Prima lege permite, în timpul mobilizării sau pe timp de război, încheierea de contracte de serviciu militar cu inculpaţii ale căror dosare se află în prima instanță. A doua lege permite eliberarea de răspundere penală a inculpaților chemați la serviciul militar de mobilizare sau care au semnat contracte cu Ministerul rus al Apărării, explică sursa citată.

Pe durata serviciului militar, procedurile penale vor fi suspendate, iar măsura preventivă va fi anulată. Inculpații vor fi eliberați cu totul de răspunderea penală după ce vor primi o distincție de stat sau vor fi retrași din serviciul militar din cauza vârstei, a stării de sănătate, a sfârșitului perioadei de mobilizare sau a abolirii legii marțiale, în cazul în care ar fi instituită.

Legile semnate de Putin au fost aprobate de Duma de Stat în prima lectură, pe 18 septembrie, apoi în a doua și în a treia lectură, pe 24 septembrie. Ele extind practic mecanismul de mobilizare la război pentru cei aflați în vizorul „justiției” lui Putin.

Potrivit publicației iStories, 106.000 de persoane se aflau în detenţie provizorie în Rusia la începutul anului 2024, iar Ministerul Apărării de la Moscova a început deja demersurile pentru recrutarea a 20.000 de inculpați.

Surse militare și juridice citate de iStories precizează că regimul de la Moscova vizează inculpații penali pentru a evita declanşarea unor tulburări publice printr-un nou val de mobilizare. O sursă apropiată Statului-Major al Rusiei spune că Ministerul Apărării de la Moscova este nevoit să apeleze la inculpați din cauza faptului că nu mai găsește pușcăriași dispuși să lupte în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News