Chiar dacă au apărut vești bune legate de viitoarele vaccinuri, la care se adaugă și proiectul britanic AstraZeneca/Oxford, premierul a avertizat că restricţiile vor rămâne în vigoare timp de mai multe luni.
„Nu poate fi un Crăciun normal şi drumul este lung până în primăvară. Dar am parcurs o etapă şi se întrevede ieşirea. Trebuie să rezistăm virusului până când depistarea şi vaccinurile vin în ajutorul nostru şi reduc necesitatea restricţiilor”, a declarat Boris Johnson în cadrul unei videocoferințe.
Marea Britanie a raportat peste 55.000 de morţi în rândul persoanelor testate pozitiv şi peste 1,5 de milioane de cazuri confirmate de COVID-19.
În zonele cele mai puțin afectate de pandemie, fanii fotbalului vor putea reveni pe stadioane la începutul lunii decembrie. Numărul de spectatori autorizaţi să asiste la meciuri va depinde de nivelul de alertă din fiecare regiune, care va fi dezvăluit joi, fără a depăşi 4.000.
Peste tot în Anglia se vor redeschide magazinele neesențiale și sălile de sport, în timp ce serviciile religioase şi căsătoriile se vor putea relua.
Locuitorii se vor putea aduna în număr de maxim şase. În timpul izolării, nu era posibil să te întâlneşti decât cu o singură persoană în exteriorul domiciliului, într-un parc, de exemplu.
Pub-urile şi restaurantele vor lua ultimele comenzi la ora 22.00 şi vor închide o oră mai târziu, în zonele în care se vor redeschide.
Mai mult, vreme de câteva zile de Crăciun restricțiile ar urma să fie relaxate, măsurile fiind discitate în prezent între guvern şi autorităţile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord pentru a se încerca să se ajungă la o abordare unificată, fiecare provincie decizând singură până acum strategia sa sanitară.
Planul lui Boris Johnson pentru perioada de după izolare include şi un program masiv şi rapid de depistare a virusului în populaţia din zonele clasificate cu risc „foarte ridicat”.
Premierul a indicat modelul experienţei realizate „cu succes la Liverpool, unde peste 200.000 de persoane au fost testate de la începutul lui noiembrie”.
Astfel, persoanele intrate în contact cu un caz pozitiv se vor putea testa regulat, ceea ce le-ar permite să scape de perioada de izolare de 14 zile obligatorie în prezent.
Un proiect-pilot va fi lansat săptămâna viitoare la Liverpool şi va fi extins, în caz de succes, la personalul din sănătate în decembrie şi la restul ţării în ianuarie.