Monica Macovei a patit in Camera Deputatilor, cu Legea Agentiei Nationale de Integritate, cam ce a patit Ticu Dumitrescu, in ‘99, cu Legea privind deconspirarea Securitatii. Onorabilii i-au facut proiectul harcea-parcea. Probabil ca asa va trece si prin Senat.
Dupa superficialitatea cu care Romania a gestionat candidatura pentru functia de comisar UE, la Bruxelles mai ajunge o mostra de neseriozitate politica dublata de interese personale, chiar suspecte, ale prea multor parlamentari care, alcatuind ad-hoc in Camera o majoritate pastelata, au mentinut in ceata groasa si protectoare averile demnitarilor in general, ale lor in special. Nu vor fi, astfel, controlate averile, sursa acestora, izvoarele adesea oculte ale unor cheltuieli in familiile inaltilor demnitari si functionari publici, greu, chiar imposibil de justificat prin venituri legale.
Agentia va avea de controlat, daca legea va trece si prin Senat si va fi promulgata de presedintele Basescu in forma din Camera, doar declaratiile de avere. Adesea incomplete si mincinoase. Incompatibilitatile, conflictele de interese vor continua si ele sa ingroase, cu sute de milioane, cu miliarde, conturile celor mai presus de restul contribuabililor. Etc. Sfartecata, Legea ANI devine exact opusul celei revendicate de UE ca instrument real anticoruptie. Probabil ca in structura actuala Parlamentul – deprins cu votarea privilegiilor si cu respingerea oricarei tentative de a i le reduce – nici nu e organic capabil de o alta atitudine, euroconforma. Iar alegerile anticipate ar putea fi un act chirurgical. Cu o conditie. Electoratului sa-i fie propuse personalitati integre si competente, candidaturi nominale, nu tot liste de partid amorfe si, pana la urma, nesatule.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!