În următoarele zile aşteptăm ploi

Debitul fluviului este cel mai mic din ultimii 150 de ani, spun autorităţile, îngrijorate de seceta extremă. Astfel că activitatea Hidroelectrica se află în pericol. Într- un cuvânt, dezastru. Câteva zile de ploi pe care toată lumea le aşteaptă ca pe o mană cerească şi pe care meteorologii le prognozează ar putea să mai domolească arşiţa şi uscăciunea pământului.

«Mergem mult în adânc pentru apă»

Agricultorii maramureşeni sunt forţaţi să sape după apă şi să îşi amenajeze sisteme de irigare a terenurilor, pentru că soarele le pârjoleşte recoltele. Bătrânii de pe Valea Someşului, care depind de apa din fântâni, au chemat acum în ajutor oameni care să îi ajute să le adâncească, săpând chiar zeci de metri. “Mergem mult în adânc, ca să fie apă mai multă. Cea mai mare problemă e seceta, iar terenurile necesită foarte multă apă”, a spus Vasile Văleanu.

Debitul Dunării a ajuns la jumătate faţă de normal

Situaţie de urgenţă pe fluviul Dunărea din cauza secetei! Debitul şi cota apei aveau, ieri, la Galaţi, valori reduse la jumătate faţă de normal.
Autorităţile române i-au contactat deja pe omologii bulgari pentru a lua măsuri, mai ales în zona Zimnicea- Giurgiu. În acest sector, apa a scăzut atât de mult, încât o barjă parcurge un drum de 8 ore în trei zile, iar navigatorii au fost deja anunţaţi să încarce navele cu mai puţină marfă. Din cauza secetei, Hidroelectrica a fost nevoită să activeze clauza de forţă majoră şi să reducă cu 10% până la 30% cantitatea de energie electrică distribuită. “Debitul Dunării este cel mai mic din ultimii 150 de ani pentru această perioadă, iar prognozele nu sunt deloc încurajatoare. Hidroelectrica e obligată să intre în iarnă cu un grad de încărcare a lacurilor de acumulare de minimum 80%”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. Din cauza acestei situaţii este posibil ca, în curând, preţul energiei electrice să fie majorat.
Efectul lipsei ploilor

I-a transformat roşiile şi castraveţii

Un agricultor din Galaţi s-a speriat, zilele trecute, când a găsit în grădină roşii şi castraveţi mutanţi. “Am pus seminţe normale, dar legumele au ieşit unele aşa cum mă aşteptam, altele sunt nişte ciudăţenii. Castravetele este rotund, cu gust de kiwi, dar cu miros de castravete. Când m-am dus să culeg roşiile, altă grozăvie: am găsit una mare cât un rinichi şi acoperită de pliuri, parcă e creaţă”, ne-a spus Ion Ciobanu. Specialiştii ne-au explicat că astfel de anomalii apar mai ales în perioade de secetă. “Este prea puţină apă în pământ şi unele legume sunt mai sensibile, chiar şi dacă sunt udate. Ne putem aştepta la aşa ceva şi la alte legume sau chiar la fructe”, ne-a explicat Sultana Arsenie, horticultor la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi.

Vom avea cartofi puţini, mici şi scumpi

Previziunile reprezentanţilor Direcţiei Agricole Covasna, zonă recunoscută pentru culturile de cartofi, sunt pesimiste în ceea ce priveşte recolta din acest an. Directorul instituţiei, Könczei Csaba, spune că la iarnă vom mânca legume din import, iar cartofii de la noi vor fi puţini, mici şi scumpi. “Cartoful are nevoie de foarte multă apă în perioada iunieiulie. Şi cum în această perioadă nu a plouat mai deloc, deficitul de apă în sol este foarte mare. Am mers în judeţ şi am prelevat probe de la diverşi producători, iar cartofii din acest an vor fi buni de sămânţă, în cel mai bun caz”, ne-a explicat Könczei. Anul trecut, recolta de cartofi a fost de 17-18 tone pe hectar, iar anul acesta, cantitatea scade drastic, la cel mult 10 tone pe hectar. Könczei spune că în cazul porumbului şi al sfeclei de zahăr se mai poate recupera ceva dacă în perioada imediat următoare va ploua.

Şoc! Record de temperatură: 46°C la Universitate

Arşiţa a pus ieri stăpânire pe Capitală. În numai trei minute, în Piaţa Universităţii, în jurul orei 14.00, termometrul a ajuns la 46 de grade Celsius. A fost cea mai călduroasă zi din ultimii cinci ani. La soare, temperaturile au trecut lejer de 50 de grade. Valul de căldură tropicală, dar şi aerul imposibil de respirat au ţinut bucureştenii departe de străzile încinse, majoritatea dintre ei preferând să evite circulaţia prin soare şi să se adăpostească în case, la răcoare. La amiază, bulevardul Magheru arăta ca o stradă dintr-un oraş pustiu, unde nu puteai zări nici urmă de picior de om.

6.700 de români au apelat ieri la Ambulanţă

Peste 6.700 de persoane au solicitat Ambulanţa de luni până ieri după-amiază, la nivel naţional, 181 dintre acestea necesitând îngrijiri medicale. Totodată, în Capitală, în acelaşi interval, au fost aproximativ 500 de solicitări la Salvare, iar 24 de oameni au avut nevoie de asistenţă, după ce căldura le-a provocat lipotimii şi deshidratare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News