Cel puțin 15 state indiene au fost grav afectate de acest virus, inclusiv capitala Delhi, care a raportat un număr maxim de cazuri din ultimii cinci ani. Potrivit Ministerului Federal al Sănătății, peste 100.000 de infecții cu dengue și 90 de decese au fost raportate în India din ianuarie până în octombrie.
Infecțiile cu dengue apar ciclic, atingând alternativ un vârf în fiecare. Anul trecut au fost mai puțin de 45.000 de cazuri. De data aceasta, provocarea este agravată de pacienții cu COVID.
Din cauză că în stadiul inițial infecțiile cu dengue și COVID sunt similare, acestea pot fi diagnosticate greșit, ducând la consecințe grave, notează Theconversation.com.
Dengue provoacă un spectru larg de boli, variind de la infecție asimptomatică la simptome severe asemănătoare gripei. Infecția cu dengue severă, deși mai puțin frecventă, poate fi însoțită de complicații, cum ar fi sângerare severă și afectarea organelor. Riscul de deces este mai mare dacă infecția severă cu dengue nu este gestionată corespunzător.
Aproximativ 90% dintre cei cu infecții severe de dengue care necesită spitalizare sunt copii sub cinci ani; 2-3% dintre copiii din această grupă de vârstă infectați mor din cauza acestei boli.
Dengue este o boală infecțioasă care se transmite prin mușcătura țânțarului Aedes. Țânțarul Aedes se reproduce în apa care abundă în case și alte zone urbane din India. O linguriță de apă este suficientă pentru ca mii de țânțari Aedes să se reproducă. Acest țânțar este leneș. Nu depășește 300-500 de metri și, prin urmare, majoritatea locurilor de reproducere sunt aproape de spații rezidențiale sau în interiorul caselor.
Dengue este o afecțiune asemănătoare gripei, care se poate transmite prin mușcătura țânțarului Aedes. Este foarte răspândită în regiunile tropicale și subtropicale, ca urmare a creșterii turismului incidența acesteia a crescut semnificativ.
Vârful numărului de cazuri de infecții cu dengue este înregistrat în perioada post-muson în India.
În acest an, au fost raportate semne timpurii ale unui focar deosebit de grav în statul Uttar Pradesh, situat în nordul Indiei. Rapoarte despre o „febră misterioasă” care a provocat mai multe decese în rândul copiilor au apărut la sfârșitul lunii august. S-a constatat că febra dengue este principala cauză.
Dengue este printre primele zece boli prioritizate de Organizația Mondială a Sănătății pentru perioada 2019-2024. Acest lucru se datorează faptului că incidența acestei boli virale a crescut de peste 30 de ori în ultimele cinci decenii.
O treime din numărul cazururilor de infecții cu dengue la nivel global este raportată de India. Din cele 96 de milioane de cazuri raportate în fiecare an, 33 de milioane sunt din această țară asiatică.
Cu toate acestea, se crede că numărul de cazuri la nivel mondial este subestimat. Potrivit specialiștilor, cifra reală ar putea ajunge la 400 de milioane, deoarece mulți bolnavi rămân nediagnosticați.
Un sondaj la nivel național a arătat că aproape jumătate din populația (48,7%) Indiei a fost expusă, la un moment dat, la infecția dengue. Cele mai mari cifre se înregistrează în statele sudice (76,9%), urmate de cele vestice (62,3%) și nordice (60,3%).
FOTO: EPA