În momentul în care talibanii s-au apucat să sărbătorească plecarea ultimilor militari americani din Afganistan, Aalia, o profesoară de 40 de ani, se afla în fața unei bănci, încercând să scoată bani pentru a cumpăra mâncare.
Băncile au fost în mare parte închise din momentul în care talibanii au intrat în Kabul, acum mai bine de două săptămâni. Puținele sucursale deschise au impus limite la extragerea sumelor de bani. Cozi mari de oameni s-au format în fața ghișeelor sau a bancomatelor.
„De la ora 6 dimineața stau aici la coadă. Nu mai am nimic în bucătărie”, a spus ea pentru Financial Times.
Problema concretă a Aaliei reflectă deconectarea dintre euforia talibanilor și problemele grave care îi așteaptă la guvernarea țării.
Mulți civili afgani s-au bucurat când Kabulul a fost preluat de talibani fără lupte.
„Mi-a fost teamă că vor exista lupte și jafuri. Sunt bucuros că talibanii au venit în mod pașnic, nu au existat ciocniri și au prevenit anarhia în oraș”, a declarat un vânzător de brânză dintr-un cartier rezidențial al capitalei.
Dar mulți localnici sunt sceptici că talibanii vor reuși să rezolve complicatele probleme socio-economice ale țării.
Alții se tem de pierderea libertăților greu câștigate, în special cele ale femeilor, care au dus o viață limitată de restricții în timpul precedentei guvernări talibane, între 1996 și 2001.
„Vestea privind plecarea americanilor mă bucură. Este bine că se termină războiul. Dar e important să putem munci. Este bine să se permită femeilor să muncească. Guvernul trebuie să fie atent la salariile care nu au mai fost plătite de luni de zile. Trebuie să fie atent la situația economică. Talibanii nu ar trebui să angajeze un mullah să fie ministru al economiei, finanțelor sau sănătății”, a mai spus Aalia.
Mari probleme financiare
Acum, talibanii vor să încurajeze o întoarcere la normalitate. Islamiștii au demarat o campanie pe rețelele sociale, publicând imagini aparent pașnice, inclusiv una cu un lider care pupă un copil, clasica fotografie electorală folosită în întreaga lume.
Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a îndemnat investitorii internaționali să se întoarcă în Afganistan pentru a reconstrui economia și a cerut oamenilor de afaceri să ajute țara să depășească criza economică.
Nu va fi simplu.
Nipa Banerjee, care a condus programul de asistență financiară al Canadei în Afganistan la mijlocul anilor 2000, a explicat că rezervele băncii centrale erau aproape consumate în momentul în care talibanii au intrat în Kabul.
În doar câteva zile, talibanii au descoperit că rezervele externe ale Afganistanului, în jur de 9 miliarde de dolari, sunt depozitate la New York și că suma a fost înghețată de președintele american Joe Biden.
Asta nu e tot. „În jur de 80% din bugetul țării este compus din donații internaționale”, a spus Banerjee pentru CBC.ca. Este neclar în ce măsură vor mai veni acestea de acum.
Atât Banca Mondială, cât și FMI au suspendat temporar accesul Afganistanului la fonduri. Iar mai multe țări au anunțat că asistența financiară va fi folosită în viitor drept pârghie, în încercarea de a ține sub control guvernul afgan.
O țară fracturată etnic și o mișcare de rezistență
O altă problemă este cea a guvernării propriu-zise. Capacitatea talibanilor de a ține sub control o țară întreagă, până la nivel local, în ciuda diferențelor etnice, este sub semnul întrebării.
Este unul dintre motivele pentru care ei au rugat sau chiar au amenințat funcționarii civili să se întoarcă la muncă.
Anthony Cordesman, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a avertizat pentru site-ul canadian că politica este în cele din urmă locală.
„Pur și simplu nu poți administra un district din Kabul”, a explicat Cordesman.
O altă amenințare pentru guvernul taliban este acum insurgența condusă printre alții de fostul vicepreședinte Amrullah Saleh.
Capacitatea acestei mișcări de opoziție de a contesta cu succes viitorul guvern taliban va depinde de felul în care acest guvern va gestiona crizele multiple din țară, cred comentatorii.
Rezistența are și o formă armată, în Valea Panjshir, la nord-est de Kabul.
De la căderea Kabulului la 15 august, Valea Panjshir a fost singura regiune care a rezistat împotriva talibanilor, deși au existat lupte și în provincia vecină Baghlan între talibani și forțele miliției locale.
Luni seară, forțele talibane s-au ciocnit cu luptătorii de rezistență în Valea Panjshir, la nord de capitala afgană, Kabul, luni seara, iar în urma conflictului opt talibani au fost uciși, a declarat un reprezentant al principalului grup de opoziție antitaliban.
Rezistența din Valea Panjshir este condusă de Ahmad Massoud, fiul fostului comandant antisovietic al mujahedinilor Ahmad Shah Massoud, care s-a stabilit în regiune cu o forță de câteva mii de luptători.
Talibanii se confruntă și cu amenințarea ISIS-K, gruparea locală extremistă afiliată cu Statul Islamic.
ISIS-K se află într-o competiție cu talibanii pentru influență în țară și aspiră la instituirea unui califat islamic dincolo de granițele Afganistanului.
SUA estimează că ISIS-K are în jur de 2.000 de luptători, mulți dintre ei foști talibani care și-au părăsit mișcarea. Analiștii cred că retragerea SUA va încuraja alte grupări jihadiste să intre în țară.
Un guvern, în următoarele zile
Deocamdată, talibanii nu au anunțat forma viitorului guvern, deși au anunțat că el va fi gata în zilele următoare.
Analiștii cred că procesul de formare a administrației a fost îngreunat de tensiunile dintre facțiunile grupului.
Asadullah Waheedi, profesor la Universitatea din Kabul și expert pe tema talibanilor, a explicat că liderii mișcării au discutat totodată dacă să includă politicieni nontalibani pentru o „administrație incluzivă”, cerută de comunitatea internațională.
În acest timp, școlile primare s-au redeschis, inclusiv pentru fete, după ce talibanii s-au asigurat că uniformele copiilor și profesorilor respectă principiile islamice.
Elevii cu vârste mai mari nu au primit deocamdată permisiunea de a se reîntoarce în bănci.
În orice caz, pentru mulți afgani, principala preocupare rămâne acum accesul la bani. „Ne putem înțelege pe orice temă”, a explicat un localnic din Kabul, într-o discuție cu Financial Times, în timp ce sub ochii lui, talibanii arborau steagul propriu, în locul celui al fostului guvern. „Doar să se deschidă băncile”, a adăugat omul.