Tatăl lui Gabriel are un nod în gât ori de câte ori vorbim la telefon despre băieţelul lui, despre cum luptă să-l recâştige şi să-l vadă mergând, de atâtea luni. De când l-a lovit maşina aceea în faţa casei de pe drumul Huşi-Albiţa, şi viaţa lor a rămas pe loc. Era 1 iunie, anul trecut, în satul Valea Grecului, comuna Duda Epure din judeţul Vaslui. Ziua Copilului. Ziua cea mai neagră a existenţei lor. Impactul cu maşina i-a produs băieţelului un traumatism craniocerebral sever, diagnosticul fiind hemoragie subdurală. Peste noapte, copilul care umplea zi de zi curtea de veselie şi râsete ajunsese ca o legumă.
În toată această tragedie, familia a încercat să caute raze de speranţă: totuşi, Gabriel respira singur, neajutat de aparate, înghiţea lichidele din seringa cu care era hrănit, chiar mai mişca uneori mânuţele şi picioarele. Dar medicii de la Iaşi spuneau că acelea sunt mai degrabă gesturi involuntare nu conştiente. Ba ziceau că-l operează, ba că nu e cazul. Au fost, apoi, alţi medici care au fost dispuşi cu inima deschisă să-l opereze pe micuţ, însă exista riscul ca efortul să fie zadarnic, cât timp în spitalele autohtone nu există condiţiile prin care să-i asigure recuperarea de care are nevoie.
Trimite ACUM un sms la 8828 cu textul GABI și donează 2 EURO. Banii se rețin o singură dată
Lichidul care îl ţine în viaţă
Prin urmare, tatăl lui Gabriel a decis să caute soluţii la clinici din afară. Şi a găsit, la Roma, unde medicii italieni au reuşit să-i scoată hematomul şi să îi implanteze o pompă cu baclofen, o substanţă care îi asigură, în momentul de faţă, viaţa, după cum spune tatăl lui Gabriel. O pompă cu baclofen poate reduce spasticitatea severă cauzată de accidentări sau de afecţiuni ale măduvei spinării. Problema cea mare este că acest lichid miraculos, baclofenul, se termină la un moment dat. Iar umplerea pompei se poate face doar în alt spital din Italia, Clinica Mayer din Florenţa. Pentru a fi transportabil, medicii din Roma încearcă să îmbunătăţească starea generală a copilului, ceea ce presupune noi şi noi tratamente ce se dovedesc prea scumpe pentru buzunarul strâmt al familiei Tălpălaru. Mai mult, dacă totul va merge bine, după Florenţa va fi nevoie de un alt transfer, de data asta la Milano sau Pisa, pentru şedinţe de recuperare. Pentru că Gabi va trebui să reînveţe să vorbească, să meargă, să vadă într-o zi marea, aşa cum i-a promis tata înainte ca maşina aceea să-i strivească trupuşorul.
Fără nici un ajutor de la stat
Doar că, din cauză că intervenţia chirurgicală se putea face şi într-un spital din România, Casa de Asigurări de Sănătate nu a ajutat familia Tălpălaru cu nici un leu. Prin urmare, lupta pentru salvarea lui Gabi, începută de câteva săptămâni în Italia, a fost posibilă doar graţie persoanelor de bine care au venit în sprijinul familiei Tălpălaru. Fundaţia Ringier şi ziarul Libertatea s-au alăturat şi ele acestui demers şi le-a pus la dispoziţie numărul scurt de SMS 8288, prin care cititorii au putut face donaţii de 2 euro. Vă rugăm să continuaţi să o faceţi şi în această săptămână, deoarece Gabriel Tălpălaru are mare nevoie de continuarea tratamentului care să-l readucă la starea de copil normal.