În mai 2012, clădirea principală a Centrului Medical Cristian Șerban din Buziaș a luat foc chiar înainte de masa de seară. Un scurt-circuit produs sub acoperiș într-o zi foarte călduroasă a provocat un incendiu înspăimântător. Cum doar cu câteva zile înainte făcuseră o simulare de evacuare, așa că medicul de gardă a știut să-și păstreze calmul și să scoată cei 50 de copii, dintre care unii în scaun rulant, în siguranță. Au ars ultimele două etaje și apoi, în urma operațiunilor de stingere, aparatura și mobilierul au fost distruse de apă. Tot orașul a sărit în ajutorul copiilor și un hotel din apropiere i-a cazat și i-a hrănit în următoarele zile.
Spitalul de la Buziaș este unic în România din multe puncte de vedere. În primul rând, a fost construit cu fonduri private de doi profesori doctori timișoreni, Viorel și Margit Șerban, în memoria fiului lor, Cristian, și apoi a fost inclus în sistemul public de sănătate. Este singurul centru de recuperare pentru copii cu hemofilie – deficiență de coagulare a sângelui care afectează grav viața: bolnavii ajung deseori la amputări și imobilizare la pat și nu pot avea o viață normală. Și este singurul spital care imbină tratamentul cu educarea întregii familii pentru ca bolnavul de diabet să aibă o viață cât mai bună. Aici mamele învață cum să își protejeze copiii dincolo de administrarea tratamentului: dietă, sport, stil de viață. Douăzeci de mii de copii și tineri au fost tratați aici gratuit de la deschidere, în 1997. Spitalul are premii internaționale pentru educația familiilor diabeticilor și pentru recuperarea hemofilicilor care ajung aici în scaun rulant și pleacă pe propriile picioare.
A fost nevoie de un an și 350.000 de euro pentru a redeschide spitalul. În tot timpul acesta, numărul internaților a fost mult mai mic și sute de copii au avut de suferit pentru că nu și-au putut urma tratamentele. Ei au fost primii care au pus leu cu leu pentru a începe un fond de reparații. Prof. Dr. Margit Șerban își amintește cât de emoționată a fost când a văzut că acești copii și tineri, cei mai mulți trăind din ajutor social sau pensionați pe caz de boală pentru că nu pot munci, au dat din puținul pe care îl aveau ca să ajute la reconstruirea locului care le dădea o șansă la viață. Asta le-a dat medicilor puterea să ceară ajutor și în altă parte. Ministerul Sănătății a alocat 150.000 de euro, iar restul a fost strâns printr-o campanie publică de la companii și, mai ales, de la oameni obișnuiți. Cu ajutorul unui număr de SMS, oferit de donație.ro, Centrul a strâns 17.012 SMS-uri, adică 34.024 de euro, care au fost folosiți pentru a repara și dota clădirea cu mobilier și aparatură adecvate. Campania a fost sprijinită de ProTV și AcasăTV, de jurnalista Paula Herlo și de activistele de la Asociația Dăruiește Viață. Dacă ar fi așteptat doar fondurile publice, spune prof. dr. Șerban, totul ar fi durat ani buni: „Din fericire, în jurul nostru și în toată țara au fost oameni care înțeleg ce e suferința, ce e nevoia. Vocabularul meu e prea sărac ca să le mulțumesc pentru ce au făcut”.
Donaţie.ro este platforma online de unde poţi afla care sunt drepturile tale şi ce trebuie să ştii când donezi. Tot aici poţi să verifici ce s-a întâmplat cu banii pe care i-ai dăruit şi, mai ales, poţi găsi inspiraţie şi soluţii pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Mergi pe Donaţie.ro şi vezi cine are nevoie de tine.