Miile de oameni s-au aglomerat pe străzi fără să se îmbulzească și au spus că vin la Iași, ca în fiecare an, cu speranță.
„Mi-e greu să vă spun exact de ce vin, nu am vreun scop anume, imediat”, povestește Ioana, 30 de ani, care lucrează la o corporație în Iași, cu biroul la câteva sute de metri de Mitropolie. „Când văd preoții și oamenii veniți din toată țara, cu lumânările aprinse, e ca de Paște, dar în inima orașului. Îmi dă o stare de liniște, nu pot să explic altfel. Nu merg să stau la rând, o fac în timpul anului, acum durează prea mult și prefer să-i las pe cei veniți de departe. Dar de la procesiunea asta nu lipsesc niciodată”, spune tânăra, care merge ascultând rugăciunile cântate de preoți cu capul acoperit de un batic bej.
În spatele ei, un grup de șapte tineri veniți dintr-o comună din Neamț, care stau la un cămin studențesc cu niște prieteni, spun, veseli, că este cel mai frumos moment din an pentru ei. „Dincolo de sărbătoare, ne întâlnim aici prieteni din toată țara cu care nu m-am mai văzut dinainte de pandemie”, spun tinerii înainte să fie înghițiți de mulțimea pelerinilor care vine din spatele lor.
IPS Teofan: „Sperăm ca zilele următoare Iașul să fie gazdă binecuvântată”
Procesiunea cu raclele celor doi sfinți creează un peisaj adesea distopic: o ceremonie care are rădăcini vechi de câteva secole poartă sute de preoți prin centrul vechi al orașului, dar și pe bulevardul central, înțesat de restaurante. Sute de oameni care stau în bule de plastic, adăpostindu-se de frig, ieșiți să mănânce în oraș cu prietenii sau să bea, se întâlnesc cu această mulțime de zeci de mii de pelerini condusă de 400 de preoți, maici și călugări.
Dar procesiunea nu a fost marcată aproape în niciun an de incidente majore. Anul acesta, însă, s-a terminat și mult mai repede: după o oră, racla cu moaștele Sfintei Parascheva era din nou așezată în baldachin, iar miile de oameni care au urmat-o prin oraș căutau capătul cozii, să se așeze și să mai aștepte câteva ore până când le va veni rândul să se închine.
„Ne bucurăm pentru cei mulți, ne bucurăm pentru cei puțini, întru nădejdea că au inima îndreptată spre Dumnezeu și găsesc în sfinții Lui reazăm și putere pentru a depăși obstacolele care sunt și în viața noastră, și în viața țării, și în fața lumii. Sperăm ca zilele următoare Iașul să fie gazdă binecuvântată, primitoare, cu brațele deschise, cu inima largă, pentru a-i bucura pe cei care ne calcă pragul. Iar pentru ziua de vineri nădejdea este mea la Dumnezeu că va fi totul cu pace și cu liniște, ca oamenii care vin din alte părți ale Moldovei sau ale țării, să se bucure de o clipă de răgaz duhovnicesc. Unii dintre ei părăsesc casa o singură dată pe an: vin aici la Iași, se întorc acasă, și o jumătate de an păstrează amintirea clipei celei frumoase pe care au trăit-o lângă racla Sfintei”, a spus și IPS Teofan, în fața baldachinului, la finalul slujbei.
Peste 60.000 de pelerini în primele două zile
Cea de-a doua zi a pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași a adus un flux mai redus de pelerini, dar în cele două zile s-au înregistrat aproape 60.000 de oameni care au venit să se închine, conform estimărilor jandarmilor.
Rândul s-a întins cel mai mult pe o lungime de puțin peste trei kilometri, oamenii așteptând în jur de 8 ore pentru a ajunge la raclă. Fluxul cel mai mare este așteptat pentru zilele de joi și vineri, 13 și 14 octombrie, când autoritățile estimează că vor fi în permanență 50.000 de oameni la rând pentru închinare, care vor aștepta 20 de ore, în condițiile în care duminică, 9 octombrie, au fost și momente în care pelerinii au așteptat cel mult două ore la rând.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 10.10.2022, 12:03
E "foarte important" ca moaștele să fie plimbate — face bine la sănătate plimbarea.