În primăvară, țările UE se uitau invidioase la Marea Britanie, Statele Unite sau Israel, unde campaniile de imunizare avansau rapid, mulțumită unei abundențe de doze de vaccin.
UE se confrunta cu o problemă a livrărilor, în condițiile în care AstraZeneca nu reușea să producă și să distribuie numărul promis de vaccinuri, iar dozele de Pfizer nu erau suficiente.
În mai multe state, politicienii au început să critice dur politica comună privind achiziția de vaccinuri, în vreme ce publicații precum „Foreign Policy” observau „Dezastrul politicii de vaccinare” din Europa.
Dar, din acel moment, statele UE sau cele mai multe dintre ele s-au mișcat remarcabil de repede pentru a prinde din urmă Marea Britanie.
De la începutul acestei luni, atât Germania, cât și Franța sau Italia și nu numai au administrat fiecare mai multe doze pe zi decât media din Regatul Unit.
Numărul zilnic de doze administrate în ultima săptămână, raportat la suta de locuitori
Marea Britanie rămâne în continuare în top în funcție de numărul de oameni complet imunizați, atât în termeni absoluți, cât și raportat la populație. Însă statele UE vin repede din urmă.
De fapt, Malta a depășit Marea Britanie într-un top care ia în calcul proporția de populație vaccinată cu cel puțin o doză.
Iar în următoarele zile, scrie The Guardian, Germania va avea mai mulți oameni vaccinați cu o singură doză de cât Marea Britanie, în termeni absoluți.
Germania face exact ce știe să facă
În februarie, economistul Sebastian Dullien a calculat că există o posibilitate ca Germania să poată oferi fiecărui adult dispus să se vaccineze o primă doză, până la finalul lui iulie – o promisiune pe care Boris Johnson a făcut-o cetățenilor britanici.
Însă Angela Merkel a adoptat o poziție mai precaută și a preferat să facă această garanție doar pentru finalul lui septembrie.
„În ciuda problemelor de livrare de la AstraZeneca și Johnson & Johnson, acum suntem mai mult sau mai puțin pe cale de a atinge proiecția privind sfârșitul lui iulie”, a spus Dullien, care este director de cercetare la Macroeconomic Policy Institute.
Decizia Germaniei de a permite administrarea de vaccinuri de către medicii de familie s-a dovedit a fi crucială pentru grăbirea campaniei de imunizare.
„Campania de vaccinare a repetat ce s-a întâmplat cu testarea, în 2020”, a explicat Ricarda Milstein, cercetător la Universitatea din Hamburg.
„Până pe 6 aprilie, Germania subperforma. Odată ce am permis medicilor de familie să se implice, ne-am folosit toată forța și am început să întoarcem lucrurile”, a spus Milstein.
„Germania face acum exact ceea ce știe să facă: își mărește capacitatea de livrare, pentru a distribui (doze) pe scară largă”, a adăugat cercetătorul.
Franța și Italia accelerează
Franța se mișcă și ea rapid cu campania de imunizare.
„Steven Seggie, profesor de marketing la ESSEC, o școală de business din Franța, a explicat că startul greoi din Hexagon a fost cauzat în principal de lipsa vaccinurilor.
„Succesul campaniei de vaccinare din Franța ține de creșterea rezervei de doze, în special Pfizer/BioNTech. Este foarte simplu. Problema a ținut de faptul că Franța nu avea vaccinuri. Acum are o grămadă și le poate distribui”, a observat Seggie.
Proporția de populație vaccinată cu cel puțin o doză
Datele oficiale de la Paris arată că mai bine de 31,3 milioane de francezi au primit cel puțin o doză de vaccin și cel puțin 17,3 milioane de persoane sunt acum complet imunizate.
De miercuri, tinerii cu vârste între 12 și 17 ani se pot vaccina și ei, ceea ce înseamnă că există doze suficiente pentru toți adulții.
Cheia pentru succesul programului de imunizare din Franța a fost deschiderea de centre de vaccinare în primării, dar și faptul că vaccinurile au fost administrate de mulți profesioniști – de la medici la studenți la medicină, fizioterapeuți sau paramedici.
În Italia, prima țară europeană lovită de pandemie, speranța din primele zile ale campaniei de imunizare a fost temperată de problema ulterioară a livrărilor.
Schimbarea de guvern a încetinit și ea puțin progresul, dar și unele probleme tehnice ale sistemului de programare.
Dar odată cu noul guvern, condus de premierul Mario Draghi, a venit și un nou coordonator al campaniei, Francesco Figliuolo, un expert militar în logistică, care a oferit un nou impuls, scrie The Guardian.
De la finalul lui aprilie, campania de vaccinare a accelerat, iar numărul de infectări și decese a ascăzut dramatic. De vineri, jumătate din populația Italiei era deja vaccinată cu cel puțin o doză, iar 25,13% primiseră ambele doze.
Italia a administrat între 420.000 și 620.000 de doze pe zi, de la începutul lui iunie, și speră să aibă 80% din populație vaccinată până la sfârșitul lui septembrie.
Unde se află România
Cele două topuri – al proporției de populație vaccinate cu o doză și al numărului de doze administrate pe zi – arată cât de jos a rămas România, care în primele luni ale campaniei de imunizare era una dintre performerele Europei.
În ambele cazuri, țara noastră se află pe penultimul loc în UE, în fața Bulgariei.
Potrivit datelor de pe 17 iunie, România a administrat cel puțin o doză către 23,9% din populație.
Ritmul zilnic este și el extrem de mic. România a administrat zilnic, în ultima săptămână, în jur de 0,18 doze la suta de locuitori.
Prin comparație, în aceeași perioadă, Germania a administrat 0,96 doze pe zi la suta de locuitori.