Am fost de curand la dentist deoarece ma durea foarte tare o masea. Nu mai puteam nici noaptea sa dorm din cauza durerii. Doctorul mi-a scos nervul si mi-a obturat canalele. Dupa aceea m-a durut in continuare inca vreo 10 zile, insa doar cand incercam sa mananc pe acea parte. Ulterior durerea a disparut. Dentistul mi-a spus ca este din cauza pastei cu care s-a obturat canalul. Ce s-a intamplat?
Sanda I., Ploiesti
Dupa obturatia de canal, poate sa apara o durere la atingerea dintelui daca au ajuns fragmente din pasta de obturatie dincolo de varful radacinii (in osul alveolar). In cazul in care se intampla acest lucru (obturatie de canal cu depasire cu pasta) la nivel local apare o reactie inflamatorie trecatoare care se traduce prin dureri la nivelul dintelui in momentul atingerii acestuia.
Depasirea varfului radacinii cu pasta sau cu conuri de gutaperca (material folosit de asemenea in obturarea canalelor) poate avea insa consecinte destul de grave pe termen mediu si lung, putand duce chiar la compromiterea dintelui prin mentinerea unui focar de inflamatie cronica la nivelul tesuturilor de la varful radacinii (parodontiul apical, os alveolar).
De obicei aceste depasiri cu pasta sau conuri se produc atunci cand nu se determina corect lungimea canalului. In prezent exista metode moderne de tratament endodontic care reduc la minimum riscul unei obturatii de canal cu depasire. In cadrul acestora lungimea fiecarui canal este determinata cu o marja de eroare foarte mica folosind un aparat numit apex locator. De asemenea, exista posibilitati foarte bune de preparare a canalelor radiculare folosind ace de canal din nichel-titan , foarte flexibile, care au un risc de rupere minim si cu care se pot largi foarte bine canalele (pastrandu-le insa forma initiala) in asa fel incat sa se poata realiza o obturatie foarte corecta care sa aiba implicatii minime asupra parodontiului apical si osului alveolar.
Obturatia de canal se poate face folosind aproape numai conuri de gutaperca (si extrem de putina pasta) prin metoda condensarii laterale sau verticale a acestora, astfel reducandu-se riscul depasirii cu pasta de obturatie de canal si realizandu-se o obturatie tridimensionala mult mai compacta si mai etansa in fata eventualelor atacuri microbiene.
Aceste metode de tratament endodontic se pot realiza in multe din cabinetele stomatologice. Costurile unui astfel de tratament sunt mult mai mari din cauza dotarilor pe care le implica.
Andrei Tirpea
Medic dentist