După patruzeci de zile de la naşterea Sa, pruncul sfânt a fost dus la templul Ierusalimului, centrul vieţii religioase a poporului evreu. După Legea lui Moise, femeia care a născut un băiat nu avea voie să intre în Casa Domnului timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la templu şi aducea jertfă un miel sau un porumbel pentru purificare. Maica Domnului nu a avut nevoie de acest ritual deoarece ea a născut fără să fi cunoscut vreodată un bărbat.

Sărbătoarea e cunoscută şi sub numele de «Ziua Lumânărilor»

În vremurile acelea, trăia în Ierusalim părintele Simeon, căruia i s-a prorocit că nu va putea muri până nu-l va vedea pe Mesia. Cu ajutorul Sfântului Duh, Simeon s-a dus la templu chiar când Maria şi Iosif veneau cu Iisus Hristos. El l-a luat pe prunc în braţe şi a mulţumit Domnului că, după o viaţă lungă de câteva sute de ani, se putea “odihni” în sfârşit. Aceasta e considerată prima minune a lui Iisus. În anul 528, în timpul împăratului Iustinian, un cutremur mare a ucis aproape o sută de mii de oameni în Antiohia (acum pe teritoriul Turciei). Mişcarea telurică a fost însă urmată de alte nenorociri, totul culminând, în 541, cu o epidemie de ciumă în Constantinopol, care a omorât jumătate de milion de oameni. În această perioadă de mari nenorociri au început să se facă slujbe speciale (litii), mai ales în timpul sărbătorii Întâmpinarea Domnului şi, ca prin minune, ciuma a dispărut. Acesta este motivul pentru care biserica a ridicat la un rang mai înalt sărbătoarea.

Ortodocşii au 12 praznice împărăteşti

8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului
Părinţii Mariei au fost Ioachim şi Ana. Pentru că nu aveau copii, cei doi au fost ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Dumnezeu le-a ascultat rugile şi a făcut minunea ca Ana să rămână însărcinată la 67 de ani.

14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci
În anul 326, împărăteasa Elena a descoperit crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul. Spre bucuria creştinilor, Patriarhul Ierusalimului a înălţat crucea deasupra mulţimii, spre închinare.

21 noiembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
În conformitate cu tradiţia, Maria a fost dusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul Evreiesc din Ierusalim când avea doar trei ani, unde a trăit şi slujit ca fecioară până la logodna ei cu Iosif.

25 decembrie, Naşterea Domnului
Crăciunul sau Naşterea Domnului e sărbătoarea creştină a naşterii lui Iisus Hristos, celebrată la 25 decembrie (după calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (după calendarul iulian), în fiecare an.

6 ianuarie, Botezul Domnului
Este momentul în care Iisus Hristos este botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. În această zi de sărbătoare se face slujba de sfinţire a Aghiasmei, apa folosită de preoţi la binecuvântare.

25 martie, Buna Vestire
Arhanghelul Gabriel îi apare Sfintei Fecioare şi îi spune că va concepe şi va naşte un fiu, chiar dacă ea “nu a cunoscut bărbat”. După sfânta tradiţie, Maria avea doar cincisprezece ani când a fost vizitată de Gabriel.

Duminica Floriilor
Iisus Hristos a fost primit în Ierusalim cu mare bucurie de mulţimea de oameni care auziseră despre minunile Sale. Se spune că Iisus era călare pe un măgăruş, iar mulţimile aruncau înaintea Lui frunze de palmier şi de smochin.

Înălţarea Domnului
După Înviere, Iisus i-a adunat pe ucenicii săi pe Muntele Măslinilor şi i-a convins că El e cu adevărat, cerându-le să verifice că nu văd o nălucă. Apoi s-a înălţat la ceruri, ţinând mâinile întinse peste ei, ca o ultimă binecuvântare.

Pogorârea Duhului Sfânt
La cincizeci de zile după Înviere, Duhul Sfânt a coborât peste apostoli sub forma unor “limbi de foc despicate”, făcând zgomotul unui vânt puternic. Din acel moment, apostolii au putut să vorbească toate limbile pământului.

6 august, Schimbarea la Faţă
Iisus Hristos împreună cu Petru, Iacov şi Ioan au mers în Muntele Tabor, unde, în timp ce Îl priveau, Mântuitorul a început să strălucească foarte puternic. Această întâmplare dezvăluie divinitatea lui Iisus Hristos.

15 august, Adormirea Maicii Domnului
În conformitate cu Sfânta Tradiţie, Maica Domnului a murit ca orice fiinţă omenească, “adormind”, aşa cum indică şi numele sărbătorii. Trei zile mai târziu, trupul a dispărut din mormânt.

Învierea Domnului
Învierea lui Iisus Hristos din morţi e centrul credinţei creştine ortodoxe. Sărbătoarea e precedată de douăsprezece săptămâni de pregătire, care sunt împărţite în: duminicile postului, Postul Mare şi Săptămâna Mare.


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News