Zeci de mii de tone de deșeuri sunt răspândite de-a lungul orașelor și satelor din vestul țării, unde se pot vedea de toate, de la frigidere până la mașini distruse. Țara trebuie acum să facă față mirosului înțepător și fricii de infecție, după tragedia care a provocat decesul a 180 de persoane.
Sistemul de colectare a deșeurilor este depășit
La o săptămână de la inundații, o mare parte a gunoaielor a fost strânsă în grămezi, pentru a se putea circula pe străzi și a fi transportate spre gropi improvizate.
„Următoarea mare problemă vor fi grămezile mari de deşeuri menajere”, a declarat Hans-Peter Bleken, un locuitor din Bad Neuenahr, o localitate din landul Renania-Palatinat, unul din cele mai grav lovite de inundaţii. Potrivit acestuia, mirosul degajat de reziduurile alimentare alterate este omniprezent. „Am învins corona, dar dacă acum vom avea bacterii, şobolani şi mai multe virusuri atunci ne vom confrunta cu o nouă problemă”, a adăugat Bleken.
Germania este țara care, în anii 1970, a lansat sistemul de colectare selectivă a deșeurilor, care merg spre reciclare, incinerare sau îngropare. Totuși cantitatea de gunoaie de acum este foarte mare, iar sistemul nu mai face față, fiind nevoie de gropi de gunoi temporare.
„Vorbim de cantităţi de neconceput”, spune Anna Ephan, purtător de cuvânt la Remondis, cea mai mare firmă de gestionare a deşeurilor din Germania.
Armin Laschet, guvernatorul landului Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că gestionarea acestor deșeuri nu va fi posibilă la nivel local. „Avem nevoie de un ajutor mai extins”, a subliniat el.
Apel pe Facebook pentru ajutorul voluntarilor
Orașul Koln, care are peste un milion de locuitori, fiind cel mai mare din Renania de Nord-Westfalia, a lansat un apel pe Facebook pentru cei care vor să ajute la îndepărtarea gunoaielor.
O altă problemă ar fi că incineratoarele existente nu fac față, deoarece ele funcționau la capacitate maximă și înainte de inundații.
Bernhard Schodrowski, de la Asociaţia companiilor din industria de gestionare a deşeurilor, spune că una dintre provocări constă în depozitarea în siguranță a gunoaielor pentru a reduce riscul de boli, iar multe companii din acest sector se luptă pentru a restabili aprovizionarea cu apă potabilă şi a repara sistemele de canalizare.
„Suntem încrezători, dar va mai dura câteva săptămâni până când vom putea să controlăm această provocare”, a spus Schodrowski, potrivit sursei citate.