Dunărea a înghețat în noaptea de sâmbătă spre duminică din cauza gerului și a debitului și curenților slabi ai fluviului. Fenomenul rar a activat Comandamentul de Acțiune împotriva Gheții pe Dunăre, iar în zonă a fost trimis să intervină „Perseus”, cel mai mare spărgător de gheață din România. Nava s-a îndreptat spre Șantierul Naval din Tulcea și spre Tulcea, zona cea mai vulnerabilă, susțin specialiștii.
„Sunt 80 la sută zone cu gheaţă la Brăila, dar aceasta curge, ca şi la Galaţi. Vă daţi seama că informaţiile pe care le avem sunt din zona porturilor, acolo unde noi avem staţii hidrometrice. Nu avem un sistem de monitorizare prin satelit”, a declarat Dorian Dumitru, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos din Galaţi.
Un spărgător de gheață, mobilizat după ce a înghețat Dunărea
Tot astăzi au fost mobilizat remorcherul Galați 3, care are 2400 de cai putere. Specialiștii susțin că sloiurile acoperă în proporție de 50-60 la sută luciul apei la Tulcea.
„După cum ştiţi, braţul Tulcea, canalul Sulina şi aval de Isaccea sunt zonele cele mai favorabile pentru producerea zăpoarealor, adică acel pod de gheaţă. Perseusul va rămâne în patrulare”, a explicat Dumitru (foto).
Din cauza temperaturilor scăzute, navigația pe Dunărea Fluvială, în amonte de Brăila, ar putea fi închisă din cauza blocajului de gheață.
„Din 2012 nu am mai intervenit pe Dunărea îngheţată. A fost foarte rău atunci. După cum se anunţă vremea şi după cum curge Dunărea că este 60-70% acoperită, cred că o să fie ceva mai rău ca atunci “, a spus cmd. Petrică Frătiţa, comandantul navei Perseus (foto).
Dacă va fi în continuare ger, gălățenii cred că sunt șanse mari ca pe Dunăre să apară poduri de gheață.