„Dosarul cazului Râul Alb din Retezat în care 6 golani au încercat să mă ucidă s-a prescris. 8 ani și 4 luni au trecut de la tragicul incident până astăzi. Un caz rar în care cei care m-au bătut în mod repetat cu pumnii și picioarele au fost filmați. Eu eram pe domeniul public, pașnic și făceam o poză. Imaginile au făcut înconjurul lumii și încă îl mai fac”, a scris Gabriel Păun, președintele organizației pentru protecția mediului Agent Green.
Miercuri, 6 septembrie, Judecătoria Hațeg a dat soluția în cazul dosarului și a decis încetarea procesului penal față de inculpatul Cornel Lascu, cercetat în stare de libertatea pentru comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Totodată, decizia îl obligă pe Cornel Lascu la plata sumei de 100.000 lei, către partea civilă, cu titlu de daune morale.
Această prescriere încurajează violența în România și îi pune în pericol pe toți avertizorii de integritate din țara noastră din orice domeniu. Acesta nu este doar cazul meu ci al fiecărei persoane care dorește să facă din țara asta un loc mai bun.
Gabriel Păun, activist de mediu:
Contactat de Libertatea, Păun a declarat că va face apel, dar că, în urma discuțiilor cu avocata sa, nu se așteaptă la un rezultat favorabil. „E cam inevitabil, vom ajunge la CEDO. Merg până la capăt“, a spus acesta.
„Justiția a avut la dispoziție toate dovezile”
În postarea pe Facebook, activistul se plânge de modul în care autoritățile au instrumentat dosarul.
„Spre deosebire de alte incidente violente cu autori necunoscuți, justiția a avut la dispoziție toate dovezile necesare pentru a prinde și pedepsi făptași încă din prima zi. S-au schimbat mai mulți procurori de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Primul a fost același care a anchetat cazul Colectiv. Fiecare a venit cu noi idei. Cazul a fost trimis în judecată. Apoi înapoi la alt procuror și din nou în judecată la Hațeg”, scrie Gabriel Păun.
Acesta acuză și faptul că „tot o lege proastă îi ajută pe agresori să nu plătească zecile de mii de lei cheltuieli de judecată organizației” pe care o reprezintă și pentru care a realizat investigațiile din Retezat.
Acesta a mai menționat că în cei peste 8 ani de anchetă și judecată a fost nevoit să revină de mai multe ori în țară, pe propria sa cheltuială.
“Am fost dat afară din biroul procurorului doar că am îndrăznit să cer politicos o cafea și un pahar de apă după ce călătorisem 3 zile de pe cealaltă jumătate a Planetei“, mai scrie Păun pe Facebook.
La un moment dat, după mai mulți ani de anchetă am fost chemat iarăși doar ca să fiu întrebat dacă nu cumva m-am răzgândit în legătură cu plângere mea. Ba chiar am fost obligat, la 7 ani de la atac, să fac din nou RMN și CT pentru leziunile suferite. Tot pe cheltuiala mea.
Gabriel Păun, activist de mediu:
„Totul pentru nimic căci atacatorii rămân liberi”, concluzionează activistul de mediu.
Gabriel Păun este fondatorul organizației de mediu Agent Green, care luptă, din 2009, pentru conservarea biodiversității. Afinitatea organizației este de a investiga crime de mediu, de a le expune strategic și de a promova soluții pentru conservarea biodiversității și asigurarea bunăstării generațiilor viitoare, arată descrierea misiunii lor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Perrrkele • 10.09.2023, 10:54
Nimic suprinzător. Încă un exemplu care confirmă sistemul corupt din ţară.
durban22 • 10.09.2023, 10:50
Poate sa-si ia grija de a-i face cineva dreptate in ROMANIA, atat timp cat cei cu PENSII SPECIALE sant tot acolo sus !.