Jovanovic s-a născut la Zagreb, este croat, dar are și cetățenie germană. Fundașul central de 33 de ani n-a putut ajuta Dinamo București să evite retrogradarea, însă ar vrea să continue aici.
În urmă cu 4 ani a sosit prima dată în România, a jucat la Sepsi, apoi a trecut la Astra Giurgiu, iar din iarnă a îmbrăcat tricoul „câinilor”. În carieră a fost globetrotter, în Germania, Finlanda, Polonia, Israel, Grecia, Coreea de Sud și Lituania, pe lângă aventurile în România.
În vacanță încă, în drum spre Split, pentru zile relaxante pe coasta dalmată, prin intermediul WhatsApp Call, Igor a creionat o imagine a românilor nu departe de ceea ce observăm mulți dintre noi.
Libertatea: Igor, deja te-ai familiarizat cu România, ce-ți place cel mai mult la români?
Igor Jovanovic: Românii au stilul balcanic în sânge, le place viața, să fie cu prietenii, fotbalul pentru ei este mai mult decât un sport, îl adoră, fiecare om se pricepe la fotbal. Românilor le plac vorba și grătarul (râde). Chiar vreau să continui în această țară, mă simt bine, oamenii mă cunosc, eu sunt foarte bun ca fundaș central dacă sunt fit.
– Ce nu-ți place?
– Ce nu-mi place… O secundă să mă gândesc. Uneori, oamenii sunt prea negativiști. Pun răul înainte. Pe genul, se gândesc că le cade cărămida în cap. Nu avem asta, nu avem ailaltă, se plâng prea mult de viață. Fiți mai pozitivi! Da, viața poate fi și nașpa, dar poate fi și mai neagră decât credeți voi. În fine. Oricum, e bine că știți să faceți haz de necaz. Aaa, și încă o chestie: uitați-vă la voi mai mult, nu la celălalt de lângă!
„Un pic cam repeziți, dar țara e pe trend pozitiv”
– Un gând transmis românilor?
– Dacă aveți răbdare, succesul și progresul vor veni! Adică sunteți un pic cam repeziți. Oricum, și românii, și țara sunt în continuă schimbare, dezvoltare, merge în sus, e tot mai bine. Contează chestia asta, să fii pe un trend pozitiv.
Dar mai e ceva despre români. Românilor le place să se dea mari un pic. Poate că nu au bani mulți, dar sunt îmbrăcați în branduri, aranjați, mașini de top, restaurante, terase. Occidentalii fac ochii mari când văd ce mașini sunt în București.
Igor Jovanovic:
– Unde te-ai simțit bine în România?
– Mi-au plăcut, în mod deosebit, Bucureștiul și Brașovul. Orașul de la munte este curat și liniștit, cu o priveliște frumoasă. Iubesc mult Bucureștiul, un oraș în care găsești orice, unde ai ce face.
– Cum ți se pare Bucureștiul?
– Un fel de lider al țării, în privința dezvoltării, apar noi clădiri în București zi de zi. Este un oraș pe care îl plac foarte mult, datorită nivelului de trai. Deși devine tot mai scump. Din ce mi-aduc aminte, Brașovul era mai ieftin.
„Cheltuim mai puțin”
– Ți-e teamă și ție de explozia prețurilor?
– Este un dușman nevăzut. Prețurile cresc alarmant, pe nesimțite, este nebunie. Mi-e că va fi mai rău. Viața se scumpește și nu va fi bine deloc. Eu nu pot să mă plâng acum, chiar dacă am întârzieri la salarii de trei luni, la Dinamo, dar mă gândesc la alții, care poate nu au ce mânca diseară.
– Cum vom trăi?
– N-avem ce face, cheltuim mai puțin, facem economie, mâncarea și băutura cu măsură. N-o să mai aruncăm banii pe așa-zise prostii. Bine că încă avem ce mânca. De oamenii care nu au casa lor, proprietate personală, e mai nasol. Poate că oamenii vor ajunge să aibă și al doilea serviciu, nu realizez dacă se muncește mai mult sau mai puțin acum decât pe vremea părinților noștri sau a bunicilor.
– Cum ți se par vremurile pe care le trăim?
– Din pandemie am sărit direct în război. Ce va urma? Dumnezeu știe ce va mai fi, oricum nu știu dacă va fi ceva bun. Mi-e să nu fie mai rău. Toate țările încearcă să facă ceva din ceea ce pot.
– Ai un loc preferat în România?
– Sincer? Cosmopolis, lângă București. Am locuit mult timp acolo, este ca o familie mare. Un orășel. Te cunoști cu oamenii, de toate națiile, ai piscine, grădinițe, magazine, locuri de joacă. Dacă-mi voi lua apartament în România? Să văd, în funcție de ce-mi va oferi viitorul.
„Prefer să cumpăr de la femei de pe stradă”
– Mâncarea?
– Daaa. Bună rău. Bine, e similară cu cea din Croația, din Balcani. Sarmalele și micii se fac cam la fel. Am testat și alte tipuri de mâncare. Uite, îmi place mult în România faptul că pot să-mi procur legume și carne naturale. Vă apreciez pentru asta! Nu iau de la hipermarketuri, nu vreau să mănânc plastic, prefer să cumpăr de la magazine mici sau chiar de la femei de pe stradă, venite de la țară. Calitate foarte bună.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro