UPDATE ora 10.00: Jurnaliștii Libertatea Mihai Toma și Cătălin Tolontan sunt prezenți azi la DIICOT, unde sunt audiați în calitate de martori, după plângerea formulată de primarul Daniel Băluță.
Prima acțiune a primarului Daniel Băluță fost adresată în decembrie 2020 Judecătoriei Sectorului 2. În ea, politicianul a vizat pe Ringier România (compania care editează cotidianul Libertatea) și pe ziariștii Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan. El a considerat că ziarul a publicat „o serie de articole cu caracter defăimător”.
Primarul PSD se referă în plângerea sa la articolele din Libertatea despre administrarea treburilor publice și despre legăturile dintre administrația pe care o conduce, Poliția Locală și Clanul Sportivilor.
Într-unul dintre articole, a fost publicată fotografia unuia dintre șefii Poliției Locale Sectorului 4, Antonio Goleac, aflat la piscina casei lui Robert Nica, un lider interlop din Clanul Sportivilor.
Un alt articol a expus felul în care DNA l-a inculpat pe Marian Goleac, directorul ADP Sector 4 și unul dintre oamenii extrem de apropiați profesional de primarul Băluță. Între timp, Marian Goleac a fost condamnat pentru dare de mită, într-un alt dosar al DNA, și a dat și el în judecată Libertatea.
La Judecătoria Sectorului 2, Daniel Băluță a cerut ștergerea a 7 articole despre activitatea primăriei sau despre oamenii din conducerea acesteia.
Spre deosebire de Gabriela Firea, care deseori a folosit banii primăriei când a dat în judecată presa, Daniel Băluță a plătit asistența juridică la acest dosar din banii săi. Procesul este în derulare.
Din analiza articolelor rezultă o acțiune concentrată împotriva reclamantului, care a depășit cu mult dreptul la informare și libertatea de exprimare.
Din plângerea lui Daniel Băluță împotriva jurnaliștilor, depusă la Judecătoria Sectorului 2:
Apoi s-a plâns la CNCD că e discriminat ca primar
În a doua plângere, înaintată către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), politicianul Băluță s-a considerat discriminat „în calitate de primar”. El consideră că jurnaliștii l-au tratat diferit pentru că e primar.
CNCD studiază atât plângerea primarului, cât și întâmpinarea redactată de avocatul Diana Hătneanu, avocatul echipei de investigație Libertatea & GSP.
Surse din Primărie: „La DIICOT a reclamat că jurnaliștii s-au organizat împotriva lui”
Cea mai recentă acțiune a primarului Daniel Băluță este cea către DIICOT. Surse din Primăria Sectorului 4 au relatat că „el a făcut plângere penală la adresa mai multor jurnaliști, de la mai multe publicații, pe ideea că aceștia s-au organizat împotriva lui și că se simte presat și șantajat”. Nu cunoaștem încă, cu certitudine, despre ce alte publicații e vorba.
Din partea Libertății, plângerea penală a politicianului PSD către procurori îi vizează pe ziariștii Mihai Toma și Cătălin Tolontan.
Răspunsul ziarului
Daniel Băluță a lansat aceste acțiuni ca primar împotriva unor jurnaliști. El vrea să transforme totul într-un meci virtual de box. Dar, așa cum spunea deunăzi într-un interviu pentru Libertatea un ziarist american de investigație, laureat al premiului Pulitzer, genul acesta de luptă propusă de politicieni „este un lucru rău și e foarte uşor să devenim şi noi parte din asta: el ne dă un pumn, îl lovim şi noi, metaforic vorbind”.
De fapt, treaba presei este „El ne dă un pumn, OK, noi revenim cu fapte”.
Nu vom lua nimic personal din ceea ce ni se întâmplă în calitate de ziariști. E dreptul primarului Băluță să apeleze la justiție.
Ca și în alte zeci de situații din ultimele decenii de jurnalism investigativ, în care au existat acțiuni la tribunal sau plângeri penale, avem încredere în justiție. Judecătorii și procurorii își fac propriile cercetări, au propriile responsabilități și e foarte bine că lucrurile se lămuresc. Vom continua să relatăm în interes public despre acțiunile celor aleși sau numiți în conducerea statului și a comunităților.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro