Leşurile erau la tot pasul
Ieri, apele s-au mai retras pe unele porţiuni, dar au lăsat în urma lor un dezastru de nedescris. Zeci de leşuri de animale şi păsări se vedeau la tot pasul în satele inundate, iar oamenilor li se repeta obsesiv să nu consume apă din fântâni.
“Avem copii mici în vacanţă… A trecut deja o zi, nu se ştie dacă apele ne vor mai lovi. Am primit cinci litri de apă de familie, la prânz. Strigau de parcă veniseră cu aur. Apele au ajuns la un metru şi jumătate… Avem nămol şi în casă, patul pluteşte, frigiderul s-a stricat… E dezastru. Am dormit în pod, dezbrăcaţi, cu mintea la ziua de mâine. Acum ne gândim cu groază la ce se mai poate întâmpla. Cu ce oare am greşit de am fost pedepsiţi aşa?”, se întreabă tanti Florica din deal, care-i mulţumeşte totuşi lui Dumnezeu, deoarece căsuţa ei a rămas în picioare, în timp ce grajdul şi casa vecinei au fost măturate de ape.
Fântânile rămân contaminate
Pentru cei din zonele inundate, pericolul nu a trecut însă. “Apa e contaminată în acele zone, existând riscul unei epidemii de hepatita A, de tulburări digestive şi de boală diareică, aşa că nu trebuie consumată decât fiartă şi răcită. Mai rău e că va rămâne la fel de periculoasă până când direcţiile sanitare veterinare vor face sleirea (n.r. – curăţarea) fântânilor”, a explicat, pentru Libertatea, prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, specialist în boli infecţioase.
În cazul hepatitei A, perioada de incubaţie variază între două şi şase săptămâni, după care pot apărea primele semne de boală. Sau nu, având în vedere că statisticile medicale arată că 70-75% dintre cei contaminaţi duc boala pe picioare, fără să aibă vreun simptom. Mai mult, cu două săptămâni înaintea eventualelor manifestări clinice, purtătorii virusului sunt contagioşi pentru cei din jur.
Au rămas fără casa abia cumpărată
Mai multe sate din judeţul Vâlcea au fost grav afectate de inundaţii şi viituri după ce râurile au depăşit cote istorice.
“Râul Olăneşti a depăşit cota de inundaţii, apa a trecut peste digurile de apărare, care au aproape cinci metri”, a declarat primarul Sorin Ghiţă din Vlădeşti, unde două vile au fost puse la pământ şi alte 20 de case inundate. Laura Oprea, proprietara unei case distruse, se uita ieri plângând la mormanul de moloz care a mai rămas din casa ei de 170 mp pe care a cumpărat-o în luna mai.
“Am făcut credit să o cumpărăm, nici asigurare nu i-am făcut, pentru că urma să ne mutăm luna viitoare. Aveam totul pregătit…”, ne-au spus Laura Oprea şi soţul ei, Ovidiu. Ceilalţi proprietari aveau asigurate imobilele şi urmează să primească despăgubiri. (Andreea Iorga)
Sfaturi pentru cei afectați
* să consume apa îmbuteliată, să nu bea apa direct din fântâni sau de la robinet;
* să utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiartă şi răcită;
* să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
* să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora;
* să evite expunerea prelungită la frig și la umezeală;
* să păstreze alimentele în condiții igienice;
* să respecte igiena individuală;
* la primele semne de boală, să se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro