Camara noastra ascunde o adevarata farmacie. Legumele, fructele si chiar mirodeniile reprezinta remedii pentru diverse afectiuni. De exemplu, ardeiul gras (verde sau rosu), ca si gogosarul, poate trata durerile abdominale.
Ardeiul gras – cunoscut de chinezi ca un aliment cu energie fierbinte si cu mireasma picanta, chiar daca nu e neaparat iute – are capacitatea de a crea senzatia de incalzire a organelor interne, de a creste apetitul celor suferinzi de anorexie, de a imbunatati digestia si functionarea inimii si a splinei.
Este util si in prevenirea hipertensiunii
Persoanele cu un tonus psihic scazut ar putea be-neficia de efectul stimulativ al ardeiului gras si al gogosarilor. Totodata, cu ajutorul ardeiului se provoaca transpiratia – la persoanele carora le lipseste acest proces de eliminare a toxinelor -, se stimuleaza diureza si se flexibilizeaza vasele de sange.
Durerile abdominale, voma si diareea sunt alte trei afectiuni ce pot fi tratate cu aceasta leguma. Pentru prevenirea si tratarea arteriosclerozei si a hipertensiunii, chinezii recomanda ardeiul gras rosu, crud sau in mancare, iar despre frunzele acestui tip de ardei spun ca, daca sunt gatite intr-o supa cu oua proaspete si ghimbir, pot ajuta la inducerea senzatiei de caldura in stomac, adica o activare a functiei gastrice.
Atentie, insa! Consumul exagerat de ardei gras rosu poate da constipatie.
Aceasta leguma nu este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni oftalmologice, tuse, gastrita sau nefrita.
Si mirodeniile sunt bune pentru sanatate
Luati rozmarin daca aveti migrene
Desi durerile de cap pot avea peste 200 de cauze, exista un remediu universal pentru migrene: rozmarinul. Aceasta mirodenie e caracterizata de medicina traditionala chineza drept un aliment cu energie calda, mireasma picanta si efecte benefice asupra stomacului, avand si actiune sudorifica.
Chinezoaicele care au semne de premenopauza stiu ca rozmarinul le poate stimula, in continuare, ciclul menstrual. Medicii chinezi mai recomanda amestecul de ulei de rozmarin cu radacina de nalba rosie pentru a stimula cresterea parului pe cap, prin masaj zilnic.
Lemnul dulce combate oboseala
Si lemnul dulce se numara printre mirodeniile cu efecte demne de luat in considerare asupra sanatatii. ?n China, se stie ca acesta poate elimina durerile abdominale, anore-xia, oboseala cronica, febra, tusea, palpitatiile, convulsiile, durerile faringiene, ulceratiile de pe tractul digestiv, intoxicatiile cu alimente sau cu medicamente.
Se foloseste in farmacologia chineza crud sau macerat in miere. ?n forma cruda e usor racoros, cu gust dulceag, putand sa elimine efectele intoxicatiilor alimentare. Maceratul poate tonifia splina si creste energia fizica.
Sofranul stimuleaza circulatia sangvina
Aproape dat uitarii pe meleagurile noastre, sofranul poate fi folosit in tratamentul congestiei pulmonare, al durerilor abdominale postpartum (dupa nastere), in fluidizarea sangelui si reducerea riscului de producere de cheaguri de sange (tromboza). Medicii traditionalisti chinezi considera ca sofranul creste energia organismului si stimuleaza circulatia sangvina, asigurand buna functionare a inimii si a ficatului.
Adrian Florea
Specialist in medicina traditionala chineza;
www.qitaky.ro