La data de 7 octombrie se împlinește un an de la debutul războiului din Fâșia Gaza, care a izbucnit în urma atacului lansat de gruparea islamistă palestiniană Hamas. Pe lângă bombardamentele din Fâșia Gaza, atacuri cu drone și rachete sunt desfășurate între Israel și Liban, Siria, Irak și Yemen.

Amintim faptul că la sfârșitul lunii iulie, șeful Hamas, Ismail Hanyeh, a fost eliminat într-un raid la Teheran. Ulterior, Iranul a susținut că nu va lăsa nepedepsită această acțiune. De asemenea, Israelul nu s-a limitat doar la uciderea liderului Hamas, întrucât în urmă cu aproape o săptămână l-a ucis și pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah. 

În plus, la o zi după pagere, și dispozitive walkie-talkie au explodat în Liban, unde au murit mai mulți combatanți ai Hezbollah. După aceste atacuri, omenirea a așteptat o reacție din partea conducerii militare a Iranului.

Răspunsul a venit în cursul serii de marți, când Gărzile Revoluționare din Iran au lansat circa 180 de rachete în direcția Israelului.  

„Ca răspuns la martiriul lui Ismail Haniyeh, Hassan Nasrallah şi Abbas Nilforoushan (adjunct al şefului Gardienilor – n.r.), am vizat inima teritoriilor ocupate (Israelul – n.r.)”, au transmis Gardienii Revoluției într-un comunicat.

Dușmănia dintre Iran și Israel

Dușmănia dintre Iran și Israel datează de decenii. Teheranul nu recunoaște dreptul Israelului de a exista și avertizează „regimul sionist” cu nimicirea. De partea cealaltă, Israelul vede în Iran un inamic cumplit. Totuși, lucrurile nu au stat în acest fel dintotdeauna.

Până în anul 1979, când a avut loc Revoluția Islamică din Iran, ambele țări au fost aliate. În anul 1948, Iranul s-a numărat printre primele țări care au recunoscut statul Israel, iar Israelul a considerat Iranul drept un aliat împotriva țărilor arabe în conflictul din Orientul Mijlociu.

Ba mai mult, Israelul a format specialiști iranieni în agricultură, a furnizat expertiză tehnică și a contribuit la pregătirea forțelor armate persoane. În schimbul acestui ajutor, fostul șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, a oferit Israelului petrol.

Iranul a găzduit în trecut a doua cea mai mare comunitate evreiască din afara Israelului. Totuși, după revoluția din 1979, mulți evrei au ales să plece din Iran. În prezent, în această țară se mai află peste 20.000 de evrei.

Victoria din anul 1979

Victoria din 1979 a venit și cu rezilierea acordurilor cu Israelul. Din dorința de a avea de partea sa țările arabe sau locuitorii, Iranul  a adoptat încetul cu încetul un discurs agresiv la adresa Israelului. În fapt, regimul de la Teheran a dorit să-și consolideze influența.

În urmă cu 42 de ani, atunci când Israelul s-a implicat în războiul din Liban și a invadat partea de sud a țării, liderul de la acea vreme, Ruhollah Khomeini, a decis să trimită Gărzile Revoluționare la Beirut pentru a da o mână de ajutor milițiilor șiite. Chiar și astăzi, milițiile Hezbollah, care au apărut în acea perioadă, sunt considerate drept brațul Teheranului în Liban, după cum notează sursa citată.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a perpetuat politica aceasta. Ayatolahul Ali Khamenei pune la îndoială uciderea sistemică a evreilor din Europa sub regimul nazist.

Din dorința de a se impune în fața Israelului, dar și în fața Arabiei Saudite, Iranul a susținut gruparea Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza, a participat și la războiul din Siria, fiind de partea președintelui Bashar al Assad, a sărit în ajutorul rebelilor Houthi din Yemen și al mișcării de rezistență islamică din Irak.

De cealaltă parte, Israelul nu s-a străduit suficient de mult pentru a diminua tensiunile cu Iranul. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a asemănat de mai multe ori Iranul cu Germania nazistă, calificând această țară drept o amenințare la adresa existenței statului său.

Persoane care pledează pentru o relație diferită între cele două țări

„Iranul trebuie să-și examineze relația cu Israelul pentru că nu mai este la zi”, a spus, în cadrul unui interviu realizat la sfârșitul lui 2021, Faezeh Hashemi Rafsanjani, fiica fostului președinte al Iranului, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.

Sadegh Zibakalam, cercetător și fost profesor la Universitatea din Teheran, a criticat în repetate rânduri poziția Teheranului față de Israel, care „a izolat țara pe scena internațională”, după cum a menționat în cadrul unui interviu acordat sursei citate în urmă cu doi ani.

De asemenea, în pofida neînțelegerilor dintre cele două țări, pe rețelele de socializare a luat naștere în urmă cu 12 ani mișcarea „Israel Loves Iran”. Inițiativa urmărea promovarea păcii și înțelegerii între israelieni și iranieni.

Urmărește-ne pe Google News