- Mişcă-te cu grijă, evitând gesturile care suprasolicită articulaţia bolnavă.
- Masează locul dureros cu diclofenac sau alte unguente antiinflamatoare şi analgezice.
- Fizioterapia, gimnastica medicală şi balneoterapia practicate periodic (de două ori pe an), remediile clasice la care apelau şi bunicii, şi părinţii noştri, îţi sunt la îndemână: cu recomandarea medicului reumatolog, poţi face tratamentul în staţiuni balneoclimaterice sau în centre de sănătate din oraş.
- Pentru maximum de efect, poţi apela (cu avizul medicului) şi la terapiile alternative: reflexoterapie, acupunctură, homeopatie, masaj terapeutic, kinetoterapie, hidrokinetoterapie.
- Asta o ştiai sigur de la bunica: durerile cedează dacă îmbăiezi zona dureroasă în apă caldă în care ai dizolvat câteva linguri de sare.
- Un alt remediu împotriva durerilor este ceaiul preparat din două linguriţe de frunze şi foi de frasin la 500 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute şi se bea în trei reprize, după fiecare masă principală.
Durerea radiază spre şold
Este semnul spondilozei anchilozante, care porneşte din zona lombară şi poate “prinde” articulaţiile şoldului, ale genunchiului şi umerilor.
- Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene – diclofenacul, aspirina, ibuprofenul etc. – ameliorează simptomele şi temperează evoluţia bolii.
- Cele mai eficiente terapii alternative sunt fizioterapia, gimnastica medicală, homeopatia, acupunctura, masajul terapeutic, reflexoterapia şi fitoterapia (masajul cu ulei de ienupăr ori cu ulei de iasomie, cataplasmele din frunze proaspete de iederă, infuzia din muguri de plop: o linguriţă de plantă se infuzează în 250 ml de apă clocotită, se strecoară şi se beau trei căni pe zi).
Amorţeală şi furnicături
Aşa se manifestă nevralgia sciatică (lombosciatica, lombalgia sau lumbago): prin dureri în zona lombară, pe traseul nervului sciatic şi de-a lungul membrelor inferioare şi prin amorţeală şi furnicături.
- Prima recomandare este repaus, până când trece criza.
- Antiinflamatoarele – unguente, pastile, injecţii recomandate de medic – se asociază cu fizioterapia.