Într-un interviu difuzat de Digi 24 sâmbătă dimineață, Raed Arafat a spus că, de mai multă vreme, a existat o coincidență, o planificare a unui exercițiu internațional de epidemie în România, programat chiar pentru mai 2020 și pentru care s-au făcut achiziții din bani europeni.
Vă veți mira dacă veți afla că în România urma să aibă loc un exercițiu de pandemie chiar acum, în mai, cu bani și cu participarea UE și la care veneau mai multe țări. Da, chiar aici, la noi.
Raed Arafat, 18 aprilie:
El a adăugat că acest exercițiu se făcea pentru că “sistemele publice de sănătate avertizau de mai multă vreme că va veni așa ceva”. Dar că rareori s-au găsit bani pentru pregătire. Apoi, șeful DSU a spus că, în cazul exercițiului programat în România au existat bani și ei s-au folosit “pentru dotarea IGSU, care a ajuns deja la alt nivel decât era acum câțiva ani”. A dat exemple de achiziții de “aviație de urgență”.
Apoi, imediat după ce a discutat despre achizițiile de echipamente medicale și de urgență, Raed Arafat a lansat un avertisment similar cu cel pe care managerul de la “Matei Balș”, doctorul Streinu-Cercel, l-a rostit pe 27 martie, când directorul a solicitat imunitate pentru achiziții la prețuri mari.
Streinu-Cercel: “Nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”
În urmă cu trei săptămâni, într-un dialog cu Mihai Gâdea, Streinu-Cercel a dat vina pe presă, care tocmai dezvăluise că milioane de măști fuseseră cumpărate de către statul român prin firma unei bucătărese din Giurgiu.
În acel context, managerul Institutului Matei Balș a cerut: “Să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâșnița asta, pandemia, or să vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile?”.
Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor.
Prof. dr. Streinu-Cercel, 27 martie:
Amenințări cu neimplicarea
Ca și în cazul lui Raed Arafat în declarația de astăzi, Streinu-Cercel a amenințat pe 27 martie cu neimplicarea, în cazul în care cererea sa ca să nu fie analizate achizițiile nu va fi respectată.
Directorul principalului spital pentru COVID-19 din România a spus că “dacă nu se va întâmpla așa, următorul pas va fi ca acest corp medico-sanitar să facă un pas în spate”.
În dialogul cu jurnalistul Digi 24, Raed Arafat a insistat pe ideea achizițiilor făcute în starea de urgență, dar nu numai, chiar și înainte de pandemia COVID-19, căci așa s-a înțeles din exprimările și din exemplele șefului DSU.
Cel mai mare proiect de pregătire este al IGSU, este o sumă imensă, trebuie să fie o sumă imensă.
Raed Arafat, 18 aprilie:
Unii dintre beneficiarii “amnistiei tacite” ar fi conducătorii Unifarm
Raed Arafat vorbește, de pildă, despre măștile achiziționate la preț mare, din cauza grabei. Libertatea, RISE Project, G4 Media, Newsweek, Hotnews și alte instituții de presă au insistat pe contractele de achiziții din această perioadă. De pildă, Unifarm are la dispoziție un sfert de miliard de euro numai pentru achiziții de urgență, pe care le face fără licitație, netransparent, prin încredințări directe.
În interviul de la Digi 24, Raed Arafat definește în stil propriu ceea ce numește “aspecte reale de corupție”, care, în opinia lui, există doar atunci când demnitarul, politicianul sau funcționarul obține avantaje pentru el, deși legea stipulează clar că este tot corupție dacă favorizezi o rudă, o firmă, pe oricine altcineva.
“Dacă cineva a făcut ceva pentru el, a folosit acest moment pentru a trage beneficii din achiziții, e foarte normal să fie urmărite persoanele și închise. Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă”, a mai spus Raed Arafat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro