700 de romani traiesc cu „organe de imprumut”
In Romania, exista 700 de persoane care traiesc cu „organe de imprumut”. Cele mai multe au beneficiat de transplant de rinichi, dar in ultimii ani a crescut si numarul celor care s-au intors la o viata normala dupa ce au suferit transplant de ficat sau de inima. Ultimul transplant de cord, al 11-lea, a fost realizat in urma cu trei zile la Spitalul de Urgenta Floreasca, de profesorul Serban Bradisteanu.
Presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Nicolae Calaigiu, spune ca in 1996, cand a luat fiinta asociatia, erau doar 26 de membri. „La inceput, au fost doar persoane transplantate renal. Acum mai avem 18 persoane cu transplant hepatic si 3 cu transplant de cord, iar mai nou, si pe Andrei, care a suferit un transplant de plamani”.
Dr. Victor Zota (foto), coordonatorul Comisiei Nationale de Transplant, spune ca majoritatea rudelor potentialilor donatori (persoane aflate in moarte cerebrala) accepta ca organele acestora sa fie prelevate in vederea efectuarii unor transplanturi. „Avem cel mai bun procent de acceptabilitate din Europa. Doar in circa 20% dintre cazuri rudele refuza prelevarea de organe”, ne-a spus dr. Victor Zota.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!