La apogeul campaniei de imunizare din Israel, sălile unei uriașe arene de baschet din Ierusalim erau pline de oameni care așteptau să se vaccineze.
Mai bine de 3.000 de oameni erau vaccinați zilnic în acest loc în ianuarie, într-un moment în care multe țări abia puneau la punct un ritm încă timid al propriilor campanii de imunizare.
Dar luni, doar 15 oameni mai așteptau la rând pentru a primi serul. Iar în total, doar câteva sute de oameni mai sunt vaccinați zilnic aici.
Motivul: în rândul populației adulte, doar cei care sunt reticenți la vaccin, adică un milion de persoane, nu s-au imunizat. În rest, cine a vrut un vaccin l-a primit, spune pentru The Guardian Shani Luvaton, asistentă-șefă la acest centru de vaccinare.
Cum a căzut rata de infectare
Între timp, afară, viața de zi cu zi revine încet la normal.
Israelul, care a derulat cea mai rapidă campanie de vaccinare împotriva COVID, pare că ar putea ajunge aproape de un posibil final al pandemiei, cu luni de zile înainte ca alte țări să poată spera așa ceva.
În acest moment, țara cu o populație de 9 milioane de persoane a imunizat jumătate de populație cu ambele doze. Drept rezultat, rata de infectare a scăzut dramatic.
În ianuarie, în timpul celui de-al treilea și cel mai agresiv val pandemic, autoritățile confirmau 10.000 de cazuri de infectare pe zi.
Acum, numărul total al cazurilor active este mai mic de 10.000. Iar numărul infectărilor zilnice confirmate în ultimele zile este de doar câteva sute.
Eran Segal, un biolog de la Institutul Weizmann din Siarel a explicat că mortalitatea COVID a scăzut cu mai bine de 90% de la vârful din ianuarie.
El a comparat cifrele celui de-al doilea val de anul trecut cu cele din timpul celui de-al treilea val de anul acesta, când vaccinurile au devenit disponibile.
După un lockdown impus anul trecut în timpul celui de-al doilea val, rata infectării a crescut rapid și nu a mai scăzut până când autoritățile nu au impus un al doilea lockdown.
Dar în timpul celui de-al treilea val au început să își facă efectul vaccinările, a explicat Segal.
Incidența a scăzut de atunci la cel mai mic nivel de la debutul pandemiei și până acum, chiar dacă în acest moment economia este mai deschisă decât a fost oricând în timpul crizei sanitare.
Oameni fără griji, la plajă și în baruri
Accesul în sălile de fitness, în hoteluri, teatre și sălile de concerte este posibil doar pentru oamenii care dispun de un așa-numit „pașaport verde” – o aplicație care dovedește că oamenii au fost vaccinați sau au imunitate după ce s-au vindecat de pe urma infectării.
În Tel Aviv, plajele sunt pline. Iar când apune soarele, mii de oameni se îndreaptă spre baruri sau restaurante.
În mod normal, barurile și resturantele ar trebui să scaneze pașapoartele celor care vor să intre înăuntru, dar angajații par să fie destul de conviși că în acest moment mai toată lumea este imunizată.
Pașaportul verde, lansat luna trecută, este considerat drept factor de motivație pentru israelienii care exitau să se vaccineze.
La arena din Ierusalim, o tânără de 26 de ani a admis că pașaportul a convins-o.
„Părinții mei nu erau de acord. tata s-a vaccinat acum trei luni, dar mama a vrut să mai aștepte”, a declarat Avishag Buskila, o studentă la Drept.
Și tânăra ar fi așteptat, dar campusul universității la care învață a anunțat că se va deschide săptămâna viitoare doar pentru studenții care au un astfel de pașaport.
„Dacă nu sunt vaccinată, nu mă pot întoarce la școală. Îmi pare rău că nu am făcut-o mai devreme”, a spus ea.
Dacă testele clinice confirmă faptul că vaccinul este sigur și eficient și pentru tinerii cu vârste sub 16 ani, autoritățile plănuiesc să îi imunizeze și pe aceștia.
Dar cum rata de infectare scade constant, nu există o urgență în acest sens.
Ultimul semn care indică faptul că Israelul este totuși într-o pandemie sunt măștile, care rămân obligatorii în mai multe spații interioare și chiar afară. Chiar și așa, mulți nu le mai poartă.
Sfârșitul pandemiei pare aproape
Sharon Alroy-Preis, șefa departamentului israelian de sănătate publică, a declarat recent că guvernul ia în calcul să renunțe la obligativitatea măștilor în exterior.
Ea a admis însă că Ministerul Sănătății rămâne preocupat de variantele COVID mai rezistente la vaccinuri. De aceea, Israelul a menținut restricții destul de dure pentru persoanele care intră în țară.
„Suntem într-o poziție bună și este important să protejăm această realizare”, a spus Alroy-Preis.
Adi Niv-Yagoda, un exprt în sănătate publică la Universitatea Tel Aviv a declarat chiar că Israelul se apropie de finalul pandemiei.
„Avem încă niște oameni infectați în țară, dar este posibil să ne apropiem de cifra de zero infecții comunitare”, a spus el.
„Însă nu putem ști care este următoarea variantă care ne va ataca”, a admis expertul.
El a precizat că o astfel de variantă poate intra în țară pe la aeroport, dar și din teritoriile palestiniene. „Nu există un control al virusului în acele zone”, a subliniat Adi Niv-Yagoda.
Israelul a fost criticat pentru că nu a oferit milioanelor de palestinieni care trăiesc în teritoriile aflate sub controlul său militar posibilitatea de a se vaccina.
În ultimele luni, guvernul a donat palestinienilor câteva mii de doze. A finalizat de asemenea un program pentru imunizarea a 100.000 de muncitori palestinieni care intră în mod regulat în Israel și în coloniile israeliene pentru a lucra.
Însă palestinienii din Gaza și Cisiordania respectă încă multe restricții, se confruntă cu rate mari de infectare și se bazează acum pe vaccinurile ce ar putea fi livrate prin programul umanitar COVAX.
Niv-Yagoda a subliniat că este în interesul Israelului să vaccineze palestinienii și să îi ajute.