RĂSPUNS: Potrivit legii, indemnizția pentru incapacitate temporară de muncă (concediul medical) se suportă după cum urmează:
a) de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
b) din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), începând cu ziua următoare celor suportate de angajator, și până la data încetării incapacității temporare de muncă a salariatului sau a pensionării acestuia.
Pe de altă parte, trebuie reținut că, potrivit legislatiei în vigoare, în mod normal, unui angajat nu i se pot acorda mai mult de 45 de zile de concediu medical, pentru incapacitate temporară de muncă, în ultimul an.
Este adevărat că, în cazul situațiilor speciale (boli greu vindecabile), angajatul poate beneficia de prelungirea incapacității temporare de muncă, până la 183 de zile sau chiar mai multe, în condiții speciale, pe parcursul unui an.
De semenea trebuie știut că, după perioada maximă admisă de lege, de 45 de zile, pentru a putea beneficia de compensațiile financiare, salariatul trebuie să-și prelungească concediul medical la medicul curant de specialitate sau, în cazurile speciale, la comisia de expertiză medicală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro