Acesta este un acord-cadru, care, potrivit anunțului poate fi împărțit în mai multe contracte subsecvente. Potrivit anunțului, cantitatea minimă este de 3.000 de unități, iar cea maximă de 30.000.

Cantitatea minimă de telefoane ce trebuie livrate într-un astfel de contract subsecvent este de 500 de mobile, iar cea maximă de 20.000.

Dacă s-ar cumpăra 3.000 de unități, atunci prețul mediu ar fi la 5.900 de lei pe telefon, iar dacă s-ar cumpăra toate cele 30.000 de mobile, atunci prețul pe unitate ar fi de 590 de lei.

Potrivit caietului de sarcini, terminalele inteligente vor fi folosite în viitoarele alegeri, iar prima tranșă de dispozitive trebuie livrată până pe 4 mai.

Produsele care fac obiectul achiziției sunt terminale telefonice mobile inteligente care să permită funcționarea acestora în contextul utilizării acestora pentru Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) în cadrul proceselor electorale/referendumuri.

În caietul de sarcini se arată:

Specificații tehnice

Terminalele trebuie să respecte o serie de condiții minime pentru a se încadra:

  • procesor cu minim 4 nuclee, pe arhitectura de 64 de biți
  • sistem de operare Android 9 sau superior
  • minimum 2 GB de memorie RAM
  • minimum 16 GB pentru stocarea internă
  • slot de card MicroSD pentru extinderea capacității de stocare
  • ecran tactil de minimum 5,6 inchi
  • rezoluția de cel puțin 1480 x 720 pixeli
  • tehnologie 4G
  • cameră principală de cel puțin 12 megapixeli și una secundară de 3 megapixeli
  • să aibă Wi-Fi, Bluetooth, GPS, GPRS, VoLTE la conectivitate
  • baterie de minim 3.000 mAh
  • să aibă Radio FM și să fie compatibil cu sistemul RO-ALERT
  • căști audio stereo
  • încărcător pentru UE
  • să suporte soluții de securizare a aplicațiilor, precum Samsung Knox Workspace sau Android for Enterprise
  • să poată fi controlate de la distanță și să aibă licență perpetuă pentru acest lucru
  • să fie lansate cu maximum 4 luni înainte de depunerea ofertelor.

Companiile care vor să se înscrie trebuie să ofere garanție de cel puțin doi ani și să ofere mentenanță și suport tehnic cel puțin un an.

Condiții pentru distribuitorii interesați

Companiile trebuie să facă dovada că au livrat în ultimii trei ani produse similare în valoare de cel puțin 10 milioane de lei. Prin produse similare nu se înțelege doar smartphone-uri, ci și tablete sau laptopuri, potrivit anunțului.

De asemenea, cifra de afaceri a firmelor interesate trebuie să fie de cel puțin 20 de milioane de lei în ultimii trei ani, adică 2017, 2018 și 2019.

Garanția de participare la licitație ce trebuie depusă este de 100.000 de lei.

Prețul cel mai mic reprezintă 80% din punctajul total, iar durata perioadei de garanție este 20%.

Ce se încadrează și ce nu

Din cauză că telefoanele cu iOS nu pot participa, iPhone-ul este automat scos din competiție. De asemenea, au nevoie de porturi audio de 3,5 milimetri, astfel că nici alte smartphone-uri de top precum Galaxy Note 10+ nu se pot încadra.

Libertatea a întrebat oficial STS dacă smartphone-urile au nevoie de certificări speciale de securitate și dacă telefoanele Huawei vor fi acceptate. Până în acest moment, nu am primit un răspuns.

Huawei este al doilea producător de smartphone-uri la nivel mondial, după Samsung, și este implicat într-un imens scandal, după ce SUA a acuzat compania că spionează în favoarea Guvernului Chinei.

Ziarul nostru a căutat ce fel de telefoane pot fi achiziționate astfel încât să respecte condițiile din caietul de sarcini.

Samsung J4 Plus costă 950 de lei bucata pe platforma eMAG, însă nici acesta nu se încadrează, deoarece STS cere numai telefoane lansate în ultimele patru luni dinainte de depunerea ofertei.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este de 18 martie, astfel că sunt acceptate terminale lansate doar din luna decembrie încoace.

În perioada 24-27 februarie 2020 are loc la Barcelona cel mai mare târg din domeniul telefoniei mobile, moment la care sunt lansate cea mai mare parte a smartphone-urilor vândute în acest an, cu excepția sărbătorilor de iarnă.

Tabletele STS, între vedetele alegerilor de anul trecut

STS a distribuit peste 25.000 de tablete informatice la alegerile de anul trecut, între care mai bine de 18.000 în țară și peste 6.000 la secțiile de vot din străinătate.

Acestea previn votul multiplu și verifică dacă cetățenii care se prezintă la scrutin au drept de vot sau interdicții electorale.

Sistemul SIMPV semnalează tentativele ilegale de vot și asigură și furnizarea de date statistice privind prezența.

STS a folosit 25.000 de tablete Lenovo în alegerile de anul trecut FOTO: HEPTA

Tabletele au ajuns chiar subiect de scandal: după ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare și prezidențiale mai mulți reprezentanți ai săi au cerut eliminarea tabletelor, sub argumentul că acestea ar îngreuna votul.

Alții votează pe mobil și se înregistrează prin Facebook

Dacă în România tabletele sunt folosite doar pentru verificarea celor care vin la urne, în alte țări tehnologia este folosită mult mai mult.

La alegerile din statul american Virginia de Vest din 2018 au votat prin telefonul mobil, în cadrul unui proiect-pilot, potrivit Washington Post.

În acest an, pe mobil vor vota și cetățenii din zona metropolei Seattle, conform NPR.

De asemenea, Estonia are un sistem electronic de vot, iar în Canada te poți înscrie pentru vot prin Facebook.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News