În apropierea sărbătorilor, magazinele care vând animale de companie – care mai de care mai pufoase şi mai aranjate, ca să arate bine și să stârnească emoții – sunt pline de clienți. Copiii sunt primii care cedează în fața vitrinelor și le cer părinților să le cumpere un cățel sau o pisică. Ei sunt cei mai mari specialiști când vine vorba de presiuni psihologice: plâng, țipă, se trântesc pe jos, iar în final, părintele cedează și cumpără animalul respectiv sau îi promite celui mic că va vorbi cu Moș Crăciun să i-l lase sub brad… Problema este că animalele de companie necesită timp și îngrijire, iar statisticile arată că, după sărbători, multe dintre cele dăruite copiilor sunt abandonate și ajung pe străzi.
E bine să faci cadou de Crăciun un animal de companie? “Copiii se plictisesc repede de noua jucărie cu viață”
“Cei care nu au avut niciodată un animal de companie în apartament nu știu ce presupune el – că are nevoie de îngrijire, de atenție, de dragoste. De sărbători, îl cumpără pentru că li se pare drăguț. Și comercianții mizează pe drăgălășenie și expun, în această perioadă, tocmai pisici sau căței pe care îți vine să-i mănânci de cât de frumoși sunt. Au fundițe roșii, clopoței, jucării de tot felul la gât, toate menite să te înduioșeze și să te facă să-i iei acasă. Copiii nu rezistă, însă tot ei sunt cei care se plictisesc repede de noua jucărie cu viață, iar aceasta fie moare după sărbători, dacă e neglijată (este mai ales soarta peștilor din acvariu), fie ajunge în stradă.
Animalele de companie nu ar trebui cumpărate pe post de jucării, indiferent de cât de mult plâng copiii! Ele trebuie alese în cunoștință de cauză, odată cu asumarea responsabilităților pe care le presupun. Trebuie plimbate, hrănite, au nevoie de interacțiune, de joc, de contact emoțional. La scurt timp după achizițioanrea animalelor, unii oameni se satură de atâtea respnsabilități și îndepărtează animalele. În acest caz particular, ar fi fost mai potrivit să nu le fi cumpărat de la bun început”, explică psihologul.
Mai bine adoptați animale găsite pe stradă, nu le cumpărați din magazine!
“Exită o mare diferență între animalele din magazine și cele găsite pe stradă. Cele din magazine, dacă nu sunt cumpărate de nimeni, au existența asigurată. Însă cele de pe stradă pot sfârși în orice clipă sub roțile mașinilor sau pot muri de foame ori de frig. Ele nu au un viitor precum cele din vitrine. Dacă vrei un animal de companie, ar fi bine să știi că pisicile fără stăpân și câinii maidanezi sunt cele mai credincioase animale! Dacă sunt luate de mici, vor fi loiale toată viața. Nu cumpăra animale din magazine, adoptă de pe stradă! Un alt lucru important, de care e bine să ții seama, este acela că animalele de companie se simt mai bine la curte, dar se pot adapta fără probleme și în apartament. Dacă nu ai certitudinea că persoana căreia te gândești să-i dăruiești un câine sau o pisică își dorește un animal de companie, nu cumpăra și nu-i face cadou unul! Riscă să ajungă în stradă! Iar dacă-ți dorești tu un cățel sau o pisică, spune-le celor din jur că ai prefera să salvezi un suflet de pe stradă, decât să primești unul cumpărat din magazin. Gândește-te că astfel vei oferi un cămin unui animal care te va iubi apoi necondiționat, toată viața lui”, a încheiat psihologul Cezar Laurențiu Cioc.