Mai multe state UE au vaccinat complet în acest moment o proporție mai mare de populație decât Marea Britanie și SUA.

Este o răsturnare de situație după ce, în primăvară, britanicii și americanii deveniseră ținta invidiei oficialilor UE, care au demarat cu greu campaniile de imunizare împotriva COVID, din cauza rezervelor insuficiente de vaccin.

Potrivit datelor oficiale, Malta, Belgia, Spania, Portugalia, Danemarca și Irlanda au ajuns din urmă și au depășit Regatul Unit.

În cazul SUA, 14 state UE au vaccinat deja o proporție mai mare de populație.

Proporție de populație complet vaccinată | Sursa: Our World in Data

În vreme ce era de așteptat ca rata de vaccinare din Marea Britanie să scadă, odată ce imunizarea a ajuns la grupurile mai greu de atins, inclusiv la sceptici, declinul ritmului este dramatic, scrie The Guardian.

În prezent, Marea Britanie administrează doar o mică parte din numărul de doze administrate constant în unele state UE.

Miercuri, spre exemplu, Franța a administrat 368.596 de prime doze și 261.695 de rapeluri. În aceeași zi, Marea Britanie a administrat 33.304 prime doze (de zece ori mai puține) și 165.669 de rapeluri.

De fapt, UE, a cărei campanie a fost întârziată inițial și a devenit ținta unor critici dure, administrează în prezent mai multe doze decât oricare altă țară dezvoltată din lume. Asta în vreme ce folosește și unele strategii restrictive pentru a asigura un astfel de ritm.

Un clasament al numărului de doze administrate pe zi în ultima săptămână, raportat la populație, arată că SUA și Marea Britanie sunt depășite lejer de cele mai multe state UE.

Nu și de statele din estul UE. Clasamentul din ultimele șapte zile arată că România administrează cele mai puține doze zilnice din UE, raportat la populație.

Doze zilnice administrate în ultima săptămână, raportat la suta de locuitori | Sursa: Our World in Data

Strategia coercitivă a unor state UE

The Guardian scrie că aceste date vor pune presiune pe guvernul Boris Johnson, care se vede nevoit să facă eforturi pentru a revitaliza propria campanie de imunizare, care a pornit ca una dintre cele mai rapide din lume, dar care acum a încetinit substanțial.

În Regat, rata de vaccinare a încetinit la toate grupele de vârstă, dar este în special redusă la tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani, mai ales din cauza percepției că ei nu se află în categoria de risc.

La această categorie, doar 33% și-au făcut prima doză de vaccin.

Alte țări din UE vor întrece în curând Marea Britanie și SUA. Olanda a administrat deja prima doză unei proporții mai mari de populație decât Marea Britanie. Alții, inclusiv Franța, urmează aceeași tendință și vor întrece în curând Regatul Unit.

Iar SUA vor fi întrecute, la rândul lor, de țări precum Franța, Lituania sau Cehia.

În condițiile răspândirii variantei Delta, Franța este una dintre țările UE care a adoptat tactici coercitive pentru a spori numărul de vaccinați. Acestea au inclus vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale și introducerea permisului sanitar pentru accesul în mai multe spații publice.

Același lucru l-a făcut și Italia. Alte țări au urmat, mai mult sau mai puțin, exemplu, printre ele, Grecia sau Danemarca.

În schimb, Marea Britanie a fost reticentă să aplice măsuri similare, deși restricții pentru accesul în cluburile de noapte ar putea fi introduse din septembrie.

Succesul UE nu e valabil în România sau Bulgaria

În martie, într-o perioadă în care britanicii vaccinau la foc automat, Organizația Mondială a Sănătății a criticat ritmul „inacceptabil de lent” al imunizării din UE.

A fost momentul în care mai mulți politicieni au criticat politica comună de achiziție, care a presupus că statele UE au delegat această sarcină Comisiei Europene.

Pe fondul conflictului cu AstraZeneca, firmă care nu a livrat dozele promise prin contract, UE s-a trezit cu o criză de vaccinuri, una temporară însă.

Din aprilie, mulțumită livrărilor suplimentare ale Pfizer, UE a grăbit semnificativ ritmul campaniilor de vaccinare și a prins din urmă fruntașii vaccinării.

Succesul, notează The Guardian, nu este însă unul pe linie. România și Bulgaria, care au un sistem sanitar mai slab decât cel al unor țări precum Olanda sau Germania, se chinuie și au vaccinat doar 26%, respectiv 15% din populație, observă cotidianul britanic.

Urmărește-ne pe Google News